2017 Küçükbaş kurbanlık fiyatları belli oldu mu? Kaç TL?

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar kurbanlık arayışına çıktı. TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik’ten küçükbaş kurbanlık fiyatlarına ilişkin bir açıklama geldi.

2017 Küçükbaş kurbanlık fiyatları belli oldu mu? Kaç TL?
2017 Küçükbaş kurbanlık fiyatları belli oldu mu? Kaç TL?
GİRİŞ 07.08.2017 11:07 GÜNCELLEME 07.08.2017 11:07

Kurbanlık fiyatlarının piyasasına değinerek, küçükbaş hayvan fiyatlarının 750- 950 lira arasında satılacağını vurgulayan Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvanda ithalata ihtiyaç görülmeyeceğini belirterek, 3 milyon civarında küçükbaş stokunun yeterli olduğunu söyledi.

Küçükbaş kurbanlık fiyatları 750-950 lira arasında değişiyor.

 Nihat Çelik değerlendirmesinde fiyatlara ilişkin yaptığı açıklamada, "Kurbanlık şartlarına haiz ortalama 45-50 kilogramlık küçükbaş hayvanın fiyatı 750-950 lira arasında değişiyor.” İfadelerine yer verirken, kurbanlık fiyatlarının bölgeden bölgeye de değişiklik gösterebileceğini vurgulayarak,

“Fiyatlar bölge şartlarına göre de farklılık gösteriyor. İstanbul ve Elazığ'daki kurbanlık hayvan fiyatlarının aynı olmasını bekleyemeyiz. Doğu illerinde biraz daha uygun fiyata kurbanlık hayvan satılabiliyor. Geçen sene de kurbanlık hayvan fiyatları 700-750 liraydı. Dolayısıyla fiyatlarda artış söz konusu. Mevcut girdi fiyatlarına ve piyasa değerlerine göre bugünkü enflasyon şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda yüzde 17'yi bulan artışın uygun olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Küçükbaş hayvan fiyatlarını aşağı çekmek için…

Mevcut fiyatların nasıl düşeceği sorusuna da yanıt veren Nihat Çelik, fiyat düşüşünün ancak hayvan varlığını yükseltmek, elde edilen sütün endüstride değerlendirilmesi ve değerinde satılması için kuzuların destekleme kapsamına alınması ve enflasyon artışı göz önünde bulundurularak anaç koyun ve keçilere verilen desteklerin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, dişi kesim yasağını desteklediklerini dile getiren Çelik, küçükbaş hayvanlar arasında özellikle anaç dişilerin erken kesime gitmesi meselesine karşı olduklarını söyledi.

Helale haram katmayın!

Kurbanlık satışı yapan tüccarlara uyarıda bulunan Çelik, hayvan ağırlığını usulsüz yollarla artırmaya çalışanlara yönelik, “Bu kişilere hayvanlara günlük beslenmeleri dışında başka bir şey yedirmemeleri ve içirmemeleri konusunda uyarıda bulunuyoruz. Helale haram katmayın. Tüketiciler de bu konuda dikkatli olsunlar." sözlerine yer verdi.

Ayrıca, kurbanlık satış ve alışının rahatlıkla yapılabilmesi adına belediyeler tarafından Pazar yeri tahsis edilmesi, tüccarların sosyal ihtiyaçlarının ve banyo barınak gibi hizmetlerin iyileştirilmesinin sektörel açıdan gelişim için iyi bir adım olacağını dile getirdi.

“Fakir fukaranın babası Fakıbaba” ile sektör sorunları çözülecek.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği sektörünün problemlerine değinen Nihat Çelik yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanı Eşref Fakıbaba ile bu sorunların çözüleceğinin altını çizerek yeni politikalara destek için hazır bulunduklarını ifade etti.

"Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz kırsalda yaşayan düşük gelirli insanlardır. Dolayısıyla tabandan gelen, 'fakir fukaranın babası' olarak bilinen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'mız Ahmet Eşref Fakıbaba ile sektörümüzün sorunlarını iyi niyet ve büyük bir samimiyetle çözeceğimize inancımız tamdır. Sayın Bakan'ımızın yapacağı yeni politikalarda, damızlık hayvancılığa yönelik desteklerinin artırılması, sektörde örgütlenmenin desteklenmesi, yem bitkileri ekim alanlarının artırılmasına yönelik desteklerin geliştirilmesi, hayvancılıkla ilgili finansman kaynaklarının artırılması, canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının yasaklanması, indirilen gümrük vergilerinin yeniden yükseltilmesi gibi birkaç önemli konunun acilen çözüme kavuşturmasını bekliyoruz. Hayvancılıkla ilgili yeni politikaların oluşturulmasında Birlik olarak her zaman destek vermeye hazırız."