Zam şampiyonu yumurtadan yine onlar kazandı

Enflasyon rakamları açıklandı, ağustos ayının zam şampiyonu yüzde 16.85 artış ile yumurta oldu. Artışla beraber kaybeden üretici ve vatandaş olurken kazanan ise yine aracılar oldu.

Zam şampiyonu yumurtadan yine onlar kazandı
Zam şampiyonu yumurtadan yine onlar kazandı
GİRİŞ 05.09.2017 17:30 GÜNCELLEME 05.09.2017 23:40
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Yumurta fiyatları yükseliyor ancak üreticilerin dertleri bitmiyor. Aylardır plansız arz nedeniyle fiyatların düşmesinden şikayet eden ve buna bir çözüm bulunmasını isteyen üreticiler, Ağustos ayında yumurtanın zam şampiyonu olmasından pek etkilenmişe benzemiyor. 

Yumurtacılar fiyatlardaki artışın hissedilebilir derecede olmadığını, halen maliyetine üretilip maliyetine satıldığını ve sıkıntının devam ettiğini belirtiyor. Onlara göre bu işin kazananı ise aracılar... Türkiye'de aracılar sorunu yaş sebze meyve fiyatlarında da yaşanıyor...

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) Başkanı Hasan Konya, görüşlerini almak için aradığımızda, "Yumurtada fiyat artışı mı var? Böyle bir şey mi varmış? Hiç haberimiz yok. Biz bunu hissedemiyoruz. TÜİK bu artışı nasıl gösteriyor, anlamıyorum" diyerek konuya girdi. 

Konya, sıkıntının devam ettiğini, üreticinin deği, aracının kazandığını belirterek, "Şunu söyleyebilirim ki bu artış sadece rakamsal, bize kesinlikle bir etkisi yok. Yaz dönemiydi... Arz azaldı. Temmuz-Ağustos ayları arasında sıcak havadan dolayı zaten talep düşer. Şimdi, okullar açılıyor sezon geliyor, talep artıyor. Bu durumda da fiyatlar ister istemez yükseliyor. Yani, biz kazanmıyoruz. Aracı kazanıyor. Ne tüketici ne de biz kazanmıyoruz." dedi.

"YUMURTA İHRACATIMIZ ARTTI"

Böcek ilaçlı yumurta krizinin Türk yumurtasını olumsuz yönde etkilemediğini, aksine olumlu sonuçlar doğurduğunu belirten Konya, "Türk yumurtası gayet güvenli. Zaten bakanlarımız da bu konuda gerekli çalışmaları, araştırmaları yaptılar ve Türk yumurtasının güvenli olduğu bildirildi. 

Bu fipronil adı verilen böcek ilaçlı yumurta krizi çiftlikleri kapanan bazı Avrupa ülkelerinin yumurta üretimini azalttı ve Türklere güzel bir fırsat oluşturuldu. Eskiden 5 ülkeye ihracat yapardık, şimdi bu sayı 8'e çıktı. İhracatımız arttığı için biraz da bu yüzden fiyatlarda yükselme oldu" dedi. 

"MALİYETİNE ÜRETİP MALİYETİNE SATIYORUZ"

Afyonkarahisar Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Çelikten de yumurta fiyatlarındaki yüzde 16.85'lik artışın yeterli olmadığını, yumurtacının hala zor durumda olduğunu belirtti.

Çelikten, "Yumurta fiyatları geçtiğimiz aylarda 23-24 kuruştan 13-14 kuruşlara kadar düşmüştü. Bu bizi oldukça kötü etkilemişti. Aslında şu anda da gözle görülen bir artış olmadı. Temmuzda yumurta fiyatları düşüktü, Ağustos ayında da bu yüzden fiyatlar yükseldi. Maliyetine üretip, maliyetine satıyoruz. Ortada yükselen bir fiyat yok. Bakkal ve marketlerde fiyatlar zaten hep yüksekti, hâlâ da öyle... O yüzden üretici değil, aracı kazanıyor. Tüketici de bunu pek hissetmiyor." dedi. 

Fipronil krizine de değinen Konya, "bu madde bizde çıkmadı. Bu yüzden Türk halkı huzurlu olabilir. Yumurtalarımız sağlıklı ve sorunsuz. Fipronil sayesinde ihracatımız da arttı. Bu bizim için iyi oldu." dedi. 

"OLMASI GEREKEN BU"

Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği (YUMBİR) Başkanı Faruk Kula ise, yumurta fiyatlarının son üç aydır dibi gördüğünü, ağustosta yaşanan artışın normal bir artış olduğunu kaydetti.

Kula, "Yumurta fiyatlarından dolayı zor günler yaşıyoruz. Fiyatlar yükselmiş gibi görünse de olması gereken zaten bu. Çünkü Haziran-Temmuz aylarında yumurtada talep azlığı yaşandığı için fiyatlar düşer, şimdi yeni bir sezon başlıyor okullar da açılıyor yumurtaya daha çok ihtiyacımız olacak. Bu durumda da fiyatlarda artış oluyor." dedi.

Öte yandan, Avrupa'da yaşanan fipronil ilaçlı yumurta krizinin, Türkiye'nin yumurta ihracatına çok büyük bir etkisi olmadığını dile getiren Kula, "Bizim en büyük pazarımız Irak. Ukrayna eğer yumurta gönderemezse, o zaman Irak'ta bir yumurta ihtiyacı oluşacak ve bu durumda da bu bizim işimize yarayacak." dedi. ​

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 25
  • Melek 6 yıl önce Şikayet Et
    Tarım ve hayvancılık alanında ciddi atılımların yapılması gerekiyor.Yoksa durum vahim.Çiftçiler para kazandırmıyor diye ağaçları kesiyorlar.Yeni şeyler denemeye çalışıyorlar.Ama sonuç hep hüsran.Birçoğu tarımdan vazgeçip başka islere yöneliyor.Ayrıca tarım arazileri imara açıldığı için yüksek fiyattan veya daire karşılığı satıyor arsasını bu para bana yeter diyor.Acil önlem alınmalı.
    Cevapla
  • Halil 6 yıl önce Şikayet Et
    hukumetin verdigi maaslara zam,,yuzde 4...vatandas kaybetti..en iyi zami Erbakan vermisti..Emeklinin maasi cok az..Reis vatandasi kurtar..kalkiniyorsak vatandasa yansisin..Hukumete oy verenler Filortada,Sislide,Kasdikoydeki insanlar degil,Koylu,orta gelirli,Isci,ve memurlari birkismidir..Bunlara yuz cevirme..Yoka Haziran secimi gibi olur..Seyyanen aylkik 200 tl zam istiyoruz..Artik vatandas hizmetlere doydu..cebini dusunur oldu..
    Cevapla
  • Arif 6 yıl önce Şikayet Et
    Memurun işçinin temmuzda aldığı zam zaten vergi dilimine gitti şimdi ise enflasyon yine yükselmeye başladı kasım ayında başa baş olur aralıkta ise Her zaman olduğu gibi Eksi çıkarırlar...ve böylece bu düzen devam eder devam Eder gider..... ve bir yetkili çıkar derki; Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik.... Şabanın filmleri gibi biz bu filmi daha öncede seyretmiştik... olsun rahatlamak İçin bir daha seyredelim der geçip gideriz....
    Cevapla
  • Osmanmert 6 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefet lideri k.k ya söyleyelim düşürsün :-)))
    Cevapla
  • Yedek parça 6 yıl önce Şikayet Et
    En iyi parayı oto tamir çiller kazanıyor. İki anahtar çeviriyor 50₺.Ariza tamir oldu diye gidiyorum, arabanın başka bir yrini bozmuş.Denetleyen bakan yok. Onun verdiği hasarı da ispatlayamiyorsun. Güzel ülkemde güzel güzel tamir ediyorlar işte.Kimi kime şikayet edeceksin.Daha iyi bir tamirci ümidiyle hep tamir ediliyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle