Ambalajlı ürünlerde büyük skandal

Aynı ambalajlı gıdaların Doğu Avrupa’ya düşük, Batı Avrupa’ya ise yüksek kaliteli gittiğine yönelik şüpheler büyüyor.

Ambalajlı ürünlerde büyük skandal
Ambalajlı ürünlerde büyük skandal
GİRİŞ 28.09.2017 15:32 GÜNCELLEME 28.09.2017 15:32
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

İlk adımı atan Letonya, şüpheli görülen 20 ürünü analiz edecek, Almanya’da satılanla arasında fark olup olmadığına bakacak.

Avrupa, yumurta krizinin artçılarını tam olarak atlatamadan şimdi de gıda ürünlerindeki standartsızlıkla mücadele etme kararı aldı. Aynı paket ürünün bir ülkeye yüksek, başka bir ülkeye ise düşük kalite ile giriş yaptığı tespit edildi. Konu hakkında harekete geçen Letonya Tarım Bakanı Janis Duklavs “Avrupa Gıda ve Veterinerlik Hizmetleri kurumunun yönetimi, tabir caizse, ‘şüpheli’ ürünlerin, hakkında en çok konuşulan 20’sinden numune almaya karar verdi” dedi.

Testlerin epey masraflı olacağını ifade eden Duklavs, testin amaçlarından birini “Ambalajlarda yazan ‘içindekiler’ kısmına bakarak aynı markaların aynı ürünlerinde, beyan edilen bir fark olup olmadığını görmek” olarak tanımladı. Duklavs “Mesela, Almanya ve Letonya’da satın alınan ürünlerin birebir aynı olmasına rağmen, laboratuvar sonuçlarına göre farklı olduklarının anlaşılması halinde, ortaya bambaşka bir durum çıkacaktır” dedi. Gıda ve Veterinerlik Hizmetleri kurumunun bu kararı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in 13 Eylül tarihinde yaptığı bazı açıklamaların üzerine aldığı bildirildi. Juncker tamamen aynı ambalaja sahip ürünlerini Batı Avrupa için daha yüksek kalitede üretip Doğu Avrupa’da daha düşük kalitede tutan şirketlerin cezalandırılması için ulusal bazda daha fazla yetki kullanılabilmesi gerektiğini ifade etmiş ve “Slovaklar, dondurulmuş fileto balık ürünlerinde daha az balık yemeyi hak etmiyor” demişti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Tüketici Haklarından Sorumlu Üyesi Vera Jourova ise geçtiğimiz gün yaptığı açıklamayla son dönemde AB Komisyonu’na tüketicilerden ‘çifte kalite’ mamuller hakkında çok sayıda şikayet geldiğini ifade etti. Tüketicilere, kandırıldıklarını düşündükleri ürünleri satın almama çağrısında bulunan Jourova, şirket veya marka adı açıklamadan, yüzlerce üründe bu sorunun yaşandığına dikkati çekti.  

‘AYNI SORUN TÜRKIYE’DE DE VAR’ 

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, AB ülkelerinde satılan ürünlerle Türkiye’de aynı ambalajda satılan ürünler arasında ciddi farklılıklar olduğu yönündeki tespitlere katıldığını dile getirdi. Ağaoğlu şunları kaydetti: “Bu yönde gelen şikayetler incelendiğinde, bazı markalı spor ayakkabılarının AB üyesi ülkelerde satılanla aynı kalitede olmadığını, bizzat görev yaptığım Tüketici Hakem Heyeti’nde gözlerimle müşahede ettim. Aynı durumu cep telefonlarında da görüyoruz. Özellikle GSM operatörleri tarafından ithal edilip taahhütle paketlerle tüketiciye taksitli satış şeklinde sunulan cep telefonlarından da çok sayıda şikayet gelmektedir.”   

KAYNAK: KARAR
YORUMLAR 13
  • evet_isyan 6 yıl önce Şikayet Et
    Peki bizim devlet napıyor? Bizim bu konuda bilgi sahibi olmamız için Avrupanın kendini ifşa etmesi mi gerekiyor? Birileri senin vatandaşını kazıklıyor ve kazıklayanlar söyleyene kadar bizim devlet buna göz yumuyor. Üç beş zengin aile bu kazıklamadan pay alıyor diye mi susuldu?İnsanlardan da dünyadan da partilerden de dindarından da komünistinden de liberalinden de nefret ettim. Ölek gidek şu dünyadan da kapansın şu rezalet perdesi ya. Kime bu bizden desek bir zaman sonra bakıyoruz ki hiçbir halt değişmemiş.
    Cevapla
  • Mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    özellikle markalı diş macunlarının üretim yerine bakın ya çindir yada mısır veyahutta küçük bir ab ülkesidir... özellikle üretim yeri çin olanı almayın çok kötü kalitesi var dişimizi koruyacağız derken sağlığınızdan olmayın... misvak öneririm kimyasal maddeler yerine ama kime misvak dersem şöyle bi bakıp hangi çağda yaşıyoruz diyor, gülüp geçiyor. müslümanım diyor gidip yahudi menşeli ürünlere para akıtıyor hepimiz için geçerli bu...
    Cevapla
  • La Edri Mahlas 6 yıl önce Şikayet Et
    Örneğin Almanya kendi ülkesi için her zaman kalite üretir başka ülkelere satacağı aynı ürünü farklı fabriklarda yaptırır bakın ayakkabılara Türkiye'ye gelen hep çin üretimidir. Fahiş bir fiyatla satılan kalitesi düşük bu ürünlerde bize marka olarak satılır. Doğru bir politikamı bence evet adamların milliyetçilik anlayışı bu kendi milletime kalite olanı sunmak. Peki bu durum bizde nasıl varın siz düşünün.Kör bulduğunu öper sistemi var bizde...
    Cevapla
  • ibrahim 6 yıl önce Şikayet Et
    aynen bi çok para döktüğümüz sözde markalar verdiğimiz parayı hak etmiyor. ambalaja aldanmayın
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa’ya farklı Türkiye’ye farklı olduğu kesin.tadlarından belli.buna çikolata ve giyside dahil.oradakilerde deforme ve yıpranma yokken bizdekiler çabuk renk atıyor.bunlara cihazlar ve elektronikte dahil.devlet incelemesi gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle