Bahçede 50 kuruş markette 5 lira!

ZMO Adana Başkanı Karademir, ürünlerin nakliye, aracı masrafları ve market, manav karları yüzünden katlandığını belirterek üreticilere kooperatifleşme çağrısı yaptı

Bahçede 50 kuruş markette 5 lira!
Bahçede 50 kuruş markette 5 lira!
GİRİŞ 07.10.2017 16:06 GÜNCELLEME 07.10.2017 16:06
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türkiye'deki narenciye ihtiyacının 3'te birinin karşılandığı Adana'daki bahçelerde limonun kilosu 1.5 lira, mandalinanın ise 50 kuruştan satılırken nakliye, ambalajlama, depolama, aracı masrafları ile satıcı karları yüzünden ürünlerin fiyatları tüketiciye ulaşıncaya kadar 7 misline kadar katlanıyor. Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, üretici ve tüketici arasındaki makasın daraltılması için üreticilerin kooperatifleşerek depolama, ambalajlama ve nakliye işlemlerini kendilerinin yaparak maliyeti azaltmaları gerektiğini söyledi. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de bulunan 1 milyon 150 dönüm turunçgil alanının 410 bin dönümü Adana'da yer alıyor. Türkiye'nin narenciye alanlarının 3'te 1'inin bulunduğu kent ayrıca 1 milyar dolar civarındaki narenciye ihracatının 400 milyon dolarını karşılıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, nisan ayındaki don ve haziran ayındaki aşırı sıcaklar nedeniyle limon rekoltesinin yüzde 30 azaldığını, bu nedenle fiyatların arttığını kaydetti.

İhracatta en önemli limon türü olan enterdonat türünün geçen yıl kilosu 1 lirayken bu yıl 2.2 liraya yükseldiğini kaydeden Karademir, iç piyasada tüketilen mayer türü limonun ise dalındaki kilogram fiyatı 1.5 lirayken marketlerde 5 liraya kadar yükseldiğini ifade etti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 14
  • sırdar 6 yıl önce Şikayet Et
    artık her evde bir emekli var gençlerimiz çifçilik yapmak istemiyor yapanlarda masrafını zor çıkarıyor devletin bu işe bir çözüm bulması gerekiyor
    Cevapla
  • kim 6 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten öyle çaktırmadan bir çok şeye zam yapılıyor. Devletimiz yapılmasın dedikçe enteresan bir şekilde zam yapılıyor. buna Devletimizin dikkat etmesi gerekiyor saygılar
    Cevapla
  • İFK 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben mersinli bir üreticiyim bu gün birinci kalite Mersin Washington portakalı 50 kuruşa veremedim. Tüccar 45 kuruşa alırım diyor. Mal toptan olunca tüccar 40 kuruşa getirebilmenin hesabını yapıyor. Bu portakalın maliyeti 30 kuruştan aşağı değil. Kilo başına 10 15 kuruşa bu üretimi devam ettirebilmenin yolu kalmadı. 14 yıldır portakalın üreticiden çıkış fiyatı değişmedi. Diğer üreticilerin de bizden bir farkı yok. Büyük şehirlerde 1,5 , 2 liraya satılan portakalın sadece 15 kuruşu üreticinin eline geçiyor.
    Cevapla
  • Doğal 6 yıl önce Şikayet Et
    Ürün satışından önce çiftçi memnun olacak ki devamını getirebilsin.Zararlardan dolayı çiftçiliği bırakıp,tarlasını mütahite satan veya başka bir mesleğe yönelen çok çiftçi vardır.Doğal tarım ürünlerimiz gunden gune azalıyor,çoğu zaten horonlu sera malı.Çiftçilere destek olunmazsa yakında yurtdışına bağımlı olacağız yada hormonlu sera malını tuketmeye mahkum olacağız.
    Cevapla
  • ₺Donsever 6 yıl önce Şikayet Et
    balik bastan kokar zincirin halkalarida bi yerde hakli arac calistiracak pahali araca lastik alacak pahali mazot alacak pahali dukkan tutacak kira pahali vs...vs....vs.... bu memlekette ucuz olan tek şey var oda işçi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle