Maaşlarının 3 katına kadar avans alabilecekler

Emeklilik başvurusunu yapıp maaşının bağlanmasını bekleyenler, isterse 4 bin 212 liraya varan ‘avans’ çekebiliyor. Sistemin emekliler için de uygulanması gündemde.

Maaşlarının 3 katına kadar avans alabilecekler
Maaşlarının 3 katına kadar avans alabilecekler
GİRİŞ 08.08.2017 13:41 GÜNCELLEME 08.08.2017 13:41
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenler için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önemli bir imkan sunuyor. Emekli olacağı kesinleşen vatandaşlara, maaş ödenene kadar avans veriliyor. Maaş için gün sayanlar 'avans' ödemesi sayesinde rahat nefes alıyor. Avans tutarı ise 4 bin 212 lirayı buluyor. Maaşının bağlanmasını bekleyenlerin imdadına yetişen avans formülünün, mevcut emeklilere de uygulanması gündemde. Takvim'in haberine göre, çalışma hayata geçerse, emekliler maaşının 3 katına kadar avans çekebilecek.

YAZILI BAŞVURU ŞART

Emeklilik şartını dolduran kişiler, hemen SGK'ya koşuyor. Ancak emekli aylıklarının hesaplanması, resmi işlemlerin tamamlanması ve paranın hesaba yatması, bazen uzun zaman alabiliyor. Emekli aylığı bağlanma süresinin uzaması halinde sıkıntı yaşanmaması için 'avans' formülü uygulanıyor. Avans imkanından yararlanmak için 2 şart bulunuyor. Eğer emekli aylığı 90 gün içinde bağlanamamış ise avansa hak kazanılıyor. Bir diğer şart da emekli olacak kişinin avans için talepte bulunması. Avans almak isteyen kişinin SGK'ya yazılı olarak başvuru yapması gerekiyor. Ödenen tutar, daha sonraki maaşlardan düşülüyor. Avans miktarı her 3 ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin 3 katını, gelirlerde ise 2 katını geçmemek üzere SGK tarafından belirleniyor. Yani avans, 1.404 TL x 3 = 4.212 TL'yi, gelirlerde ise 1.404 TL x 2 = 2.808 TL'yi geçmiyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor.

FAİZ YOK, GERİ ÖDEME 36 AYDA

Avans uygulamasının mevcut emekliler için de hayata geçirilmesi gündemde. İsteyen emeklilere maaşlarına karşılık belli miktarda avans verilmesi ve faizsiz olarak aydan aya maaşından kesilmesi üzerinde duruluyor. Konuşulan formüle göre; emekliler, yazılı başvuru yaparak maaşının 3 katına kadar avans isteyebilecek. Örneğin; maaşı 2 bin lira olan bir emekli, 6 bin lira alabilecek. Bu para daha sonra emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitle kesilecek. Avanstan faiz alınmayacak. Emekliler, özellikle yaz ve bayram dönemlerinde yaşadıkları nakit sıkıntısını avans sistemiyle atlatacak. Bankadan çektiği kredide faiz ve masraf ödemek zorunda kalan emekli, bu yüklerden kurtulacak.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 18
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    verin sgk ya yetkiyi kim hangi bankadan alıyorsa parasını maaşının 3 katı ek hesaptanımlansın isteyen kullanır yazılı talepleri bankalar alsın. piyasalara canlılık gelir. isteyen istediği zaman istediği miktarda kestirsin.
    Cevapla
  • İlker 6 yıl önce Şikayet Et
    dosya parası adı altında gene bişeyler yaparlar
    Cevapla
  • yp50 6 yıl önce Şikayet Et
    kobilere sıfır faizli kredi veriyorsunuz memura ona verdiğinizin %10 nu verin ama vermezsiniz çünkü kapitalistler zengini besler
    Cevapla
  • sadasd 6 yıl önce Şikayet Et
    hocam bu kadar şikayetçisin neden memur oldun? hem en az çalışıp iyi maaş ve en iyi imkanlardan yararlanıyorsun hemde en çok şikayeti siz ediyorsunuz arkadaş o zaman git ticaret yap yarın git istifa et memnun değilsen :)
    Cevapla
  • Abe 6 yıl önce Şikayet Et
    Güzel de avans hikayesinden önce adam gibi maaş düzenlemesi yapılsa..Mesela şu intibak konusu ciddiyetle ele alınsa??
    Cevapla
  • vatansever 6 yıl önce Şikayet Et
    Ya bi de çalışan memurlar için maaşın on katı düşük faizli kredi ne zaman verecek devlet, tefeci bankalarda heder ediyor memurunu ve ülkenin geleceğini.Dikkate alınacak bi öneri bu artık biri çıkıp bunu gündeme getirsin lütfen.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle