Prim günü yetmeyen 'yaştan' emekli olabilir

Yaştan emeklilik, prim ödeme sayısını dolduramamış kişilere sağlanan bir hak. Şartlar ilk kez sigortalı olunan tarihe göre değişse de, 3 bin 600 gün primle emekli olmak mümkün.

Prim günü yetmeyen 'yaştan' emekli olabilir
Prim günü yetmeyen 'yaştan' emekli olabilir
GİRİŞ 28.08.2017 16:30 GÜNCELLEME 28.08.2017 16:31
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Emeklilik için sigortalılık süresi, yaş ve prim gün sayısı şartının birlikte sağlanması gerekiyor. Ancak özellikle kadın sigortalılar da sigortalılık süresi ve yaş şartı sağlanmakla beraber, prim günü yetersiz olmaktadır.

Bu gibi durumlarda borçlanmalarla emeklilik imkanı söz konusu olabilir. 5510 sayılı Kanuna göre sigortalıların pek çok durumda borçlanma hakları bulunmaktadır. Avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabilmektedir.

Sigorta girişinin öne çekilmesi askerlik borçlanmasında mümkündür. Sigorta girişinden önce yapılan askerlik borçlanılırsa sigorta girişi geri gider. Sigortalılık sonrası yapılan askerliğin borçlanılması girişi öne çekmez, yalnızca prim günü kazandırır. Doğum borçlanmasıyla emeklilik tarihinin erkene çekilmesi ancak stajla ilk kez sigortalı olunan tarih arasındaki doğumlar için söz konusudur.

YETERİNCE ÇALIŞMAMIŞ 

Yaştan emeklilik, belirli bir yaşa gelmiş ve normal emeklilik için gerekli prim ödeme sayısını dolduramamış yani yeterince çalışamamış kişilere sağlanan bir haktır. Bunun arkasında belirli bir süre çalışması olan fakat yaşı nedeniyle çalışması çok daha zor olan kişilere emeklilik hakkı tanınması düşüncesi yatmaktadır.

Prim ödeme gün sayısı yetmeyen ve bu nedenle emekli olamayan ancak yaşı nedeniyle prim ödeme gün sayısını tamamlama imkanı kalmamış kişiler yaştan emeklilik hakkından yararlanabilir.

TARİHE GÖRE DEĞİŞİYOR 

Yaştan emeklilik şartları ilk kez sigortalı olunan tarihe göre farklılaşır. 9 Eylül 1981'den önce ilk kez sigortalı olmuş kadınlar ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan kadınlar 50 yaşında ve 3 bin 600 prim günüyle emekli olabilir.

Diğer yandan 9 Eylül 1976'dan önce ilk kez sigortalı olmuş erkekler ve yine 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan erkekler 55 yaşında ve 3 bin 600 gün primle emekli olabilirler.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 34
  • mehmet niyazi 6 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artik siz calisana hakkini verin adam calismayacak vede emekli olacak gunahtir gunah 29 yildir çalışıyorum emekli olamiyorum
    Cevapla
  • Fatih 6 yıl önce Şikayet Et
    Siz çalışmayıp yatanları emekli edin çalışıp pirimi hizmet yılı olanları değil
    Cevapla
  • arif vural 6 yıl önce Şikayet Et
    ben emekli olamayacagimi bildigim icin gss lu oldum her ay 53 tl yatiriyorum sagliktan faydalaniyorum. hee daha once odedigim 580tl istege bagli sigorta parasiyla şimdi arsa aldim onu oduyorum 3600 gun sonra cocuklara iki daire alir
    Cevapla
  • Yakup baba 6 yıl önce Şikayet Et
    Insanlar cig suy icmistir , cocuklar sana bakmadigi zaman ortada kalirsin ama devlet seni ortada birakmaz.
    Cevapla
  • Wut 6 yıl önce Şikayet Et
    Kadını hiç çalıştırmasak daha iyi
    Cevapla
  • ASİLBEY_ÇUBUK06 6 yıl önce Şikayet Et
    Erkeklerdeki askerlik borçlanması gibi kadınlara da SGK başlangıcından önce yapmış olduğu doğum borçlanmasıda acilen getirilmeli.Hatta çocuk sınırı bile olmamalı.Analık yapacağım vatana millete evlat yetiştireceğim diye işe girememiş,sonradan çocuklar yetişince şartlar gereği çalışmak zorunda kalan anne cezalandırılmamalı,hatta 15-20 yıllık evllikten sonra kadın boşanmıssa durum dahada vahim.Kadın çok mağdur oluyor.Bürokratlar acilen bu konuda çalışmalı Hükümete öneri sunmalılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle