Rusya ve Türkiye arasındaki son düğüm çözülüyor

Rusya ile yaşanan domates krizinde düğüm ay sonunda çözülüyor. Eylül ayı sonunda verilmesi beklenen izinle, kış aylarında Rusya’ya domates gönderilecek.

Rusya ve Türkiye arasındaki son düğüm çözülüyor
Rusya ve Türkiye arasındaki son düğüm çözülüyor
GİRİŞ 08.09.2017 06:09 GÜNCELLEME 08.09.2017 06:09
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Rusya, Türkiye için kritik önemdeki domateste ambargoyu kaldırmaya hazırlanıyor. Rus haberajansı Sputnik’in haberine göre, Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Türkiye’den domates sevkiyatının küçük miktarlarla başlayabileceğini belirterek, “Türkiye’den domates alacağız, ancak bu kısıtlı miktarda olacak ve Rusya’da domates edinildiği dönemde gerçekleşmeyecek. Türkiye’ye 3 milyon tondan fazla tahıl sevkiyatı yapıyoruz. Bundan para kazanıyoruz ve bunu kaybetmek istemiyoruz. Bu sevkiyattan yaklaşık 2 milyar dolar kazanıyoruz. Büyük miktarda nebati yağ, pirinç satıyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin ‘Bizden satın alın, eski döneme geri dönelim’ deme hakkı var” dedi.

ÜÇ FİRMA SEÇİLECEK

Domates krizi konusunda ilerleme, Rusya’dan gelen heyetin yaz mevsimi başındaki Türkiye temasları sırasında sağlandı. Yetkililerin uzlaştığı plana göre, Türkiye’den öncelikle teknik şartları sağlayan üç firma ihracat yapacak. Bu üç firma, daha önce Rusya’ya ihracat yapmış güvenilir firmalardan seçilecek. Domateslerden numune alınacak ve şartları sağlayan domatesler, gümrükte beklemeden gönderilecek. Böylece pestisit gibi sorunların da önüne geçilmesi bekleniyor.

İhracat için teknik çalışmaların sürdüğü, bu ayın sonuna kadar yapılacak görüşmelerin sonucunda Rusya’ya domates ihracıyla ilgili ayrıntıların kesinleşeceği kaydedildi. Mutabakatla, Rus buğdayı da sorunsuz şekilde Türk pazarlarına girmeye devam edecek.

TÜRKİYE ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2015 yılında 541 bin ton olan domates ihracatının Rus ambargosuyla 2016’da 486 bin tona, değer bazında ise 365 milyon dolardan 239 milyon dolara indiğini belirtti. Bayraktar, Rusya’nın domatese uyguladığı ambargonun Türkiye’yi yeni pazarlara yönelttiğini belirtti. Türkiye’nin domates ihraç ettiği lkeler arasına İtalya, Belçika, Portekiz, Slovakya, Tacikistan, Kırgızistan, Umman, Estonya, Hong Kong’u eklediğini ifade eden Bayraktar, “Rusya’dan kaynaklanan miktarda 337 bin tonluk, değerde 258 milyon dolarlık domates ihraç kaybı diğer ülkelere yapılan ihracatla kısmen telafi edildi” dedi.

YORUMLAR 21
  • Özet 6 yıl önce Şikayet Et
    Acaba şifreli bir konuşma mı Domates ? Sanki nükleer başlık mübarek .
    Cevapla
  • Dmts 6 yıl önce Şikayet Et
    Sektörün içinde olmayan anlamaz önemini! Ama bu domates değilde yorum yazan arkadaşların kendi sektörleri olsaydı o zaman taklaşımları başka olurdu. Hükümet bukadar üstünde duruyorsa vardır bir bildikleri diye düşünün bari !
    Cevapla
  • Hakan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu ilişki sağlam temellerle ilerlemeli. Komşularla iyi geçinme prensibimizi korumalıyız...
    Cevapla
  • Sarpasardım 6 yıl önce Şikayet Et
    Putin emmiiiiee bak hele.bir s400 verirsen 50 yıl dometesin benden.
    Cevapla
  • Mechul 6 yıl önce Şikayet Et
    Lanet olası putin. Yeter artık dostum. Al şu domatesleri de ver s400 leri. Adamı hasta etme.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle