Bakan Albayrak: Bu yıl rekorlar kırdık!

Berat Albayrak, AB'de üretilen elektriğin yüzde 29’u yenilenebilir enerjiden sağlanırken, Türkiye'nin AB'yi geride bıraktığını ve Türkiye'nin bu sene rekorlar kırdığını açıkladı.

GİRİŞ 13.10.2017 15:23 GÜNCELLEME 13.10.2017 15:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Paris İklim Zirvesi'ne göre Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olmasına rağmen gelişmiş ülkeler arasında sayılmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, "Paris İklim Anlaşması üzerindeki tartışmaları, bu çerçevedeki ülkelerin statüsünün yeniden belirlenmesi, daha doğru bir sınıflandırma ve sorumluluk paylaşımıyla daha güçlü bir sinerji oluşturulması açısından önemli fırsat olarak görüyorum." dedi.

Albayrak, 2016'da kurulu güce eklenen kapasitenin yüzde 55’ini yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturduğunu belirterek, "Bu yılın da 8 ayında devreye aldığımız enerji üretim tesislerimizin yüzde 64’ü yine yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik tesisleri oldu. Türkiye olarak  devreye alınan rüzgar enerjisi kapasitesi büyüklüğüne göre 2016’da dünyada 7'inci, 2017’de ise Avrupa’da üçüncü ülke olduk. Türkiye’nin 2017 Ağustos sonu itibarıyla 81 bin 355 megavatlık kurulu gücünün 35 bin 874 megavatını, yani kapasitesinin yüzde 44,8’ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturuyor. Bu oranın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalaması ise yüzde 42 civarında." dedi.

Albayrak, 2016 rakamlarına göre AB'de üretilen toplam elektriğin yüzde 29’u yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanırken, Türkiye'nin bu alanda da AB'yi geride bırakarak, elektriğinin yüzde 33’ünü yenilenebilir kaynaklardan ürettiğine dikkati çekti.

"BU YIL TARİHİ REKORLAR KIRDIK"

Bağışıklık sistemiyle, bölgesinde 15 yıldır süre gelen krizlere, savaşlara, istikrarsızlara rağmen işte bu yıl asgari yüzde 5-6 büyümeye devam ediyor. Seneye hakeza öyle. Peki, enerji sektöründe nasıl? Bu yıl tarihi rekorlar kırdık. Tarihte en yüksek yıllık artışlardan birini yaşadık bu yıl. Dolayısıyla Türkiye hem iç ekonomik dinamikler açısından büyüme potansiyeliyle, hem bölge ve pazar altyapısındaki büyüme, ihracat potansiyeliyle dünyadaki sayılı ülkelerden bir tanesi. Türkiye tam bu fotoğrafın ve resmin ortasında olan, kavşak noktasında olan, Doğu ve Batı medeniyet kültürünün tüm bileşenlerini yüzyıllardır tek potada eriten, çok ama çok kıymetli, önemli bir ülke. İşte bu bağlamda, enerji piyasalarında dünyadaki en güvenilir, en cazip ülkelerden birisidir" değerlendirmesine bulundu.

10 YILDA 10'AR BİN GÜNEŞ VE RÜZGAR

Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusundaki hedeflerinden bahsederek başlayan Bakan Berat Albayrak, “Hükümetimizin koyduğu önemli hedeflerden bir tanesi olan 10 yılda 10 bin megawatt rüzgar, 10 bin megawatt başta güneş enerjisi olmak üzere, yenilenebilir enerji sepetine katkıda bulunmasını sağlayacağız.

YEKA modeliyle sadece yenilebilir enerjinin kapasite olarak değil, aynı zamanda teknolojilerinin de Türkiye’de olmasını sağlayacak ve bunun yanında 10 yıl Ar-Ge şartıyla bu teknolojilerin geliştirilmesine, bölgemizdeki kapasiteyi de görerek, daha yaygın kullanılmasına önemli katkı sağlayacak” dedi.

Enerji çalışmalarının çevre ve hava kirliliğini olumsuz etkilememesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade ederek devam eden Bakan Albayrak, “Enerji alanındaki karbondioksit salınımını azaltmak için Bakanlık olarak gerekli adımları hızla atıyoruz. Emisyon sınırlarını sürdürülebilir enerji çalışmalarını olumsuz etkilemeyecek şekilde hayata geçiriyoruz. İşte yine bu yükümlülüğümüz kapsamında, emisyon azaltım faaliyetlerimizi ulusal program ve stratejilerimize uygun olarak, ölçülebilir, raporlanabilir ve doğrulanabilir şekilde yürütmek için gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 6
  • Mavili 6 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede gunes enerjisinden elektrik uretimi yasak soyleyim
    Cevapla
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    faturalara da yansisa bari
    Cevapla
  • Okey. 6 yıl önce Şikayet Et
    Cari açığı düşürmek için yapılıyor ne alakası var işletmeci yatırım yapıyor devlete satıyor devletin parası yurt içinde kalıyor
    Cevapla
  • Nuri 6 yıl önce Şikayet Et
    rüzgar tribunleri kuşlara zarar vermeyecek şekilde dizayn edilmeli
    Cevapla
  • Hedef yüzde yuz 6 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah yüzde yüz güneş ve rüzgardan elde ederiz elektirigi
    Cevapla
  • Cem Kahraman 6 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun valla.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle