Türkiye'nin hamlesi ABD'ye geri adım attırdı

Türkiye, ABD'den aldığı kameraları İHA'larda kullanmak isteyince başlatılan ambargo Türkiye yerli üretim hamlesi yapınca kaldırıldı ve bir de indirim geldi.

GİRİŞ 06.10.2017 13:31 GÜNCELLEME 06.10.2017 21:40
Bu Habere 157 Yorum Yapılmış

Haber7.com/ Fuat Öner

ABD ve Avrupa Türkiye'ye terörle mücadelede kullandığı silah ve mühimmatlar konusunda uzun yıllardır örtülü bir ambargo uyguluyor. İnsansız hava aracı ve akıllı mühimmatlar bu ambargonun başlıca ürünleri arasında yer alıyor. Türkiye ise bu ambargoları yerli üretim hamlesiyle bertaraf ediyor. 

TÜRKİYE SİHA'DA KULLANILMAK İSTEYİNCE AMBARGO UYGULANDI

Türkiye uygulanan bu ambargoların sonuncusu ise İHA'larda kullanılan kameralarla ilgili. Türkiye'nin terörle mücadelesinde çok önemli bir araç olan İHA ve SİHA'ların kamera sistemi ilk olarak dışarından alınıyordu. Türkiye kamera sistemlerini farklı sistemlerde kullanmak için ABD'den alıyordu. Ancak SİHA'larda kullanmak isteyince ambargo ile karşılaştı ve sevkiyat durdu.

YERLİ HAMLESİ ABD'YE GERİ ADIM ATTIRDI

Ambargo kararı sonrası ASELSAN hızla çalışmaya başladı ve kamerayı yerli olarak imal etti. Geçtiğimiz hafta ise gece görüşme ilgili olan sorun da çözüldü. İşin ilginç yanı ise ASELSAN'ın kamerayı tamamlamasıyla beraber ABD'nin ambargoyu kaldırması ve hatta fiyatına yüzde 50 indirim yapması.

TÜRK İHA'LARI İÇİN SIRADALAR

Türkiye dünyada iHA ve SİHA üreten 4-5 ülkeden biri. Yerli İHA'nın özellikleri ve kabiliyetleri ise parmak ısırtan cinsten. İlk operasyonundan bu yana büyük bir başarı çıtası var. Hal böyle olunca da bir çok ülke almak için sıraya girmiş durumda.  Geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı Canikli, Yurt dışına ziyaret için gittikleri ülkelerin Türkiye'den silahlı İHA satın almak istediğini anlatarak  Bu araçların ve mühimmatların tamamen yerli üretim olduğunu hatırlatan Canikli, "Şu anda yetiştiremiyoruz. Bu bizi gururlandırıyor, güçlendiriyor ve itibarımızı artırıyor. Özellikle savunma alanında ne kadar ürün geliştirebiliyorsanız, ne kadar yerli imkana sahipseniz o kadar ağırlığınız var, o kadar gücünüz var, o kadar saygınlık söz konusu." demişti.

YORUMLAR 157
  • hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Dileklerim kabul oldugu için mutluyum twitterde aylardır yazarım .zaman güçlü olanın zamanı en güçlü silahları üretmemiz gerektiğini yazarım.bu silahlar hafif, nano ordular üretmek gerek minyatür ama tesirli hayal ettiğini gerçeğe dönüştürme gayretleri bilim insanlarımızı bekliyor.ha gayret geleceğimiz bilim insanlarımızın gayretinde.
    Cevapla
  • evlat 6 yıl önce Şikayet Et
    aslında bizlerde japonyanın yaptığı gibi ilköğretim çocuklarımıza geçmişimizi iyi anlatmamız lazım çanakkale gezileri bütün öğrencilere muhakkak yaptırılması gereken bir şey
    Cevapla
  • Temel Candan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bilincsizce yapilinca bos bence milli guvenlik dersi okullarda eskiden oldugu gibi olmali ve ingilizi ve ab yi anlatmali ogrencilerimize ki sonra cocuk ingiliz gordugunde tilki ve kuyu kazici ve isgalde istanbulda nasil gezdikleri fotolarla gosterilerek farkindalik olussun
    Cevapla
  • emre 6 yıl önce Şikayet Et
    74 teki ambargolara boyun eğen türkye yok artık abd de anladı bunu :))
    Cevapla
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra Amerikadan çivi bile alınmasın!
    Cevapla
  • Ali aksoy 6 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bu abd,seytanlar toplumu,türkiyeye,ambargo koyuyor,yahudi bir yolunu buluyor kendi kazancinida üzerine,satìyor.Ambargo bir anlatimla ücün tefeciye yariyor!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle