MTV zammına basamak formülü

TBMM’ye sunulan torba tasarıda, 2018 yılı için bir kez binek araçlardan alınması planlanan motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ikinci bir formül üzerinde duruluyor.

GİRİŞ 03.10.2017 07:31 GÜNCELLEME 03.10.2017 09:14
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in verdiği bilgiye göre; tasarıdaki haliyle MTV’den 2,8 milyar lira bekleniyordu. Üzerinde durulan yeni formülün ise 2017’de öngörülen yüzde 15’lik yeniden değerleme tutarına ilk araç aralığı için yüzde 25, ardından yüzde 33 ve yüzde 40 olması öngörülüyor. TBMM’deki görüşmelerde kabul edilirse, MTV’den beklenilen vergi tutarının 1,5 milyar liraya düşecek.

TEPKİ ÇEKİNCE YENİ FORMÜL GÜNDEME GELDİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018'de yeniden değerleme oranının yüzde 15 artacağına dikkat çekerek, MTV’ye yüzde 40 artış getireceklerini ifade etmişti. Araçlara artan değerine ve silindir hacmine göre yüzde 40-54-68 aralığında MTV getirilmesi ciddi tepkilere yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM resepsiyonunda bir soru üzerine yüzde 40’lık MTV’nin Bakanlar Kurulu’nda yeniden görüşüleceğini söyledi. Maliye Bakanlığı’nda torba tasarı hazırlıkları sürerken, motorlu taşıtlar üzerinden alınacak vergi ile ilgili simülasyonlar üzerinde çalışıldı.

7 FARKLI FİYAT ARALIĞI

Bunun üzerine, sisteme araçların değerinin de eklenmesi kararlaştırıldı. Binek araçlara 40 bin liranın altından başlayıp, 475 bin liranın üzerine kadar olan 7 farklı fiyat aralığı getirildi. Bunun üzerine fiyat aralığı yükseldikçe, MTV tutarı da yüzde 40’tan sonra yüzde 54’e ardından yüzde 68’e çıkarılması uygun bulundu. Bu formül kurgulanırken, MTV’den elde edilecek vergi tutarı da hesaplandı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, katıldığı bir televizyon programında beklenen gelirin 2,8 milyar lira olduğunu dile getirdi.

FİYAT ARALIĞI DEVAM

Sistem, silindir hacmi artarken, fiyat aralığı yükselen araçların daha fazla MTV ödemesi üzerine kuruldu. Yeni sistemde MTV oranlarında 40 bin liranın altında olan araçlarda yüzde 15 olarak öngörülen yeniden değerleme oranını yüzde 10 artırarak, yüzde 25’e, ardından fiyat aralığı yükselen araçlarda yüzde 33’e ve daha sonra da yüzde 40’a çıkarılması çalışmada yer aldı. Bu durumda MTV’den beklenen tutarın da düşeceği hesaplandı.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 31
  • gerçekçi 6 yıl önce Şikayet Et
    Bİr şey olmaaaaazzzz.Ver çocuğum mehteri.......
    Cevapla
  • 12345 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok fazla.
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Hani yanlış anlama olmuştu saçmalaya başladınız haberiniz olsun iki bakanin birbirinden haberi yok bu nasıl iş arkadaş.
    Cevapla
  • Metin55 6 yıl önce Şikayet Et
    Kendisine, eşine, bakmakla yükümlü olduğu çocuğuna ,bakmakla yükülmlü olduğu anne ve babasına ait toplam 1 araç için mevcut sistemde mtv alınsın. 2- 5 aracı olandan %25 , 6- 100 aracı olan %30 100 ve üstü aracı olandan %40 Mtv alınsın. Alın size çözüm.
    Cevapla
  • Osman gazi 6 yıl önce Şikayet Et
    Mtv de nasıl geçirecekler daha çözemediler esas geçen yıl yapılan osman gazi köprüsü için 13 aylık dönemde yarısından az araç geçmiş garanti para talep etmeyen vatandaştan cebimizden gitti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle