Petrol zengini ülke açlıkla savaşıyor

Afrika’nın en fakir ülkelerinden Çad, petrol zengini olmasına rağmen ABD ve Fransız şirketlerinin sömürüsü altında yaşam mücadelesi veriyor.

Petrol zengini ülke açlıkla savaşıyor
Petrol zengini ülke açlıkla savaşıyor
GİRİŞ 06.09.2017 11:16 GÜNCELLEME 06.09.2017 11:16
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

ünyanın petrol rezervi bakımından en önemli ülkelerinden biri olan kara kıtanın yoksul ülkesi Çad, ABD ve Fransız şirketlerinin sömürüsü altında yaşam mücadelesi veriyor.

Ülkenin Güney Bölgesi’ndeki petrol rezervleri yaklaşık bir milyar varil. Zengin petrol rezervlerine sahip olmasına rağmen 15 milyonluk ülkede halkın çoğu açlık sınırının altında yaşıyor. Ülke, yıl içerisinde çıkartılan petrolün sadece yüzde 15’lik payını alabiliyor. Petrol gelirinin 25’i ise boru hattının geçtiği Kamerun’a bırakılırken, geriye kalan yüzde 60’lık kısmı bölgede etkili olan Fransız ve ABD’li şirketlerce paylaşılıyor. Petrol rafinerisi bulunmayan ülkede benzin ve motorin ithalatı Nijer’den yapılıyor. Başkentte benzin istasyonu çok az. Akaryakıt ihtiyacı genellikle cam şişelere doldurulan benzin ve mazotları müşteriye sunan seyyar istasyonlardan sağlanıyor.

DÜNYANIN EN PAHALI ŞEHİRLERİNDEN

Ülke nüfusunun çoğu günlük bir doların altında para kazanıyor. Devlet memurlarının aylık kazancı ise 70 bin Orta Afrika Frangı (FCFA), yani 120 dolar civarında. Ekonomik şartların bu kadar kısıtlı olmasına rağmen Çad’ın başkentinde bulunan otel fiyatları adeta ateş pahası. Başkentte otel fiyatları gecelik olarak 200 dolardan başlıyor. Ülke içerisinde yemek yiyebileceğiniz yerler ise oldukça az.

Öyle ki Türkiye standartlarında 20 liraya alabileceğiniz bir pasta, 15 ila 20 bin Orta Afrika Frangı'na yani 100 liraya satılıyor.

En kıymetli hazine su kuyuları
Geniş çöllerle kaplı olan ülkede her bir su damlası altın değerinde. Gelişmişlik oranının dünya standartlarının altında olan ülkede su kuyuları ilkel yöntemlerle açılıyor. Açılan su kuyusunun büyük çoğunluğu içinde barındırdığı mineraller nedeniyle içme suyu olarak kullanılamıyor. Bu da içme suyuna olan talebi kat kat arttırıyor. 1 litrelik içme suları ortalama 2 dolardan satılıyor.

YORUMLAR 45
  • tachiwaza 6 yıl önce Şikayet Et
    Sömürücülük altında yaşamaktansa, şerefinle öl. Afrika, zamanında ABD ve Fransaya savaş açsalardı. Kerbelâda bir su için Hz. Hüseyin 72 kişilik ordusuyla, 4500 yezid ordusuna saldırdı, sonuçta Hz.Hüseyinin 72 ordusuyla şehit olduysa, Afrikalılarda şerefiyle onuruyla savaşarak ölselerdi.
    Cevapla
  • Abdullah 6 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlara halka yazik ya çocuklara yazik aç bu insanlar rabbim dilerim sömürenleri kahriperişan eyler.amin
    Cevapla
  • hüseyin 6 yıl önce Şikayet Et
    abd ve fransa eminim oraya demokrasi getirmişlerdir.
    Cevapla
  • Fatos 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar adaletli bir dunya ya
    Cevapla
  • zaza 13 6 yıl önce Şikayet Et
    Va bremın sanırım yorumdan biraz rahatsız olmuş gibisin onun için Anlamını kavriyamamişen Oda önemli degıl Zaten bazıları doğrulardan hoşlanmazlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle