Manisa Ovası'nda üzüm kurutma sezonu başladı

Dünyada en fazla çekirdeksiz kuru üzüm üretilen yer olan Manisa'da üreticinin bağlardan kestiği üzümler, kurutma alanlarına serilmeye başlandı.

Manisa Ovası'nda üzüm kurutma sezonu başladı
Manisa Ovası'nda üzüm kurutma sezonu başladı
GİRİŞ 03.09.2017 18:25 GÜNCELLEME 03.09.2017 18:25
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün  yetiştirildiği Manisa'da bağlardan kesilen üzümler, ovadaki kurutma alanlarına  serilmeye başlandı.

Manisa'da 800 bin dekara yakın alanda ortalama 300 bin ton üretilen  çekirdeksiz kuru üzüm, İngiltere, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere 90'a  yakın ülkeye ihraç ediliyor.

Bölgenin en önemli geçim kaynağı olan kuru üzüm için ağustos ayıyla  birlikte bağlarda yoğun bir çalışma başlıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla bağlardan  toplanan yaş üzümler, potasyum ve zeytinyağlı karışıma batırıldıktan sonra  metrelerce uzunluktaki sergilerde kurutulmaya bırakılıyor.

Yağmur yağması ihtimaline karşı başında gece gündüz nöbet tutulan  kurutma sergilerindeki üzümler iki haftada ihracata uygun standarda geliyor.

Buradan üzüm işleme ve paketleme tesislerine gönderilen üzümler,  ağırlıklı olarak gıda sanayisinde kullanılmak üzere ihraç ediliyor.

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, üzüm üreticilerinin eylül ayı boyunca gece gündüz çalışarak  ürününü yağmurlar gelmeden kurutacağını belirtti.

Üreticinin bayramda da çalışmak zorunda olduğunu dile getiren Kaçire,  "Hava şartları iyi olursa eylül sonuna kadar kurutma devam eder. Bu yıl verimli  bir sezon geçiriyoruz. Çiftlerimizin kilogram başına 5 liralık fiyat beklentisi  var. Çünkü üzümün girdi maliyeti çok yüksek. Üretici yıl boyu verdiği emeğin de  karşılığını almak istiyor. Bu sene inşallah üzüm fiyatını 5 liranın altına  düşürmeyiz."

Çamköy Mahallesi’nde üzüm üretimi yapan Halil Başkentli, ilk kestikleri üzümleri kuruttuklarını belirterek, verim ve kaliteden memnun  olduklarını ifade etti.

Kuru üzümün yeteri kadar tanıtılamadığını söyleyen Başkentli  "Anadolu’da hiç kuru üzüm yememiş vatandaşlarımız var. Ulusal kanallarda kuru  üzümün kamu spotu şeklinde yayınlanmasını talep ediyoruz." dedi.

Okullarda kuru üzüm dağıtımına devam edilmesi gerektiğini söyleyen  Başkentli, üreticinin pazarlama sorununun çözümü için tarım satış  kooperatiflerinin daha aktif rol oynaması gerektiğini dile getirdi.

YORUMLAR 16
  • sefim 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah emeklerini boşa çıkartmasın kolay gelsin diyelim
    Cevapla
  • Bomba 6 yıl önce Şikayet Et
    Almanya ya göndermeyin, zıkkım yesinler.
    Cevapla
  • SSK EMEKLİSİ 6 yıl önce Şikayet Et
    İyi de millet yemek istiyor da kilosu kaç para ? Yaşını alıp yiyemiyoruz ki kurusunu yiyelim.Yoksa kuru üzümle sarı leblebiyi karıştır ye en güzel tatlıdan muhteşem olur mübarek
    Cevapla
  • SSK EMEKLİSİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Sami kardeş ben Adana da bu yaz kg hiç 2.5-3 tl den aşağı görmedim eğer senin bildiğin yerlerde varsa 1.5 tl bana gönder kasa kasa alırız
    Cevapla
  • sami 6 yıl önce Şikayet Et
    Üzüm pazarda 1.5 ila 2.5 lira arasında,insanlarımız sigaraya 10-15 lira günlük verirken üzüm yiyemiyor,insaflı olmak gerek
    Cevapla
  • Uluğ Tarkan 6 yıl önce Şikayet Et
    Çekirdeksiz üzüm, Çekirdeksiz karpuz, Çekirdeksiz çekirdek de çıkar yakında. Herşeyin doğasını mayasını bozdunuz vallahi. Ben çekirdeği ile yimek istiyorum kardeşim çünki daha sağlıklı
    Cevapla
  • Levent 6 yıl önce Şikayet Et
    Çekirdeksiz üzümü diğerleriyle karıştırmayın. Bu üzüm yüzyıllardır çekirdeksiz yani doğal hali. Keşke biraz araştırsaydınız yazmadan önce.
    Cevapla
  • Mustafa Yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'da, İspanya, İtalya, Fransa başta olmak üzere çok büyük üzüm bağları var..
    Cevapla
  • hayati 6 yıl önce Şikayet Et
    yas pastalarda,ekmeklerin icinde, bazi tatlilarda, avrupalilar uzum koyarlar diri diri veya hafiflestirerek. avrupada ispanya,italya,turkiyeden uzum gider digerlerini saymiyorum kismidir onlar. ama genelde italya,ispanya turkiyeden uzum alirlar yas veya kuru. bu kadar uzum nasil tuketiliyor? avrupa sarap yaparken nerden buluyor o kadar uzumu? iste
    Cevapla
  • hayati 6 yıl önce Şikayet Et
    turkiyenin en guzel uzumlerinden 4 tanesini sayarimda. karaborsa olur:((( o sehirlerin insanlarina yazik olur ben dini imani para olmuslarin sagligi icin konusan insan degilim. manisadaki yetistirici fiyatlari yukselt. arkadas. gecen sene misal 4 lira ise toptan vermek, bu sene 7 lira olduysa bunu 20 lira yap bak dedigimi uygula. sen ucuz verirsen sonra gelir kuru uzumun seni anlindan degil kalbinin ortasindan vurur.!!! haberiniz olsun. kim sin diye sorarsan aiz bir deli ogrenmene gerek yok insALLAH.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle