Bakan Fakıbaba açıkladı! Dünyada ikinciyiz

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin 106 Bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.

Bakan Fakıbaba açıkladı! Dünyada ikinciyiz
Bakan Fakıbaba açıkladı! Dünyada ikinciyiz
GİRİŞ 29.09.2017 21:49 GÜNCELLEME 29.09.2017 21:53
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

45.'inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Konrgesi'ne katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin 106 Bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ev sahipliğinden bu yıl ilk defa düzenlenen 45.'inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi İstanbul Kongre Merkezi'nde  başladı. Programa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul Valisi Vasip Şahin, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ile yerli ve yabancı çok sayıda firma yetkilisi katıldı. 

"ARICILIĞA BAKAN OLARAK ÇOK DESTEK VERECEĞİM"

Programda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakan olma sürecini anlatarak, bakan olarak arıcılığa destek vereceğini söyledi. Arıcılığın önemine vurgu yapan Bakan  Fakıbaba, “Bir hekim olarak göreve başladım, sonra belediye başkanı oldum sonra milletvekili ve bir baktım ki Tarım Gıda ve Hayvancılık bakanı olmuşum. Sağlık sektörüyle uğraşırken, hasta ve hasta yakınları ailemdi, milletvekili olduğumda tabi bütün Türkiye ama en fazla Urfa beni enterese ediyordu ama şimdi Gıda Tarım ve Hayvancılık olunca benim şuanda 80 milyon ailem var. Bilindiği üzere bal arıları doğadaki en büyük tozlayıcı böcek grubunu oluşturuyor. Bu nedenle bilim adamı Albert Einstein 'Eğer arılar yer yüzünde kaybolursa İnsanlık sadece 4 yıl hayatını sürdürebilir' diyerek arıların polinasyonundaki  önemini vurgulamıştır. Onun için şimdi diyorum ki arıcılığa Tarım bakanı olarak çok destek vereceğim“ dedi.

“TÜRKİYE DÜNYA BAL ÜRETİMİNDE ÇİN'DEN SONRA İKİNCİ SIRADA"

Türkiye'de 12 Bin tür bitki çeşitliliğinin olduğunu belirten Bakan Fakıbaba, Türkiye'nin bal üretimi olarak Dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu vurguladı. Bakan Fakıbaba, "Ülkemiz üçte biri endemik olan yaklaşık 12 Bin tür bitki çeşitliliğine ev sahiliği yapmakta ve 106 bin tonluk bal üretimiyle  dünyada Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Maalesef ancak bundan 7 Bin tonunu ihraç edebiliyoruz. İnşallah bu 7 Bin tonu  nasıl arttırırız sizlerle birlikte  beraber düşüneceğiz ve önlemlerini alacağız" ifadelerini kullandı.

"ÇAM BALI ÜRETİMİNDE DÜNYADA ÖNEMLİ PAYA SAHİBİZ"

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin dünyada çam balı üretiminde yüzde 90'a varan oranla en büyük paya sahip olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti;  "Türkiye dünyada bilinen balı bitkiler florasının yüzde 75'ine sahip ve dünya çam balı üretiminde ise  yüzde 90'a varan oranla en büyük paya sahiptir"

“TÜRKİYE BAL ARISI GEN ÇEŞİTLİLİĞİNDE DÜNYADA ÖNEMLİ BİR KONUMDA

Türkiye'nin  bal arısı gen çeşitliğinde dünyada önemli bir konumda olduğunu belirten Bakan Fakıbaba, "Ülkemiz sahip olduğu bal arısı gen çeşitliliğiyle de dünyada önemli ve büyük bir gen merkezi konumundadır. Arı gen varlığımız Anadolu, Kafkas, Muğla, Trakya ve Güneydoğu Anadolu  olmak üzere 5 değişik ırk ve ekotip bal arılarından oluşmaktadır. Bunlardan Kafkas arısı 2004 yılında tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Arı sağlıyla ilgili ülkesel projeleri destekliyoruz. Bal ve arı ürünleri üretiminin artışına katkı sağlayacak sağlıklı ve kaliteli  ana arı kullanımını  bu seneden itibaren desteklemeye başladık" dedi.
Konuşmaların ardından Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin tarafından Bakan Fakıbaba'ya plaket verildi.

TÜRKİYE'DE İLK ULUSLARARASI ARICILIK KONGRESİ

Kongreye katılan ve 14 yıldır lavanta balı ürettiğini belirten Mehmet Karakoyun, kongrenin Türkiye'deki arı yetiştiricileri için çok faydalı olduğunu belirterek, “Burada dünyanın 160 ülkesinden gelen  katılımcı var. Bunlarla arıcılığın geleceğini görüşüyoruz bekli de. Bu firmalarla dünyada son yenilikler neler olmuş onları görebilme şansımız oldu. Bu da ayağımıza geldi bunun için ayrıca sevinçliyiz. Bütün arıcıları bu kongreye davet ediyorum. Bu tür organizasyonlarda balımızın kalitemizin daha da arttırılması için hep çaba sarfediyoruz" dedi.

Bir firmanın dış işler sorumlusu olduğunu belirten Emre Yıldırım ise : "Bu organizasyonun ülkemize en büyük getirisi ülkemiz arıcılığını dünya platformunda ülkemizde arıcılıkla uğraşan firmaların uluslararası platformda bizde varız diyebilmesi için önemli bir organizasyon"

45.'inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Konrgersi 4 Ekim'e kadar İstanbul Kongre Merkezi'nde ziyaretçilere açık olacak.

 

YORUMLAR 53
  • muhammet 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin.
    Cevapla
  • İrfan yavuz 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım alınmasınlar. Bal üretimi bukadarsa illaki piyasalarda bal vardır. İncelesinler, kesinlikle tamamı glikoz çıkacaktır. Bal ürerimi eğer bukadar deniliyorsa, buda bal üretiminde enbüyük sahtekar olduğumuzun göstergesidir. Sırf bu sahye bal yüzünden arılarımı azalttım. Piyasaya satmıyorum.
    Cevapla
  • muhammet 6 yıl önce Şikayet Et
    Binboga balı ye gör.
    Cevapla
  • Hüseyin 6 yıl önce Şikayet Et
    100 bin tonu sahte olan bal üretirsen birinci olmadığın kabahat...
    Cevapla
  • kahraman 6 yıl önce Şikayet Et
    önemli olan doğal balı ucuza alabilmek sayın bakanım
    Cevapla
  • bal 6 yıl önce Şikayet Et
    Bal üretimi yoksa glikoz uretimi mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle