BM raporunda Türkiye vurgusu!

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün (UNWTO) ağustos ayı turizm barometre raporunda Türkiye vurgusu dikkat çekti.

BM raporunda Türkiye vurgusu!
BM raporunda Türkiye vurgusu!
GİRİŞ 20.09.2017 12:30 GÜNCELLEME 20.09.2017 12:30
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Almanya ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'ye tatile gitmeyin çağrılarına rağmen Türkiye Turizm'de bu yıl etkili bir performans ortaya koydu.Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün (UNWTO) açıkladığı raporda Türkiye vurgusu dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün (UNWTO) ağustos ayı turizm barometre raporunda, "Güney ve Akdeniz Avrupasında bulunan destinasyonlardan özellikle Türkiye, yüzde 24 artışla bölgedeki büyümede etkili rol oynamıştır. Türkiye, 2016'da güvenlik sebebiyle gösterdiği düşük profilin ardından hızlı bir büyüme göstermiştir." ifadelerine yer verildi.

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, üç ayda bir yayımlanan UNWTO Turizm Barometresi'nin ağustos ayı raporunda, Türkiye'nin artan turizm potansiyeline yönelik değerlendirmelere de yer verildi.

Yılın ilk 6 aylık uluslararası turist varışları, turizm gelirleri ve harcamalarıyla ilgili bilgileri içeren raporda, bu dönemde dünya genelinde 598 milyon turistin seyahat ettiği bildirildi.

Bu rakamın uluslararası turist varışlarında geçen yılın aynı dönemine göre 36 milyon turist artışıyla yüzde 6'lık büyümeyi ifade ettiği belirtilen raporda, bunun 2010'dan itibaren ilk 6 ayda görülen en güçlü büyüme olduğu kaydedildi.

ORTA DOĞU YÜZDE 9 BÜYÜDÜ

Raporda yer alan veri ve değerlendirmelere göre, 2016'da güvenlik kaygılarından etkilenerek düşüş görülen turizm destinasyonlarında bu yıl belirgin büyüme gözlemlendi. Bu kapsamda özellikle Orta Doğu'da yüzde 9, Avrupa ve Afrika'da da yüzde 8 büyüme gerçekleşti.

Raporda, Orta Doğu'ya yönelik olarak "Uluslararası turist varışlarında 2016'da yüzde 3 düşüş kaydeden Orta Doğu, bu yıl büyük sıçrama göstermiştir. Bölgenin büyümesinde, Filistin (yüzde 58), Umman (yüzde 16), Lübnan (yüzde 12), Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 10), Ürdün (yüzde 9) ile güvenlik ve tanıtım faaliyetleri hususundaki çabaları nedeniyle Mısır (yüzde 52) katkı sağlamıştır." bilgisi verildi.

Akdeniz'deki destinasyonların 2017'nin ilk yarısında güçlü büyüme gösterdiğine işaret edilen raporda, bu olumlu sonuçların Güney ve Akdeniz Avrupası, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'ya yansıdığı, özellikle Türkiye, Mısır ve Tunus gibi önceki senelerde düşüş gözlemlenen ülkelerin sıçrama yaptığı belirtildi.

Kanada, Çin, Fransa, Kore Cumhuriyeti, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD'nin uluslararası turizm harcamalarındaki sağlam büyümelerini sürdürdüğü vurgulanan raporda, 2017'nin ocak-nisan döneminde uluslararası uçuşlarda yüzde 6, mayıs-ağustos döneminde ise yüzde 8 artış yaşandığı bildirildi.

"TÜRKİYE, BÖLGEDEKİ BÜYÜMEDE ETKİLİ ROL OYNADI"

Yılın ilk 6 ayında bölgelere göre uluslararası turist varışlarına ilişkin rakamlara yer verilen raporda, "Güney ve Akdeniz Avrupasında bulunan destinasyonlardan özellikle Türkiye, yüzde 24 artışla bölgedeki büyümede etkili rol oynamıştır. Türkiye, 2016'da güvenlik sebebiyle gösterdiği düşük profilin ardından hızlı büyüme göstermiştir." ifadeleri kullanıldı.

Raporda, bölgede çift haneli artış gösteren diğer ülkeler ise Hırvatistan (yüzde 25), İsrail (yüzde 24), İzlanda (yüzde 22), Kazakistan (yüzde 21), Karadağ (yüzde 20), Sırbistan, Slovenya ve Malta (yüzde 19), Moldova (yüzde 18), Bosna Hersek (yüzde 17), Finlandiya (yüzde 15), Çekya, Letonya, Makedonya ve Portekiz (yüzde 13), Romanya (yüzde12), İspanya (yüzde 11), Hollanda ve Bulgaristan (yüzde 10) olarak sıralandı.

Raporda ayrıca çeşitli terör olaylarının etkisiyle geçen sene düşüş yaşanan Fransa ve Belçika'da 2017'de toparlanma görüldüğü, uluslararası turist varışlarında yüzde 10 artış kaydedildiği belirtildi.

Avrupa Birliği'nden çıkma kararı alan Birleşik Krallık'ın para birimindeki düşüşün uluslararası turist varışlarında yüzde 9'luk artışa sebep olduğu ifade edilen raporda, İsveç, Danimarka, İtalya, İsviçre, Yunanistan, Avusturya ve Almanya'nın da büyüme gösteren ülkeler arasında bulunduğu tespiti yapıldı.

Raporda, turist varışlarında Rusya Federasyonu'nda yüzde 8, Macaristan'da ise yüzde 2 düşüş belirlendiği bildirildi.

TÜRKİYE VE MISIR'A YÖNELİK TURİST AKIŞI, TURİZM HARCAMALARINI DA ARTIRDI

Yılın ilk 6 ayındaki turizm harcamalarına yönelik de raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

"2017'nin ilk 6 ayında Brezilya yüzde 35 artışla uluslararası harcama yapan ülkelerin başında gelmektedir. Rusya Federasyonu'nun ana pazarları Türkiye ve Mısır'a yönelik turist akışının artması, birkaç yıldır düşüş yaşayan ülkelerin harcamalarını da artırmıştır. Uluslararası harcamalarda çift haneli büyüme gösteren diğer ülkeler arasında Arjantin (yüzde 21), Kore Cumhuriyeti (yüzde 16), İspanya (yüzde 17), Vietnam (yüzde 16), Portekiz (yüzde 13), Yeni Zelanda (yüzde 12), Fransa (yüzde 11), İrlanda (yüzde 11), Endonezya (yüzde 10) ve Japonya (yüzde10) yer almaktadır."

BM Dünya Turizm Örgütünün raporunda, turizm harcamalarında artış gösteren ülkeler arasında Çin, Ukrayna, Birleşik Krallık, Çekya ve Tayland'ın bulunduğu kaydedildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • 4444 malatya 6 yıl önce Şikayet Et
    simdik chp bisey yazmak yok atamizin yüz karasi
    Cevapla
  • samimi 6 yıl önce Şikayet Et
    Yine kilictaroglu vatanimizi sikayet turlarina cikar
    Cevapla
  • venus 6 yıl önce Şikayet Et
    demekki basarinin sirri merkel ve kilictaroglunu uzmekte. Turkiye buyudukce onlar uzuluyor, onlar uzuldukce biz zenginlesiyoruz. Allah zenginligimizi artirsin ve daim etsin Amin.
    Cevapla
  • Beşiktaşlı 6 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla