TÜDEF: Sakın satın almayın

TÜDEF, Açıkta satılan, üreticisi belli olmayan markasız tereyağı, peynir ve ballar tehlike saçıyor diyerek vatandaşları bu ürünleri almamaları konusunda uyardı.

TÜDEF: Sakın satın almayın
TÜDEF: Sakın satın almayın
GİRİŞ 31.08.2017 11:27 GÜNCELLEME 31.08.2017 11:27
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Tüketici Dernekleri Federasyonu, Gıda Komisyonu olarak haftada bir çeşitli semt pazarlarına ve marketlere giderek, tüketici adına piyasada incelemeler yaptıklarını belirten TÜDEF Başkanı Sinan Vargı, "Ne yazık ki sonuçlar tüketici açısından ürkütücü boyutlarda. Yazın hava sıcaklığının 40 dereceye vardığı günlerde, pazar tezgahlarında üreticisi belli olmayan her türlü gıda mevzuatına aykırı mallar serbestçe satılıyor. Naylon torbalara konmuş, erimiş tereyağları, hiçbir soğutucu tedbir alınmadan ıslak örtülerin altında soğutulmaya çalışılan peynirler ve üreticisi belli olmayan markasız ballar piyasada serbestçe satılıyor. Tüketici sağlığı ve güvenliği açısından durum oldukça vahim" dedi.

Sinan Vargı, daha önce pazarlarda açıkta satılan markasız tereyağları konusunda yapılan denetimlerde, margarine patates nişastası, tereyağı esansı ve tereyağı asidi karıştırılarak tereyağı görünümü verildiğini, ürünün sahte ve etiketsiz olarak satıldığının tespit edildiğini hatırlattı. Vargı, "Mar­garinin içine tereyağı aroması ve te­reyağı asidi katılarak kokusu, hatta tadı tamamen tereyağına benzetilebilmektedir. Tüketen kişi yediğinde de, pişirdiğinde de hileyi anlayama­yabilir. Yüzde 80 margarin, yüzde 20 tereyağı karışımları genel olarak açıkta satılan ürünlerdir.  Satıcının karı yükseldikçe, tüketicinin de zararı yükseliyor. Tereyağına patates katıl­ması ve küfle­nen tereyağlarının eritilip tekrar piyasa­ya sürülmesi çok kulla­nılan yöntemlerdir. Hile yapan kişi ve kuruluşların kamuoyuna açıklanmaması da gıda da hile ve tağşiş yapanları cesaretlendiriyor" dedi.

TÜDEF Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, alınan tüm önlemlere ve yasal mevzuat düzenlemelerine rağmen yeterli kontrol yapılmadığı için tahşiş ve hilenin devam ettiğini kaydetti. Vargı, "Semt pazarlarında peynirler 10 derece soğutulan buzdolaplarında satılması gerekirken, yazın sıcaklığın 40 dereceye vardığı günlerde ıslatılmış örtülerin altında serin tutulmaya çalışılıyor. Bütün açıklamalara rağmen halen piyasada markası, üreticisi belli olmayan balların rahatlıkla satıldığını fotoğraflarla belgeledik. Balmumu petek ve mısır şurubu şerbetinin birlikte kaynatılması ve bal parfümü katılarak elde edilen balların bir kilosunun maliyeti kavanozu da dahil 5 lira. Bu ballar 40 liraya satılıyor. Piyasada kim tarafından üretildiği belli olmayan markasız şekerlemeler de halen rahatlıkla satılıyor" dedi.

Açıkta satılan bu gıda maddelerinin tamamı sağlığa aykırı olduğunu kaydeden Vakfı, "Yetkilileri semt pazarlarında bu tür malları daha sıkı bir şekilde  denetlemeye çağırıyoruz. Bizler gördüğümüz aksaklıkları ilgili mercilere bildiriyoruz. Bu tür mallar, dürüst mal üreten firmalar için de haksız bir rekabet yaratıyor. Ancak en önemlisi, tüketici sağlığı için çok zararlı. Tüketicilerimize bu tür markasız, açıkta satılan, kimin tarafından üretildiği belli olmayan ürünleri satın almamayı öğütlüyoruz" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 17
  • deli dumrul 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim marka ile işimiz yok. Hangisi ucuz ise o dur bize lazım olan. Sigara paketi kadar peyinir 20 tl
    Cevapla
  • zmc 6 yıl önce Şikayet Et
    tam aksine özellikle açık ambalajlı ürünleri tercih ediyorum. ambalajlanmış neyi tüyü belirsizden ise köylünün malı daha temizdir.
    Cevapla
  • mansur 6 yıl önce Şikayet Et
    bu da marka lobisi tabi paketlenmiş kibrit kutusu kadar peynire 15 ytl verelim di mi
    Cevapla
  • ucrun 6 yıl önce Şikayet Et
    Tereyağı diye margarin satan köylü de az değil maalesef
    Cevapla
  • sinan k 6 yıl önce Şikayet Et
    külliyem yalan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle