150 milyon euroluk Air Berlin kredisine onay

Ağustos ayında iflas başvurusunda bulunan Almanya’nın ikinci büyük havayolu şirketi Air Berlin’e Alman hükümetinin vermeyi planladığı 150 milyon euroluk krediye AB’den onay geldi.

150 milyon euroluk Air Berlin kredisine onay
150 milyon euroluk Air Berlin kredisine onay
GİRİŞ 05.09.2017 08:57 GÜNCELLEME 05.09.2017 08:57
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Avrupa Komisyonu, Almanya’nın yaz ortasında iflasını açıklayan Air Berlin havayolu şirketine vermeyi taahhüt ettiği 150 milyon euroluk krediyi onayladı. 

Avrupa Komisyonu'ndan pazartesi günü yapılan açıklamada, Almanya’nın ikinci büyük havayolu şirketi olan Air Berlin'e Alman hükümeti tarafından verilmesi planlanan 150 milyon euroluk geçici köprü kredisinin Avrupa Birliği devlet yardım kurallarına uyduğu ve bu sebepten ötürü verilmesi önünde bir engel bulunmadığı belirtildi.

İngilizce'de "bridging loan” olarak geçen köprü kredisi, uzun süreli sermaye oluşturuluncaya kadar bir işletmeye sunulan kısa süreli kredi olarak tanımlanıyor.

Kredinin amacının önümüzdeki aylarda Air Berlin’in varlıklarını satmak için gerekli müzakereleri yürütürken hizmet vermeye devam etmesini sağlamak olduğunun ifade edildiği açıklamada, sürecin sonunda havayolu şirketinin faaliyetlerini durdurup pazardan çıkmasının beklendiği de kaydedildi.

Komisyon'dan yapılan açıklamada, "Bu önlem, müflis Air Berlin'in Ortak Pazar'daki rekabeti haksız yere bozmadan düzenli bir şekilde kapanmasına olanak sağlayacaktır” denildi.

KREDİ PARÇA PARÇA VERİLECEK

Air Berlin'e verilecek kredi katı koşullara bağlanmış durumda. Parça parça verilecek olan krediye karşılık Air Berlin haftalık olarak likidite ihtiyacını belirtmek durumunda. Kredinin yeni kısımları ise ancak var olan bütün likidite kullanıldıktan sonra aktarılacak.

Ayrıca Alman hükümeti, Air Berlin'e verilen kredinin tamamının geri ödenmesiyle ya da şirketin mal varlıkları satılarak kontrollü iflasını sağlayacak bir plan sunmakla yükümlü olacak.

Air Berlin, 15 Ağustos’ta borsaya yaptığı açıklamada iflas başvurusunda bulunduğunu belirtmişti. Air Berlin'in son dönemde faaliyetlerine Birleşik Arap Emirlikleri merkezli ana hissedar Etihad'ın yaptığı finansal katkılar sayesinde devam edebildiği belirtilirken, yüzde 29 hisse sahibi Etihad'ın söz konusu finansal desteği sürdürmeyeceğini bildirmesiyle birlikte şirketin devam edemeyeceği kaydedilmişti.

KARAR OLUMLU YANKI BULDU

AB'nin kararından sonra açıklama yapan Alman Ekonomi Bakanı Brigitte Zypries, "Komisyon’un hızlı ve pozitif kararını” olumlu karşıladığını söyledi.

Air Berlin'in İcra Kurulu Başkanı Thomas Winkelmann, Almanya hükümetinin "tam vaktinde” sağladığı kredi sayesinde iflas başvurusuna rağmen havayolunun uçmaya devam edebileceğini söyledi.

Air Berlin'in iflas sürecini yönetmek üzere görevlendirilen Frank Kebekus ise AB’nin hızlı kararının şirket için yatırımcı bulmak adına olumlu bir adım olduğunu söyledi.  Kebekus, Air Berlin ile ilgilenen şirketlerin Eylül ayının ortasına kadar teklif verebileceklerini de sözlerine ekledi. 

KAYNAK: DW
YORUMLAR 8
  • VÉNUS HOTTENTOTE 6 yıl önce Şikayet Et
    dava.. Volkswagen, İtalya çevresindeki üye devletlerde otomobillerini daha yüksek fiyatla satmaktaydı ve İtalya’daki bayilerini de bu diğer üye devletlerden müşterilere otomobil satmamaya mecbur etmişti. Konudan haberdar olduktan sonra Komisyon, motorlu araçlarda sınırötesi ticareti kısıtlamaktan dolayı Volkswagen AG’yi 1998 yılında 102 milyon Euro’luk para cezasına çarptırmıştır.Komisyon, yavru şirketleri Audi AG ve Autogerma SpA ile birlikte Volkswagen AG’nin, diğer üye devletlerdeki ağda yer alan nihai kullanıcılara ve diğer yetkili bayilere satışı önlemek veya kısıtlamak amacıyla, dağıtım ağındaki İtalyan bayilerle anlaşmalara girerek 81(1). Maddeyi ihlal ettiğini tespit etmiştir.
    Cevapla
  • VÉNUS HOTTENTOTE 6 yıl önce Şikayet Et
    AB’ rekabet politikası.. belirli tür anlaşmalar yasaklanmıştır..Fiyatları doğrudan veya dolaylı olarak sabitleyen yatay ve dikey anlaşmalar; Satış koşulları konusundaki anlaşmalar Fiyat kısıtlamalarıyla ilgili olanlar veya ithalat yada ihracatı yasaklama, kısıtlama veya aksine teşvik etme amacında olanlar gibi, piyasa segmentlerini izole eden anlaşmalar; Üretim veya teslim kotalarıyla ilgili anlaşmalar; Yatırım anlaşmaları; Ortak satış büroları; Pazar paylaşım anlaşmaları; Münhasır kolektif pazarlar; Diğer ticari tarafların aleyhinde ayırımcılığa yol açan anlaşmalar; Kolektif boykot; İsteğe bağlı tahditler; (belirli türdeki rekabetçi davranışa girmemeyi taahhüt eden anlaşmaları)
    Cevapla
  • VÉNUS HOTTENTOTE 6 yıl önce Şikayet Et
    AB’ rekabet politikası , Sosyal sübvansiyonlar veya kültür ve mirasın korunmasını teşvik amaçlı sübvansiyonlar da rekabet kurallarının katı uygulamasındaki istisna örnekleri arasında yer almaktadır. Öte yandan rekabet kuralları, bir veya daha fazla firmanın daha zayıf firmalar üzerindeki ekonomik güçlerini uygunsuz şekilde kullanmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Buradaki amaç hakim durumun kötüye kullanılmasının önlenmesidir. Yine üye devlet hükümetlerinin kamu işletmeleri lehine ayrımcılık yaparak veya devlet yardımlarını özel sektör işletmelerine vererek kuralları bozma girişimlerinin de önlenmesi gerekmektedir.
    Cevapla
  • VÉNUS HOTTENTOTE 6 yıl önce Şikayet Et
    .. Avrupa Topluluğu’nun rekabet politikası (AT Antlaşmasının 81 ila 89. maddeleri, eski 81 ila 94) beş ana ilkeye dayalıdır:..4) -öngörülen ittifakları onaylamak veya yasaklamak suretiyle, Avrupa boyutu olan birleşmelerin koruyucu denetimi. 5) -telekomünikasyon, ulaştırma veya enerji gibi, kamu veya özel işletmelerin şimdiye kadar tekelci evrim göstermiş olduğu belirli sektörlerin serbestleştirilmesi.
    Cevapla
  • VÉNUS HOTTENTOTE 6 yıl önce Şikayet Et
    .. Avrupa Topluluğu’nun rekabet politikası (AT Antlaşmasının 81 ila 89. maddeleri, eski 81 ila 94) beş ana ilkeye dayalıdır:..1) -teşebbüsler arasında yapılan; üye devletler arasındaki ticareti etkileyen ve ortak pazardaki rekabeti önleyen, kısıtlayan veya bozan uyumlu eylemler, anlaşmalar ve birliklerin yasaklanması. 2) -üye devletler arasındaki ticareti etkilediği ölçüde, ortak pazardaki hakim durumun kötüye kullanımın yasaklanması. 3) -her ne şekilde olursa olsun üye devletler tarafından veya devlet kaynakları yoluyla verilen ve belirli malların üretimini kayırarak rekabeti bozma ihtimali olan yardımların denetlenmesi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle