Yeni düzenleme geliyor! Genç işsiz kalmayacak

Yüzde 24.7’ye çıkan eğitimli genç işsizlik için yeni düzenlemeler geliyor. İş fırsatları seminerleri düzenlenirken, her gence özel iş eylem planı oluşturulacak.

Yeni düzenleme geliyor! Genç işsiz kalmayacak
Yeni düzenleme geliyor! Genç işsiz kalmayacak
GİRİŞ 03.09.2017 07:10 GÜNCELLEME 03.09.2017 07:12
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Hükümetin istihdam projesi giderek genişliyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe işsizlik düzeyi artarken bunun önüne geçebilmek için bir dizi yeni tedbir yaşama geçirilecek. Yüzde 24.7'ye çıkan eğitimli genç nüfustaki işsizlik oranını aşağı çekmek için 2018'de çatı bir işgücü piyasası bilgi- izleme sistemi kuruluyor. Gençlere iş aramada kişisel eylem planları hazırlanırken, iş piyasasına geçişte stajyerlik, kursiyerlik gibi düzenlemeler genişletiliyor. Teknoloji, ticaret, sanayi, havacılık gibi sektörlere yönelik iş fırsatları seminerleri düzenlenirken, meslek odaları da üniversiteli gençlere iş bulmada aracılık edecek.

İstihdam edilemeyen gençlerin önemli bölümü yeni mezun olan, askerliğini yapmış, ailesiyle yaşayan ve ilk kez iş arayanlardan oluşuyor. Hükümet, Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında bu sorunun çözümü için şu adımları atacak:

STAJYERLİK GENİŞLİYOR

Üniversite öğrencilerinin iş piyasasına geçişlerini sağlamak amacıyla stajyerlik, kursiyerlik gibi düzenlemeler genişletiliyor.

TRIMESTER YAYGINLAŞIYOR

Gençlerin iş piyasasına geçişlerinin hızlandırılması amacıyla üniversitelerde 1 dönem uygulamaları, 2 dönem akademik eğitim içeren trimestır uygulamaları yaygınlaştırılıyor.

EĞİTİM-NİTELİK UYUMU

Gençlerin aldıkları eğitimle işgücü piyasasının talep ettiği nitelikler arasındaki uyumsuzluk önleniyor. Okuldan işgücü piyasasına geçişler kolaylaştırılacak.

DÖRT PROGRAMA KATILIM

İşgücü yerleştirme kursları, iş kurma danışmanlığı, meslek geliştirme, işini kurma programlarına katılım artırılacak. İŞKUR meslek edinme, kariyer hedefi, girişimcilik gibi konularda bu gruba yönelik özel eğitim programları düzenleyecek.

YEREL AKTÖRLER DE DEVREDE

Bölgesel ekonomik özelliklere göre gençler için istihdam stratejisi ortaya konulacak. Gençlere iş kapısı açmak için yerel aktörler de devreye girecek.


TEKNOLOJİ YATIRIMI ARTACAK

Teknolojik süreci yönetecek işgücü ihtiyacı eğitimli gençlerle karşılanacak. MEB ve üniversitelerişbirliğinde öğrenciler ve velilere yönelik olarak meslek tanıtım faaliyetleri artırılacak. Gençlere iş aramada kişisel eylem planları hazırlanacak. İş geliştirme merkezleri tüm illere yaygınlaştırılacak ve gençlerin en uygun işi bulmaları sağlanacak.

MEZUNLARI TAKİP SİSTEMİ GELECEK

2018 itibarıyla mezunlara yönelik istihdam izleme araştırmaları yapılacak. Buna ilişkin bir takip sistemi kurulacak. Gençler için danışmanlık, staj, eşleştirme gibi hizmetler artırılacak. Gençlere iş arama becerileri eğitimi verilecek. İŞKUR, internet üzerinden mesleki rehberlik hizmetleri verecek. Üniversite mezunu gençlerin iş arayıp bulmaları için özel takip sistemi kurulacak. Üniversite mezunlarına meslek eğitimi verilecek. İŞKUR eğitim programlarına meslek odaları aracılık edecek.

SABAH

YORUMLAR 9
  • Eyt mağduru 6 yıl önce Şikayet Et
    Kamuda çalışan işçiler ve memurlar 55 en gec 60 yaşında emekli olmalı . Işçiler tek yaptığı yazın gölge kışın sobanın başında beklemek .
    Cevapla
  • nazlı 6 yıl önce Şikayet Et
    iş yok değil yeni nesil iş beğenmiyor ekmek parası kazanmak değil amaç en yükssğinden iş sahibi olmak hedefleniyor
    Cevapla
  • gökhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede her genç meslek lisesi mezunu olmalı. Meslek sahibi asla işsiz kalmaz. Doktor olacaksa sağlık meslek, mühendis teknik meslek,....
    Cevapla
  • Bilgin 6 yıl önce Şikayet Et
    20 yaşına gelen direkt 35 yaşına gecsin genç issiz kalmaz. yoksa gerisi hikaye
    Cevapla
  • İhsan Berat 6 yıl önce Şikayet Et
    Herkesi KOSGEB parasıyla patron yapar, girişimciliği yeni iş kurmak olarak anlarsan, meslek liselerini bitirirsen daha çok uğraşırsınız. Sistemi bozdunuz. KOSGEB sadece imalat sektörüne hitap ederdi, oyuncağa çevirdiniz, destekler 1 yıldır ödenmiyor, niye herkese hibe yaparsan böyle olur. Sorumluluk almadıkça bu işsizliği suni biçimde indirirsiniz ama gerçekler ortaya çıkacak. Siz uyumaya devam edin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle