Fed kararının ardından dolar bu sabah...

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) iki günlük toplantısı sonrası dün geç saatlerde açıklanan kararının ardından küresel piyasalarda güçlenen dolar 3.51 lirayı aştı.

Fed kararının ardından dolar bu sabah...
Fed kararının ardından dolar bu sabah...
GİRİŞ 21.09.2017 08:20 GÜNCELLEME 21.09.2017 08:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Fed'in, beklendiği gibi faizleri sabit tuttuğu, ancak "bilanço küçültmeye Ekim ayında başlayacağı" yolundaki kararı üzerine, küresel piyasalarda eruo/dolar paritesi 1.20'nin üzerinden 1.18 düzeyine kadar geriledi.

Küresel piyasalarda güç kazanan dolar lira karşısında da yükseldi ve 3.5125 lira ile son bir ayın zirvesine çıktı. Doların güç kazanmasıyla zayıflayan euro da 4.16 lira düzeyine çekildi. Güçlü dolar karşısında altının ons fiyatı da yüzde 1.0 dolayında gerileme ile 1,300 doların da altına inerek 1,298 dolara kadar gevşedi.

Fed, iki günlük toplantısı sonucunda beklendiği gibi faizleri yüzde 1.0 - 1.25 aralığında sabit tuttu. Fed bu yıl Mart ve Haziran aylarında 0.25'er puan olmak üzere 2 kez faiz artırmıştı. Fed'in önceki kararlarına göre, bu yıl bir kez daha ve 2018 yılında da üç kez faiz artırılması öngörülüyor. 

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin kararında, ABD'yi bir süredir etkileyen kasırgaların, ekonomideki gelişmeyi orta vadede etkilemeyeceği vurgulandı.

Fed'in Ekim ayında başlayacağını duyurduğu "bilanço küçültme planı"na göre, önümüzdeki aydan itibaren üç ay boyunca tahvil alımları ayda 10 milyar dolar azaltılacak bu miktar üç ayda bir artırılacak.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 7
  • sg8 6 yıl önce Şikayet Et
    hani dolar eriyordu cnm yaa.. ulkede 1 egitim 2 ekonomi kotu durumda haa ekonomiye soyle anlam veremiyorum herkes ac ama luksunden odun vermiyor ilginc
    Cevapla
  • Ramo 6 yıl önce Şikayet Et
    Dünya ekonomilerinde doların hakimiyeti sürdüğü müddetçe kurları belirlemeye abd devam edecektir. Ancak ticaretinde kendi kendi parası ve dolar&döviz dengesini kurabilenler bundan olumsuz etkilenmezler.
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    galipolan allahtır.
    Cevapla
  • cetin 6 yıl önce Şikayet Et
    yinemi sen
    Cevapla
  • yp50 6 yıl önce Şikayet Et
    reisin bir hareketiyle düşer
    Cevapla
  • yp50ye 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim hiçbir müdahalemiz doları düşüremez. Düşürecek olsaydı 1,8lerden 4 lira seviyelerine gelmezdi dolar. 4 liradan neden düşmeye başladı dersen. trump dolar kurunun yüksek olmasını istemiyor. Bilerek kurun düşmesini istediği için kur düşüyor. Doların tüm dünyada değer kaybetmesinin sebebi bu.
    Cevapla
  • Adiga81 6 yıl önce Şikayet Et
    Reis doları düşürmez. Hele ki turizm gelirlerinin arttığı bir dönemde yüksek kur iç borç ödeme karşılığını arttırır, ithalatı frenler ve ihracatı teşvik edici olur. Ancak enflasyon olarak bize yansır ki zaten bitmişiz. Bizi düşünen yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle