Vatandaş ‘altın’ buldu

Finansmanda dışa bağımlılığı azaltması beklenen altın tahvili, vatandaşa da önemli avantajlar sağlayacak.

Vatandaş ‘altın’ buldu
Vatandaş ‘altın’ buldu
GİRİŞ 19.09.2017 08:57 GÜNCELLEME 19.09.2017 09:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Ara dönemde ek getiri elde edecek olan yatırımcı, vade sonunu beklemeden nakde dönebilecek

Hükümet, 2-6 Ekim arasında altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı için düğmeye basarken, bu hamle yastık altında atıl duran altınların ekonomiye kazandırılmasını ve yatırımların yurtiçi tasarruflarla finanse edilmesini sağlayacak. Vatandaş ise bu uygulama ile birçok açıdan kendini güvence altına alacak.

ZİRAAT'E TESLİM EDİLECEK
Yatırımcılar Hazine'nin ihracı için altını Ziraat Bankası şubelerine teslim edecek ve verdikleri altın karşılığında altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikasını almayı talep edebilecek. Tahvilin vade boyunca bir getiri sunması, vade sonunda ise altını iade etmesi öngörülüyor. Talep toplanmasını takip eden hafta Hazine yatırımcının Ziraat Bankası'ndaki hesabına altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasını yatıracak. İhraçlar İstanbul'dan başlamak üzere etap etap Türkiye geneline yayılacak. Faizhassasiyeti olan vatandaşlar için altına dayalı kira sertifikasını seçebilecek.

EK GETİRİ SAĞLANIYOR
İhraç edilecek tahvillerle vatandaşlara devlet güvencesinde saklama imkânı sunulacak. Ara dönemde de altın fiyatına endeksli ek getiri elde etme şansı oluşacak. Ek getiriler Ziraat Bankası'nda vatandaş adına açılacak hesaplara otomatik olarak aktarılacak. Vatandaş, arzu ederse vade sonunu beklemeden, hesabındaki altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını istediği zaman Ziraat Bankası'na geri satarak karşılığında parasını alabilecek. Hatta sattığı tarihe kadarki işlemiş altın getirisini de Türk Lirası olarak temin edebilecek. Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Vatandaş açısından işler bir sistem. Bankalara kaynak sağlaması bakımından olumlu" dedi. İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Norayr İşler de kuyumculuk sektörünün sisteme dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

MERKEZ BANKASI DA GÜÇ KAZANACAK
Tahvil ve kira sertifikası karşılığında toplanacak altınlar ilk etapta Hazine'nin Merkez Bankası'ndaki hesabına yatırılacak. Merkez Bankası'nın brüt rezervlerinin güçlenmesi ve dolayısıyla ekonominin daha sağlam temellere oturmasına da katkı sağlanacak. Atıl durumda olan 100 milyar dolarlık kaynağın ekonomiye kazandırılması, finansmanda dışa bağımlılığı azaltacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Vatandaş evinde tuttuğu altını Ziraat Bankası'na götürecek.
Altınların ekspertizi yapılacak
Altın karşılığında sertifika veya tahvil verilecek.
Tahvil vade boyunca vatandaşa altın cinsinden bir getiri sağlayacak.
Bu tahvil istendiği zaman tekrar altına dönüştürülecek.
Ara dönemde de altın fiyatına endeksli TL cinsi ek getiri imkânı sağlanacak.
Vatandaş isterse vade sonunu beklemeden hesabındaki tahvili Ziraat Bankası'na geri satıp karşılığında parasını alabilecek.
Vade sonunda vatandaş isterse, hesabındaki altın tahvili veya kira sertifikası karşılığı altınını, hiçbir ekstra maliyete katlanmaksızın, bir kilogramlık külçe altın ya da Darphane tarafından basılan çeyrek altın olarak alabilecek.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • H.B.V 6 yıl önce Şikayet Et
    Bilezik olarak yatırılırsa Külçe altın veya Darphane tarafından basılan çeyrek Altın alması bu işi bozar ..İnsanlar altınlarını nasıl yatırdı ise öyle almak ister.?
    Cevapla