Zeybekci’den sevkiyat açıklaması!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak'a yapılan sevkiyatlarla ilgili bir engelleme olmadığını söyledi.

GİRİŞ 29.09.2017 14:01 GÜNCELLEME 29.09.2017 16:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şu anda Irak'a sevkiyatlarda bir engelleme yok. Türkiye'nin güneyde, Suriye ve Irak'ta oldu bittilerle, istemediği gayrimeşru, ne idiği belirsiz yapılanmalarla güvenliğimizin tehdit edilmesi tüm ticari menfaatlerimizin önündedir." dedi.

Bakan Zeybekci, dış ticaretteki gelişmelere yönelik soruya karşılık, ihracatta gelişmelerin yüzde 10'un üzerinde artışa tekabül edecek şekilde süreceğini, bunun büyümeye üçüncü ve dördüncü çeyrekte de pozitif katkı vereceğini söyledi.

Zeybekci, ihracatın sürdürülebilir şekilde devamı için hükümet olarak ihracat destekleri ve teşviklerle her türlü tedbiri aldıklarını belirtti.

Zeybekci, bölgedeki jeopolitik risklerin ihracat hedeflerine etkisini değerlendirirken, 2016'da yaşananlara rağmen ihracatı sabit tutmayı başardıklarına işaret etti.

Bu yıl da bu jeopolitik riskler konusunda anormal iyileşme olmadığını dile getiren Zeybekci, "Tam tersine biraz kötüleşme bile oluşuyor etrafımızda. Buna rağmen Orta Vadeli Program (OVP) hedefimiz olan 153,3 milyarı çok rahat aşacağımızı, hatta 156 milyar doları aşıp tarihi zirveyi göreceğimize inanıyorum. OVP'de 2018 hedefimiz 169 milyar dolar. 2019, 2020 hedeflerimiz gayet makul. 2018 hedefimiz için biraz da tedbirli makul diyebilirim. Bunlara da inşallah Türkiye olarak ulaşacağız." ifadesini kullandı.

"Sevkiyatlarda engelleme yok"

Bakan Zeybekci, Irak ve Suriye'de ticaretin devamlılığı açısından olumlu gelişmeler olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Şu anda Irak'a olan sevkiyatlarda bir engelleme yok. Bununla ilgili geçişler, hükümetimizin, Dışişleri Bakanlığımızın, güvenlik birimlerimizin tedbirleri ve gözetimleri dahilinde devam ediyor. 'Şu tarihte şöyle olacak, bu tarihte böyle olacak.' diye bir kararımız yok. Türkiye tarafından asla kabul edilmeyecek tedirginlik yaratıldı. Türkiye'nin güneyde, Suriye ve Irak'ta istemediği oldu bittilerle, istemediği gayrimeşru, ne idiği belirsiz yapılanmalarla güvenliğimizin tehdit edilmesi tüm ticari menfaatlerimizin önündedir. Hükümetimiz ve Cumhurbaşkanımızın bu yönde açıklama ve tedbirleri tabii ki olacaktır, bu yönde söylenecek olan şeyler bizim için bağlayıcıdır."

"Irak'ın genelinde yapılacak sevkiyat için tedbirleri alıyoruz"

Şu anda ticareti tedirgin edecek bir şey olmadığını belirten Zeybekci, Irak'ın geneline yapılacak sevkiyatın önüne çıkacak potansiyel engelleri aşmaya dönük tedbirleri de aldıklarını dile getirdi.

Zeybekci, bir başka soru üzerine de bölgeye yönelik sevkiyatın devam ettiğini yineleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yönde talimatı var. MGK ve Bakanlar Kurulunda, gerektiğinde uygulanmak üzere konuşuldu. Cumhurbaşkanımızın talimatı bizim için emirdir. Şu anda Irak'ın tamamına sevkiyat devam ediyor. Başbakanımızın söylediği söz var. Bizim için tek muhatap Irak hükümetidir." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Dem 6 yıl önce Şikayet Et
    Hükümette ki en aklı selim insanlardan bir, duygusal değil mantıklı bakıyor işe
    Cevapla