Türk kirazını Çinliler de sevdi

Avrupa'da kalitesi ve lezzetiyle büyük ilgi gören Türk kirazı, bu yıl ilk kez gönderildiği Çin'de de beğeniyle tüketildi.

Türk kirazını Çinliler de sevdi
Türk kirazını Çinliler de sevdi
GİRİŞ 26.08.2017 12:35 GÜNCELLEME 26.08.2017 12:36
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gönderildiği yerlerde büyük beğeniyle tüketilen Türk kirazı, bu yıl ilk kez ihraç edildiği Çin'de de sevildi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, Çin'e kiraz gönderilmesi konusunda, ihracatçı firmalar ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere tüm paydaşların 8 yıllık çalışmasının semeresini almaya başladıklarını söyledi.

Çin tarafının Türkiye'den kiraz ihracatına ilişkin istediği şartların yerine getirildiğini ifade eden Yazgan, "Bunun sonucunda bu ayın ilk haftasında Çin'e ilk ihracatımızı yaptık. Türk kirazının, Çin kapısından içeri girmesi hem ihracatçı hem üretici hem de ülke ekonomisi açısından çok önemli." dedi.

Bu yıl ki deneme amaçlı kiraz ihracatının uçak kargoyla yaklaşık 6 ton olduğunu dile getiren Yazgan, şunları kaydetti:

"Ürünün gönderilmesinde bile çok titiz hareket ettik. Karşılıklı ticaret anlaşmasına ilişkin bazı sorunlar nedeniyle gümrük vergilerinin etkisiyle kiraz Çin pazarına biraz pahalı girdi. İlgili bakanlıklar bu sorunun çözümü için girişimlere başladı, gelecek yıl inşallah böyle bir sorun olmayacak. Türk kirazı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gönderildiği yerlerde büyük beğeniyle tüketiliyor. Marketlerde Türk kirazı markasının ayrı bir yeri var. Bu markayı şimdi Çin pazarına soktuk. Türk kirazı Çin pazarında, fiyatını bir kenara bırakırsak hem kalitesi hem lezzeti açısından çok iyi yer buldu. Çok güzel ve olumlu tepkiler aldık, bizim istediğimiz de buydu. Önümüzdeki yıl her şey yolunda giderse büyük bir pazar açılmış olacak."

Gelecek yıl Çinlilerin daha fazla Türk kirazı tüketeceğini vurgulayan Yazgan, Çin tarafında da oluşturulan olumlu imajın etkisiyle bu ülkeye dış satımın daha iyi olacağını söyledi.

Kırmızı meyveleri çokça tüketen Çin'in Türkiye açısından önemli bir pazar olduğuna dikkati çeken Yazgan, "Türk kirazı, Çin'de aranan marka olacaktır. Bugünden talep almaya başladık. İhracatçılar olarak sevinçliyiz. Bu durumun özellikle üreticilere yansıması olumlu olacak." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Salim fisek 6 yıl önce Şikayet Et
    Çinlilerin yemedigi halt yok.boceginden sinegine kopegine kadar.kirazimizi kusursuz istiyorlar.en fazla icinde kurt olur.sizin için ne farkeder.
    Cevapla
  • Özet 6 yıl önce Şikayet Et
    Artık ilaçlama sorunu olmaz. Cin liler içinden kurt çıksa böcek de çıksa yer.
    Cevapla
  • İstanbullu 6 yıl önce Şikayet Et
    2018-2019-2020 yıllarda artarak gidecek KİRAZ ihracatımız dünya geleninde 600 bin ton ları 10tl. üreticiden alıcı fiyatı ile toplamda 6 milyar tl. yi yakalamak ümidiyle inşaallah. Allah bizlere sabırla güçlü üretimler nasip etsin, üretilen her tarım ve sanayi ürünü dünyada mutlaka alıcısı olacaktır, üretim,ihracat,zenginlik...
    Cevapla
  • .... 6 yıl önce Şikayet Et
    En sevdiğim meyve Kiraz
    Cevapla
  • Çifçi 6 yıl önce Şikayet Et
    Biz tadamadık türk kirazına çinlilere yinede afiyet olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle