Sisteme geri dönmek istiyorlar!

Otomatik katılımla BES`e girişin, 1 Temmuz`da başlayan üçüncü kademesi devam ediyor.

Sisteme geri dönmek istiyorlar!
Sisteme geri dönmek istiyorlar!
GİRİŞ 23.08.2017 09:02 GÜNCELLEME 23.08.2017 09:06
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Bireysel emeklilik sistemine (BES) ‘otomatik katılım', cayma oranı tartışmaları ve uygulamayla ilgili revizyon arayışlarıyla devam ediyor. 1 Ocak'ta 1000 ve üzeri çalışanı olan işyerleriyle ilgili başlayan BES süreci, halen 1 Temmuz'da başlayan 100-249 arasında çalışanı olan işyerleriyle devam ediyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi'nin (EGM) 11 Ağustos tarihli verileri halen sistemde 3 milyon 208 bin 285 çalışanın olduğunu gösteriyor. Çalışanların fon tutarı ise 887,3 milyon liraya ulaştı.

Geçmiş verilere bakıldığında "Otomatik BES"teki çalışan sayısı, ikinci kademenin başlangıç tarihi olan 1 Nisan'da 669 bin, üçüncü kademenin başlangıç tarihi olan 1 Temmuz'da ise 2 milyon 515 bin kişi düzeyindeydi. Çalışanların fon tutarları ise aynı tarihler itibariyle sırasıyla 107 milyon lira ve 600 milyon liraydı.

Ayrıca 11 Ağustos tarihli veriler dikkate alındığında, otomatik BES için kişi başına ortalama çalışan kesintisi 276 lira oldu. Soruları yanıtlayan ve Otomatik BES'in üçüncü kademe sonuçlarını yorumlamak için henüz erken olduğunu vurgulayan Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, buna karşın sistemin geneliyle ilgili olumlu bir sürecin yaşandığını belirtti. "Dahi iyi, daha pozitif bir dönemdeyiz" diyen Obalı, bu konuda şunları vurguladı:

TECRÜBE ETKİLİ OLUYOR

• Zaman geçtikçe sistemin faydalı bir yapıda olduğu daha iyi ortaya çıkıyor. Bu sisteme katılacak çalışanları etkiliyor.

• Çalışanlarını sisteme dahil edecek şirketlerin insan kaynakları birimleri artık daha hazırlıklı. Önceki tecrübelere göre hareket ediyorlar. Bunun için hem bizi arıyorlar hem uygulamaların sonuçların okuyorlar. Biz de OSB gibi yerlerde bilgilendirme toplantıları yapıyoruz.

• Ayrıca onlara daha iyi ve kolaylık sağlayan altyapılar sunmaya başladık. Sistemin altyapısı zaman içinde daha da gelişti.

Bu süreç, cayma hakkını kullanıp sistemden ayrılanları da etkiliyor. Yoğun olarak yeniden sisteme dönme talepleri alıyoruz. Yoklama aramalarımıza da olumlu yanıtlar veriyorlar.

Bu noktada, cayma oranlarının azaltılması ve sistemin yeniden canlandırılması konusunda yürütülen revizyon arayışlarını da değerlendiren Genel Müdür Obalı, bunun bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, bugün 2 ay olan cayma süresinin 6 aya çıkarılmasının uygun olacağını anlatan Obalı, "Bu süre konuyla ilgili karar almada daha yeterli olabilir. Ayrıca zaten çalışanların her zaman cayma hakkı bulunuyor" dedi.

'50-99 ÇALIŞAN' VE KİT'LER 1 OCAK'TA SİSTEME GİRECEK

Otomatik katılımda BES'e giriş kademeli olarak devam edecek. 50-99 arasında çalışanı olan işyerleri ile mahalli idare ve KİT çalışanları ise 1 Ocak 2018'de sisteme alınacak.

Çalışan sayısı 10-49 arasında olan işyerleri 1 Temmuz 2018'de, 5-9 arasında olan iş yerleri de 1 Ocak 2019'dan itibaren BES'e otomatik olarak katılacak. Bu tarihlerden daha sonra kapsama dahil işverenlere bağlı çalışmaya başlayanlar, hizmet akdinin yürürlüğe girmesiyle kendiliğinden BES'e dahil edilecek. Bu kamu için de geçerli.

YORUMLAR 15
  • Erol 6 yıl önce Şikayet Et
    Paramızı isletiyorlar
    Cevapla
  • Vasat 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben de çıktım kafa rahat. Istemem... Ama durduğu yerde parayı Kim kullanacak dimi. Istahlar kabarık... Param cebimde kalsın istemem sizin kar inizi
    Cevapla
  • İbrahim KARAASLAN 6 yıl önce Şikayet Et
    faiz faiz faiz buda bizim dinimizde haram çünkü risk yok
    Cevapla
  • Fatih1 6 yıl önce Şikayet Et
    Pişman değilim. Para birikiyor ufak ufak. Faiz diyenler kıdem almasınlar madem. Emekli olunca. Maaştan kesilince emekli tazminatı diye alanlara...
    Cevapla
  • Wanli 6 yıl önce Şikayet Et
    Atmayın kardeşim çıkan hiç kimse pişman değil mesela ben..
    Cevapla
  • enes 6 yıl önce Şikayet Et
    yani...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle