Afganistan'ın 3 trilyon dolarlık gizlenen serveti

Afganistan'da 3 trilyon dolarlık henüz işlenmemiş maden yataklarının bulunduğunun açıklanması gözlerin yeniden bu ülkeye çevrilmesine neden oldu.

Afganistan'ın 3 trilyon dolarlık gizlenen serveti
Afganistan'ın 3 trilyon dolarlık gizlenen serveti
GİRİŞ 21.08.2017 10:59 GÜNCELLEME 21.08.2017 11:43
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Afganistan’ın ekonomisi çok zor durumda. Buna karşın, Afgan yetkililer, ülkede 3 trilyon değerinde hiç kullanılmamış yeraltı kaynakları bulunduğunu duyurdu. 

RUSLAR'IN PLANINI TALİBAN BOZDU

Afganistan’ın özellikle Kuzeyi doğalgaz rezervleri açısından çok zengin ve on yıllardır Rusya’nın dikkatini çekiyor. Sovyet güçleri işgal sırasında Afganistan’ın doğal gazını kontrol etmek için bir yol haritası çizdi, fakat Taliban’ın ülkenin denetimini ele geçirmesinin ardından bu emelinden vazgeçmek zorunda kaldı.

BOLİVYA'DAN SONRA İKİNCİ

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre Afganistan’ın doğalgaz rezervi 5 trilyon metre küp civarında. Nükleer enerjide kullanılan uranyum madeni zengini Afganistan’da Bolivya’dan sonra ikinci büyük lityum rezervi yer alıyor.

LİTYUM NEREDE KULLANILIYOR?

Geçtiğimiz ay, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile Almanya Frank Walter Steinmeier ile Helmand eyaletindeki lityum yatakları hakkında görüştü. Lityum akıllı telefonlarda ve elektrikli otomobillerde kullanılan şarj edilebilir bateryaların önemli bir bileşeni. Almanya, otomobil endüstrisi için Afgan lityumunun peşinde. Lityum yatakları Avrupalı şirketler tarafından işletilebilir.

DİĞER YERALTI ZENGİNLİKLERİ

Güney Afganistan’daki Aynak bakır yatağı Avrasya’daki en büyük yatak ve konumu Kabil’e sadece 40 kilometre mesafede. Hacıgak’taki yüksek kalitedeki demir cevheri rezervlerinin 500 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. Bu noktanın yakınlarında kömür yatağı da keşfedildi.

Kunduz yakınlarında bakır, kurşun, çinko, Konar-ı Has`ta berilyum, Bedahşah`da yarı-değerli lacivert taşı kaynakları var. Yetkililer, yeraltı zenginliklerinin ülkenin kalkınmasına yardımcı olacağını söylüyor, ancak diğer yandan bu yoksul ülkeye dünyadaki ilginin daha da artabileceği tahminleri yapılıyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

YORUMLAR 14
  • Hayrullah 6 yıl önce Şikayet Et
    Afganistanı ayak oyunuyla su an ele geciren Natodur Amerikadır. Dunyanın esrar eroin merkezi Kabildir. Giden bilir.
    Cevapla
  • allahimyedirmesin 6 yıl önce Şikayet Et
    abd bilmese 11eylul sabutajni yaparmiydi binlerce muslumani oldurn abd binlercesinede isgence yapti yspiyor bir tasla iki kus vuran abd hem muslumanlari onunden cekiyor hemde dogal zenginliklere el koyuyor
    Cevapla
  • Mehmet Yucesoy 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunu amerikalilar taa 2001de yazdi ve savasin gerekcesi olarak duyurdu. Obur gerekce ise Afganistan ve pakistan uzerinden kazak petrol ve gazinin okyanusa indirilmesi idi. O yuzden surekli belucistan uzerinde oyunlar oynanip duruyor
    Cevapla
  • Memo 6 yıl önce Şikayet Et
    Hadi türkiye uyma hemen yola cikin. Burnimuzun önünden servet cslacaklar
    Cevapla
  • Fehmi 6 yıl önce Şikayet Et
    Somurgeci abd nin ne isi vardi afganistanda butun muslumanlari somuruyorlar abd bir yere askerini silahini yolluyorsa buradan muthis bir para ve kan kokusu almistir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle