Şirketler iç hatlardaki tavan fiyatı geçtiler

10 günlük Kurban Bayramı tatili, uçak biletlerine olan talebi patlatınca, şirketler 352 liralık tavanı deldi. Birçok hatta fiyatlar 500 liraya çıktı

Şirketler iç hatlardaki tavan fiyatı geçtiler
Şirketler iç hatlardaki tavan fiyatı geçtiler
GİRİŞ 23.08.2017 07:32 GÜNCELLEME 23.08.2017 07:58
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

İç hat uçuşlarında her vatandaşın havayolu kullanabilmesi amacıyla 2013'te getirilen tavan fiyat uygulaması, 10 güne çıkarılan Kurban Bayramı tatili nedeniyle sektörde faaliyet gösteren firmalar tarafından adeta delik deşik edildi. Birçok havayolu şirketi 25 Ağustos'tan itibaren, ekonomi sınıfı, aktarmasız uçak bileti fiyatlarını 500 TL'ye kadar çıkardı. Böylece bu yıl için belirlenen 352 liralık tavan ciddi anlamda aşılmış oldu. Oysa kanuni yaptırımı olmayan, tavsiye niteliği taşıyan tavan fiyatı bayram dönemine kadar şirketler uyguluyordu. Bayram nedeniyle oluşan yoğun talep sonucu artan fiyatlar yolcuların da tepkisine neden oldu.

TAVAN FİYATTA REVİZYON YAPILACAK
Uçak firmalarından 352 TL'nin maliyetleri karşılamadığı yönünde dönüşler aldıklarını aktaran Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, tavan fiyatta revizyon yapılacağı bilgisini verdi. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Tosun da tavan fiyat uygulamasının bir prensip kararı olduğunu belirterek, "İç hatlarda vatandaşların alım gücü sınırlı olduğu için, direkt uçuşlarda bu kararı aldık. Mümkün olduğunca bu kararın uygulanması yönünde hareket ediyoruz. Ancak karara uyulmayan durumlar da olabiliyor" diye konuştu. Tavan fiyatın tekrar masaya yatırılacağını aktaran Tosun, herkesin uçak kullanabilmesini arzu ettiklerini kaydetti.

TÜRKİYE HAVACILIKTA EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE OLDU
Son yıllarda havacılık alanında dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Türkiye oldu. Sektör son 10 yılda yüzde 5.6 büyürken, Türkiye'de bu oran yüzde 14'ü buldu. Havayolu işletmeleri tarafından kullanılan yolcu uçağı sayısı 2008'de 271'ken bu rakam 2016'da yüzde 265 artarak 988'e yükseldi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin verilerine göre 2016'da iç hatlarda 102 milyon 499 bin 358 gelen-giden yolcu trafiği oluştu. 2017'nin ilk 7 ayında da gelen-giden yolcu trafiği bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 60 milyon 777 bine çıktı.

42 BİN 109 UÇAK HAVALANACAK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması ve sezonun son tatili niteliğini taşıması nedeniyle 5 Ağustos-4 Eylül'de 7 büyük havalimanında 42 bin 109 uçuş gerçekleştirileceğini söyledi. Bakan Arslan, havayolu şirketlerinin talepleri doğrultusunda ilave uçak seferleri için gerekli önlemlerin de alındığını kaydetti.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 14
  • mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Hava yolu şirketleri hep fırsatçılık yapıyor.Ben istanbul'dan Trabzona bayram'da 300 tl'ye giderken bayram'dan sonra 150 tl'ye gidiyorum.İyi de bu yol hep aynı yol fiyat neden hep aynı değil.
    Cevapla
  • Adiga81 6 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü sizin oturduğunuz koltuğa sizden fazla ödemeye hazır insanlar var.
    Cevapla
  • bnt 6 yıl önce Şikayet Et
    madem 352 tl lik tavan fiyat maliyeti karşılamıyor neden 80-90 tl ye bilet satıyorsunuz 80-90 tl de maliyet nasıl karşılanıyor bayram üzeri maliyetler mi arttı uçaklarda dana ya mı ortak oluyor yoksa onlarda mı kurban kesiyor neyin maliyeti yolcu çok bizde fiyat artıralım azcık karaborsacılık yapalım demiyorlar da maliyet bahanesine sığınıyorlar aman yapın nede olsa tuik hesaplarken uçak biletlerine gelen zammı hesaplamıyor çalı süpürgesi klima motoru uçak motoru bunları baz alıyor değilmi halkın kullandığı değil kullanmadığı malzeme sonra emekliye memura işçiye % 3 müversek yoksa 2 mi diye orda birbirinizi yiyip durun.
    Cevapla
  • f.b. 6 yıl önce Şikayet Et
    burası türkiye cok normal
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu fırsatçılığa devletimiz el atmalı
    Cevapla
  • gökhan 6 yıl önce Şikayet Et
    352 tl neyi karşılamıyormuş? Güler misin ağlar mısın. Adam 70-80 tl ye bilet satıyor, 352 tl ile zarar ediyormuşlar. Görende de der tüm biletleri 352 tl den satıyorlar. Bunun meali şu: Bayramlarda, seyranlarda halkı daha çok kazıklamak istiyoruz, daha daha pahalı bilet satmak istiyoruz. Özel günlerde maliyetler bir anda artıyor mu? El insaf. Neden karayolu, demiryolu, deniz taşımacılığında neredeyse sıfır değişiklik oluyorken havayolunda böyle ahlaksızlıklar oluyor. THY en kaliteli hizmeti verirken her yerinde ucuz bilet yazarak millete daha pahalıya bilet satıp kazıklamaya kalkan , yolcuyu yolunacak kaz zanneden ultra zengin iş adamlarının firmalarına bence bir ayar verilmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle