Türkiye'nin en yükseği olacak!

Türkiye’nin en yüksek barajında 4 milyon metreküp beton kullanılacak Yusufeli Barajı’nda kullanılacak beton ile 50 bin adet konut inşa edilebiliyor

Türkiye'nin en yükseği olacak!
Türkiye'nin en yükseği olacak!
GİRİŞ 14.09.2017 17:35 GÜNCELLEME 15.09.2017 08:42
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Artvin'de "çift eğrilikli ince kemer baraj" tipinde inşası süren 270 metre yüksekliğindeki Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) tamamlandığında kendi sınıfında dünyanın en yüksek üçüncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı unvanını kazanacak.

Baraj, 540 megavat kurulu gücü, yılda bir milyar 827 milyon kilovat saat enerji üretimiyle ülke ekonomisine yılda 450 milyon lira katkı sağlayacak ve kendisini 7 yılda amorti edecek.

Yüzde 64 fiziki gerçekleşme sağlanan barajda bugüne kadar 350 bin metreküplük beton dökümü yapıldı.

"En çılgın nehre yeni gerdanlık"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Yusufeli Barajı'nın, üzerine inşa edildiği Çoruh Nehri'nin daha önce boşa aktığını belirtti.

Çoruh'ta Muratlı, Borçka ile Deriner Barajı ve HES'i inşa ederek vatandaşların hizmetine sunduklarını aktaran Eroğlu, "Şimdi ise Türkiye'nin en çılgın akan bu nehrine yeni bir gerdanlık daha takıyoruz. Yusufeli Barajı ve HES projesi tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek, dünyada ise kendi kategorisinde 270 metre yüksekliği ile Çin'de yer alan Xiowan (292 metre) ve Gürcistan'da yer alan Inguri (272 metre) barajlarından sonra en yüksek 3'üncü barajı olacak" değerlendirmesini yaptı.

Yapının büyüklüğünü anlatabilmek için bazı kıyaslamalar yapılması gerektiğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Baraj gövdesinde kullanılacak toplam beton miktarı 4 milyon metreküpü bulacak. Kullanılacak bu beton ile 2 bin 500 adet 5 katlı ve her katta 150 metrekareden oluşan 4 daireli bina yapılabilir. Bu da 50 bin adet 150 metrekarelik konuta denk geliyor. Yusufeli Barajı'nda, bütün üniteler dahil edildiğinde ise yaklaşık olarak toplam 5 milyon metreküp beton kullanılacak."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • eko 6 yıl önce Şikayet Et
    ekolojik endemik ortama azarar veriyor barajlar. tokatta baraj yüzündün nem rttı üzüm üretilmez oldu, malatyada kayısı da etkileniyor. karadeniz bitki örtüsüne bu barajlar zarar veriyor. nükleer santral kurun bunların yerine.
    Cevapla
  • enes 6 yıl önce Şikayet Et
    Bittiğinde görmeyi çok isterim Allah hayırlı etsin
    Cevapla
  • durrmuş 6 yıl önce Şikayet Et
    haberin başlığını okudum gerisini okumadım . iyi bir şey tabi ki yapsıınlarda ben konyada yaşıyorum aydınlıkevlerde yaa arkadaşo kadar abarttılarki parkdaki yeşil alanı sırf iş olsun diye ağaçlar dışarda kalacak şekilde taş döşediler . lan yeşile karşı garezi var bunların ne kadr alaksız bi şekilde çimenlerin üzerine çakıl sonra taş yahu o ağaçlar büuürmü be öle
    Cevapla
  • ibrahim 03 6 yıl önce Şikayet Et
    Şuhut un gururu orman ve su işleri bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu nuİzlemeye devam edin. kabinenin en çalışkan bakanı.
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun afyonumuzun gururu. Nehri olmayan afyona bile onlarca golet yapti daha ne diyim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle