Büyümeye katkı veren fon hazırlığı

Ankara’da ekonomik büyümeye katkı veren faal bir fon yapısı için hazırlık var.

Büyümeye katkı veren fon hazırlığı
Büyümeye katkı veren fon hazırlığı
GİRİŞ 09.09.2017 08:56 GÜNCELLEME 09.09.2017 09:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkanı Mehmet Bostan, görevden alındı. Bostan’ın yerine vekaleten fon yönetim kurulu üyesi ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ atandı. Karadağ ile Bostan arasında dün öğlen saatlerinde devir teslim yapıldı. Bünyesindeki şirketlerin toplam aktif büyüklüğü 160 milyar dolara ulaşan Türkiye Varlık Fonu başkanının görevden alınmasını değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fon yönetiminde başarısız bir sürece şahit olduklarına dikkat çekti.

ATAMA KAZAKİSTAN DÖNÜŞÜ

Dün çıktığı Kazakistan gezisi öncesinde konuyu değerlendiren Erdoğan, “Gelişmeleri gördük, böyle yürümeyeceğine karar verdik” dedi. Fon’da hedeflenen ve arzulanan bir sürecin olmadığını belirten Erdoğan, “Varlık Fonu’nu bizim yeniden reorganize etmemiz şart. Onun da adımını, inşallah Kazakistan sonrası Sayın Başbakan ile değerlendirip, atacağız” diye konuştu. Erdoğan’ın dünkü açıklamaları, Kasım 2016’dan beri Mehmet Bostan’ın yönetiminde olan fonun ekonomiye katkı verememesinden duyduğu rahatsızlık olarak değerlendirildi.

STRATEJİ BELGESİ BEKLİYOR

Türkiye Varlık Fonu’nun fiilen faaliyete geçmesi ve hedef, strateji, prensiplerde izleyeceği yol haritasının yer aldığı, gerekli kaynakların ve bütçelerinin ortaya konulduğu 3 yıllık strateji belgesi geçtiğimiz Nisan ayında Başbakanlığa sunulmuştu. Ancak şimdiye kadar Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmayan strateji belgesi, Başbakanlıkta bekletiliyor.

FON DESTEĞİ LAZIM

Bugüne kadar büyümeye özelleştirme gelirlerinden sağlanan katkının, önümüzdeki dönemde Türkiye Varlık Fonu (TVF)’nun vermesi için planlama yapıldığı öğrenildi. Bu kapsamda hazırlıkları süren Orta Vadeli Program’da (OVP) fon da olacak. TVF kendi içinde “KOBİ Finansman Fonu”, “Maden Alt Fonu” “Lisans ve İmtiyaz Fonu” “Piyasa İstikrar ve Denge Fonu” olmak üzere dört alt fona ilişkin çalışmalar yapıldığı ifade ediliyor. Yeni dönemde fonun büyümeye yılda yüzde 1.5 katkı sağlaması perspektifiyle 3 yıllık bir yol haritasını için çalışma yapıldığı kaydediliyor.

OVP’YE DE FON SİNERJİSİ

Bünyesindeki şirketlerin piyasa değeri 40 milyar doları bulan Türkiye Varlık Fonu bünyesinde; Borsa İstanbul, THY, Ziraat Bankası, Halk Bankası’nın da aralarında bulunduğu kamunun 14 dev şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin sinerjisinin Orta Vadeli Program (OVP)’ye yansıtılması düşüncesi var. Petrokimya, sağlık endüstrileri, yazılım, turizm ve savuna sanayi alanlarında spesifik yatırımları içeren alanların yer alacağı yeni OVP’nin bu ay netleşmesi bekleniyor.

VARLIK FONUNA DEVREDİLEN KURUMLARDAKİ HİSSE DAĞILIMI
*BOTAŞ: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 4.15 milyar lira
*TPAO: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 3 milyar lira
*Ziraat Bankası: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 5.0 milyar lira
*Posta ve Telgraf: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 981.5 milyon lira.
*BIST: Hazine payı yüzde 73.6. Ödenmiş sermaye 423.2 milyon lira.
*Türksat: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.47 milyon lira.
*Eti Maden: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 600 milyon lira.
*Çay İşletmeleri: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.49 milyar lira.
*Türk Telekom’daki yüzde 6.7’lik Hazine payı da Varlık Fonu’na devredildi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 1
  • tarkan 6 yıl önce Şikayet Et
    para seni seviyorum. keşken benim olsan . o resimdeki benim familyama yeter. bul beni.
    Cevapla