Bakan Zeybekci’den Irak’a ambargo açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Sözlerimin hiçbir yerinde 'Kuzey Irak'a ambargo uygulanmamalı' diye bir ifade yok" dedi.

Bakan Zeybekci’den Irak’a ambargo açıklaması
Bakan Zeybekci’den Irak’a ambargo açıklaması
GİRİŞ 27.09.2017 15:21 GÜNCELLEME 27.09.2017 16:38
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) yönelik açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine Zeybekci, şunları kaydetti:

"Sözlerimin hiçbir yerinde 'Kuzey Irak'a ambargo uygulanmamalı' diye bir ifade yok. Ambargo, ekonomik yaptırımlar çok ciddi şeylerdir. Bununla ilgili Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın söylediği sözler bizim için bağlayıcıdır ve uyulması gereken talimatlardır. Irak, bizim önemli ticaret ortaklarımızdan biri. Yaklaşık 8 milyar dolar civarında ihracat hacmimizin ve ekonomik menfaatimizin olduğu bir ülke. Bunun yaklaşık olarak 2,5 milyar dolarlık kısmı kuzey, geri kalan kısmı güneyle... Türkiye ekonomik menfaati olan ülkedir, uzaktaki ülkelerin Irak ile ilgili şöyle olsun, böyle olsun söylemleri farklı."

Türkiye'nin şu ana kadar sınır kapılarının kapatılması veya ekonomik yaptırımlara yönelik bir kararı olmadığını da vurgulayan Zeybekci, "Böyle bir karar alınırsa zaten buna itiraz edecek hiç kimse yok." diye konuştu.

Bakan Zeybekci, Musul ve Kerkük'ün Türkiye'nin kutsal davası ve emaneti olduğuna da işaret etti. Türkiye'nin Irak ile tek sınır kapısının IKBY sınırında bulunduğunu anımsatan Zeybekci, "Güney Irak ile ilgili yaşayabileceğimiz, Irak Merkezi Hükümetinin egemenlik alanında ticaretimizi sürdürebilmek için arayışlarımız var. Gerek İran gerekse başka alanlar üzerinden hazırlıklarımız var." ifadelerini kullandı.

"(OHAL'i isteyenler ve istemeyenler) tartışması son derece yanlış"

Olağanüstü Hal ile devam etmenin Türkiye'nin tercihi olmadığına dikkati çeken Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu gereklilikler ortadan kalktığında gerek Cumhurbaşkanımız, gerek hükümetimiz olarak bizim kararlılığımız OHAL ortamından çıkmaktır. Bunu polemik malzemesi haline getirmek, 'OHAL'i isteyenler ve istemeyenler' diye tartışma başlatmak son derece yanlıştır. Türkiye'de gereklilikler ortadan kalktığında aklı başında olan hiç kimse OHAL'i istemez. Global bir ekonomi, gelişmiş bir demokrasi olan Türkiye, 15 Temmuz ihanetinin müsebbipleriyle ilgili gereklilikler ortadan kalkınca OHAL'den çıkmalı."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • HORO 6 yıl önce Şikayet Et
    Ya DEVLET başa YA KUZGUN LEŞE YETER ARTIK AKP
    Cevapla
  • Dehmani 6 yıl önce Şikayet Et
    Aynen yorulmuşlar.360 yorumlu arkadaş.
    Cevapla
  • 360 6 yıl önce Şikayet Et
    bir ak partili olarak erdoğan haricin hiç kimse konusmasın veya bırakın gidin ya
    Cevapla