Bakan müjdeyi verdi! Artık Türkiye'de üretilecek

Enerji Bakanlığı nükleer teknolojilerin yerlileştirilmesi için iki projeyi hayata geçiriyor.

Bakan müjdeyi verdi! Artık Türkiye'de üretilecek
Bakan müjdeyi verdi! Artık Türkiye'de üretilecek
GİRİŞ 23.08.2017 13:09 GÜNCELLEME 23.08.2017 13:10
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı ile imzalanacak protokol ile erişimi zor olan nükleer ilaçlar artık Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından üretilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında bugün imzalanacak protokol ile; ulaşımı zor olan önemli ilaçların üretimi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından yapılacak. Protokolle Sağlık Bakanlığı da ilaçlar için TAEK’e alım garantisi verecek. TAEK bünyesindeki Proton Hızlandırıcısı tesisinde kanser teşhislerinde; beyin kan akışının görülmesi ve nörolojik hastalıkların tanısı, lenf kanserinin tanısı, organ nakillerinde organın vücut tarafından kabul edilip edilmediğinin anlaşılması, kan hücrelerinin izlenmesi, lösemi tespiti ve kalp görüntülemesi için kullanılan ilaçların üretimi gerçekleştirilecek. TAEK bünyesinde üretilecek ilaçlar ile her yıl bu ilaçların ithalatına harcanan para Türkiye’de kalırken, radyofarmasötik adı verilen raf ömrü kısa, anında tedariki zaman zaman zor olan radyoaktif ilaçların kolay erişilebilir olması sağlanacak.

Enerji Bakanlığı’nın attığı diğer önemli adım, SANAEM İkincil Standart Dozimetri Laboratuvarının açılışı olacak. Sağlıktan sanayiye, çevreden nükleer enerjiye kadar her sektörde ihtiyaç duyulan radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonları artık TAEK tarafından yapılacak. TAEK tarafından, her türlü radyasyon ölçüm cihazının uluslararası standartlara göre kalibrasyonunun yapılması ile, her alanda radyasyon kaynakları ile çalışan kişilerin radyasyon güvenliğinin sağlanması, hastanın ve toplumun radyasyondan korunmasında önemli bir adım atılmış olacak.

TANI VE TEDAVİDE ETKİNLİK

Bu kapsamda; tıp alanında radyoterapi, girişimsel radyoloji, tanısal radyoloji, mamografi, nükleer tıp, diş röntgeninde kullanılan her türlü radyasyon ölçüm cihazlarının, endüstri alanında radyografi uygulamalarında kullanılan radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonları yapılacak. Türkiye’de, tıbbi radyoloji cihaz sayısı 15 bin 510, diş hekimliğinde kullanılan radyoloji cihaz sayısı 11 bin 126, radyoterapi cihaz sayısı 323, nükleer tıp cihaz sayısı 534, sanayide kullanılan sabit nükleer ölçüm cihaz sayısı ise 3 bin 724. Yeni kurulan bu laboratuvarın yılda 5 bin kalibrasyon hizmeti vereceği tahmin ediliyor. Bu nükleer ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarının yurt içinde yapılması, zaman ve döviz kaybının da önüne geçerken, bu alanda oluşturulan altyapıyla birlikte, bilginin ve insan kaynağının geliştirilmesini de sağlayacak.

‘HER ALANDA NÜKLEER TEKNOLOJİ’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, nükleer alanındaki stratejileri için, “Sadece nükleerden elektrik üretimi değil, tıptan uydu-haberleşmeye, tarımdan sanayiye kadar her alanda nükleer teknoloji kaynaklı ürün üretimi kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz” ifadesini kullanmıştı. 

YORUMLAR 18
  • sinem 6 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım bu sıkıntılı dönemlerde güzel ve müjdeli haber vermeniz bizi gururlandırdı allah devamını getirdin
    Cevapla
  • oguz 6 yıl önce Şikayet Et
    baz istasyonların ölçümlerini yapın.baz istasyonları hasta ediyor.radyasyon yayıyor
    Cevapla
  • Ramo 6 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetin en genç bakanı. Geldiği günden bu yana performansı ile Türkiyenin gelmiş geçmiş en çalışkan enerji bakanı olmuştur. Millet Duaları ile yanınızdadır.
    Cevapla
  • 15 Temmuz 6 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer başlık zamanla... şimdi k.kore veya iran gibi başimiza çullanirlar... Uzun menzilli füzeni yapmadan ne yapacan nükleer başliği. bence barişçi amaç br yollarla nükleer kapasitemizi arttirip uzun menzilli fuze konusundada gelismeliyiz. Zaten iş tamam olur o zaman...
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    İNŞA Allah haber olarak kalmaz genelde öyle oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle