Hasta bakana 961 lira maaş

Devlet engelli, çok yaşlı ya da hasta olduğu için bakıma muhtaç kişilerle aynı çatı altında yaşayanlara evde bakım parası veriyor. Aylık şu anda 961 lira...

Hasta bakana 961 lira maaş
Hasta bakana 961 lira maaş
GİRİŞ 23.09.2017 09:04 GÜNCELLEME 23.09.2017 15:49
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Başkasının bakımına muhtaç olan hasta, yaşlı ve engelliler için devletin sağlamış olduğu bazı imkanlar var. Bunlardan biri de bakım parası. Bu para, muhtaç kişiye değil bakana veriliyor. Evde bakım parası alabilmek için ilk şart, engellinin en az yüzde 50 oranında engeli olduğunun sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesidir.

ENGEL DURUMU 

Engellinin sağlık kurulu raporunda ‘ağır engelli’ ibaresinin yer alması da aranan şartlar arasında. Yüzde 50’den daha düşük bir engellilik oranı tespit edilmiş ise evde bakım parası alınamaz. Evde bakım parası alınabilmesi için engellinin veya yaşlının sağlık kurulu raporunda bakıma muhtaç olduğunun da belirtilmesi gerekiyor.

AKRABA ŞARTI

Evde bakım parası alınabilmesi için engelliye bakan kişi ile engelli arasında kan bağı bulunması gerekiyor. İlgili yönetmelik çerçevesinde üvey akrabalar da evde bakım parası alabiliyor. Hastaya bakan kişinin hasta ile aynı adreste ikamet etmesi de şart. Aynı adreste olup da hastaya bakacak kişi bulunmazsa, gidip gelebilecek diğer bir akrabası da kabul ediliyor.

GELİRE BAKILIYOR

Evde bakım aylığı bugün itibarıyla 961 lira. Bakım parası alabilmek için engellinin bulunduğu evdeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden (847 lira) az olması gerekiyor. Başvurular ikamet edilen yerdeki Aile Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine yapılabiliyor. Hasta ve engelli kişi sonra hastaneye sevk ediliyor ve rapor alınıyor.

YORUMLAR 7
  • Elif 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben kayınbabama bakıyorum kanser hastası 82 yasında ben alabılırmıyım bakıcı ması sureklı hastaneye ben gıdıyorum ıkı çocuğum var küçük 5 yasında en azından onları kreşe verecek param olur evde yanlız kalıyorlar yada yanımda sürünüyorlar haftanın en az 3 günü hastanedeyız
    Cevapla
  • DOGRU 6 yıl önce Şikayet Et
    hastaya bakana devlet maaş veriyorda niye sigortasını yapmıyor devlet sigortasız işci çalıştırmış olmuyormu suç degilmi
    Cevapla
  • osmanli 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet kendi hastasina bakana maas adi altinda yardim veriyor sigorta neyin nesi eskiden hastane kuyruklarinda sabahliyorduk unuttunmu?
    Cevapla
  • Saim 6 yıl önce Şikayet Et
    Burada maaş alan kişi devletin işçisi değil, devlete çalışmıyor.. Adına (maaş) diyoruz fakat aslında yardım parası.
    Cevapla
  • metin 6 yıl önce Şikayet Et
    Onuda sen yap herşeyi çok bilmek zorunda olan kişi!
    Cevapla
  • ASİLBEY_ÇUBUK06 6 yıl önce Şikayet Et
    Özürlüye bakım parası Devletin yaptığı en iyi uygulamalardan birisi.Ancak bazı aksak yönleri var.Mesela kişi başı gelir 847 Tl.değilde 850 Tl ise yararlanamıyor.Bakıma muhtaç olup kendi işini görebelilen,evde yalnız bırakılabilen,birisinin yanına geçici bırakılabilen hasta ile 24 saat başında durmak zorunda kaldığın yatalak veya kalp,akciğer,böbrek sorunlarından dolayı yaşam cihazlarına bağlı hastalar bir tutulmaması gerekir.Üstelik bu hastalara bakım zorluğu yanında aylık elektrik,su,tıbbi malzeme vb.gibi çok fazla giderleri olmaktadır.Bu durum göz önüne alınmalıdır.
    Cevapla
  • ümit 6 yıl önce Şikayet Et
    hasta herhangi bir elektrikli cihazla yasamak zorundaysa devlet o evin elektrik parasını vermeye basladı ,baglı bulundugunuz sosyal yardımlasmaya müracat ediniz..ayrıca su aboneligindende baglı bulundugunuz sular idaresine rapor veya engelli kartınızla muracat ederseniz su faturanızın yüzde 50 si alınmıyor..tıbbi malzemeleride devlet karsılıyor.( s.ü.t ) kanunuyla hasta bezine kadar karşılıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle