Çiğ süt fiyatlarındaki artış raflara yansıyacak

Fiyatlarda revizyona giderek iki aydır 1,3 lira olarak uygulanan çiğ sütün referans fiyatını 1 Ekim 2017-28 Şubat 2018 dönemi için 1,4 liraya yükseltti.

Çiğ süt fiyatlarındaki artış raflara yansıyacak
Çiğ süt fiyatlarındaki artış raflara yansıyacak
GİRİŞ 23.09.2017 13:00 GÜNCELLEME 23.09.2017 13:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, bu sene ithal edilen yem fiyatlarının yükselmesi, Türkiye'de üretilen yem ham maddelerinin üretim miktarlarının düşük kalmasının çiğ süt üreticilerinin maliyetlerini artırdığını belirterek, "Bu maliyetlerin değiştiğini görünce üreticimizi mağdur etmemek için çiğ süt referans fiyatını artırma kararını aldık. Söz konusu üretici fiyatlarındaki artış raflara da yüzde 7 civarında yansıyabilir." dedi.

USK, haziran ayı sonunda 1 Ağustos 2017-28 Şubat 2018 dönemi için çiğ sütün referans litre fiyatını 1,3 lira olarak açıklamıştı.

 Çallı, Konsey olarak maliyet takibini sürekli yaptıklarının altını çizerek, referans fiyat kararının arz ve talep dengesine göre alındığına işaret etti.

Çallı, üretici maliyetlerinin artmasının ara dönemde fiyat revizyonunu getirdiğine dikkati çekerek, bu maliyetlerin değiştiğini görünce üreticiyi mağdur etmemek için söz konusu kararı aldıklarını söyledi.

Bu sene kur hareketleri nedeniyle ithal edilen yem fiyatlarının yükselmesi, Türkiye'de üretilen yem ham maddelerinin de üretim miktarlarının düşük kalmasının üreticilerin maliyetlerini artıran faktörler olduğunu belirten Çallı, "Türkiye'nin süt sektörünün gelişmesi için üreticimizin faaliyetlerinin kazançlı ve kar oranlarının da sürdürülebilir olması gerekiyor." dedi.

- Çiğ sütün kalite değerlerinde değişikliğe gidilmedi

Sanayiye günde ortalama 25 bin ton civarında çiğ süt aktarıldığına dikkati çeken Çallı, söz konusu referans fiyatlarındaki artışın raflara da yüzde 7 civarında yansıyabileceğini söyledi.

Çallı, çiğ sütün minimum yağ değerinin yüzde 3,6, minimum protein değerinin de 3,2 olması kararında bir değişiklik yapmadıklarına işaret ederek, sütün kalitesinin önemli olduğunu ve bunu artırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Sütün, kalitesi arttıkça daha yüksek fiyattan satıldığını ifade eden Çallı, üreticilerin de faaliyetlerini ve önlemlerini bu yönde geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Antalya 6 yıl önce Şikayet Et
    Sütçü teyzeye gidiyorum kilosuna yıllardır 3TL istiyor, daha fazla isteyen de varmış, Yörex fuarında tereyağ kilosu 40TL idi. Geçen sene 25TL idi aynı tereyağ. Nasıl bu kadar fırlar, hala zam gelecek deniyor. İnanılır gibi değil.
    Cevapla