Trump tehditle 9.5 milyar dolarlık yatırım çekti

ABD Başkanı Donald Trump’un hem seçim döneminde hem de seçim sonrası otomotiv devlerine yönelik ‘ABD’de üretin yoksa ek vergi koyarım’ tehditleri sonuç verdi.

Trump tehditle 9.5 milyar dolarlık yatırım çekti
Trump tehditle 9.5 milyar dolarlık yatırım çekti
GİRİŞ 26.09.2017 14:18 GÜNCELLEME 26.09.2017 14:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Trump’ın sadece Amerikan değil Avrupalı ve Asyalı üreticilere yönelik sert söylemlerinin çok tepki çekmesine rağmen meyvelerini vermeye başlaması dikkat çekti.

2017 yılının başından itibaren 8 aylık dönemde otomotiv devleri Amerika’da adeta yatırım atağına kalktı. Bu atak sadece ABD’li otomotiv markalarından değil Alman, Japon, Güney Kore ve İsveçli markalardan da geldi. 8 ayda toplam yatırım tutarı 9.5 milyar doları bulurken, bu yatırımlar ülkede 12 bin kişiye yakın istihdam yarattı. İşte bu yılın başından itibaren ABD’de gerçekleşen yatırımlar şöyle:

General Motors (GM)
Amerika’daki mevcut fabrikalarına farklı alanlarda toplam 1 milyar dolarlık yatırım yaptı ve 1500 kişiye yeni istihdam yarattı.

Fiat Chrysler (FCA) 
Ohio ve Michigan’da 2 bin kişiye istihdam sunacak 1 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Hyundai
Ülkededeki mevcut fabrikalarında 1 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdi.

Ford Motor
Michigan’da 1.2 milyar dolarlık yatırıma imza attı, yaratılan istihdam sayısı henüz açıklanmadı.

Toyota
Kentucky’de 1.3 milyar dolarlık yatırımı başlattı. Yeni istihdam oluşmadı.

BMW
Güney Caroline’da 2018-2021 yılları arasında bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak 600 milyon dolarlık yatırım başlattı.

Toyota ve Mazda
4 bin kişiye iş imkanı sunacak olan 1.6 milyar dolarlık yatırıma başladı. İki Japon marka, Ağustos ayı başında ABD’de endüstriyel işbirliğine gitmek üzere anlaşma imzalamıştı. İki markanın ortak kuracağı fabrikada elektrikli otomobiller üretilecek.

Honda
Ohio’da 267 milyon dolar tutarında 300 kişiye iş imkanı sunacak olan yatırımını hayata geçirdi. Fabrikada daha fazla Accord üretilecek.

Volvo
İsveç kökenli marka Güney Caroline’da 500 milyon dolarlık yatırıma başladı. Bu yatırım 1900 kişiye iş sağlayacak.

Daimler (Mercedes) AG
Alabama’daki SUV fabrikasında 600 kişiye istihdam isthdam yaratacak olan 1 milyar dolarlık yatırımını başlattı. Bu fabrikada 2020’den itibaren elektrikli SUV modelleri açıklandı. Ayrıca fabrikanın yanında batarya da üretilecek.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 2
  • canturk 6 yıl önce Şikayet Et
    abd nasıl ek vergı koyabılıyor herseye nasıl karısabılıyor nasıl tehdıt uygulayabılıyor dengesız bu ya kendı ıpıcını cekıyor dunyada her bı haltta dengesız ıs yapmanın tehdıtle mafya barı calısarak demokrası kılıfı altında ıs yapmaya calısıyor hakım onu yaparsanız cellatta o olması dogaldır hakım benım yargıda benım dıyor adam yok boyle bısey bm de ona ayıt olmamalı
    Cevapla
  • superman 6 yıl önce Şikayet Et
    bizde aynısını yapmalıyız,burada üretmeyene ek vergi koymalıyız tabiki ab cenderesini aşabilmek şartıyla.
    Cevapla