Bakan Tüfenkci'den 'vize krizi' değerlendirmesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, vize krizi ile ilgili, "Bu durumun geçici olduğuna inanıyoruz. Sorunun diyalogla çözüleceğine inanıyoruz" dedi.

Bakan Tüfenkci'den 'vize krizi' değerlendirmesi
Bakan Tüfenkci'den 'vize krizi' değerlendirmesi
GİRİŞ 10.10.2017 15:50 GÜNCELLEME 10.10.2017 15:50

Bakan Tüfenkci, Somali Sanayi ve Ticaret Bakanı Sadık Abdullah Abdi ile yaptığı görüşme sonrası ABD ile yaşanan vize krizi ile ilgili, "Bu durumun geçici olduğuna inanıyoruz. Sorunun diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye şoklara dayanıklı bir ülke. Bu konuda da hükümet olarak hangi adımları atacağımızı konuşuyoruz ve belirliyoruz. Bu noktada is adamlarımızın vatandaşlarımızın paniklemesine gerek yok. Her şey bir vizeyle bağlantılı değil. Dünya artık küçülüyor. Biz ihracatımızı da ithalatımızı da elektronik ortamlarda sürdürüyoruz. Kapılarda bugüne kadar çevrilen bir ABD vatandaşı yoktur" değerlendirmesini yaptı.

Kuzey Irak’taki referandum ve sınır kapılarının kapatılması konusunda ise Bakan Tüfenkci, "Buna yönelik tedbirlerden biri bu olabilir ve süreç devam ediyor. Şu anda atılmış bir adım yok. Başbakanımızın bir Irak ziyareti olacak ve orada yapılacak görüşmelerin ardından hükümetimiz karar verir" diye konuştu.

Rusya’nın tarım ürünleri ihracatında bazı bürokratik engellerle karşılaştığı yönündeki iddialar ile ilgili sorulan bir soruya ise Bakan Tüfenkci şu cevabı verdi:

"Daha önce Rusya Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlere konsolosluk ve ticari ateşe onay şartı arıyordu. Ekonomi Bakanlığımız da 9 Ekim itibariyle Rusya’dan ithal edilen 9 kalem ürünü bunlar tarım ürünleri genelde. Orada da konsolosluk ve ticari ateşe onay şartını arıyor. Yoksa bir kısıtlama Yok. Rusya böyle bir tedbir aldığı için Türkiye’de mütekabiliyet esası çerçevesinde aynı işlemi yapıyor. Bu ürünler; buğday, ayçiçeği, Mısır, makarnalık buğday, çeltik, bezelye dahil 9 ürün."

KAYNAK: İHA