Bol para döneminden sıkı para dönemine geçiliyor

ABD Merkez Bankası FED’in ardından merkez bankalarının da sıkılaştırmaya gitme yani bol parayı geri çekme planlarına başlamaları gelişmekte olan ülke paralarını olumsuz etkiliyor

Bol para döneminden sıkı para dönemine geçiliyor
Bol para döneminden sıkı para dönemine geçiliyor
GİRİŞ 06.07.2017 08:53 GÜNCELLEME 06.07.2017 10:12

Dolar dün Türk Lirası karşısında yüzde 1,3 değer kazanarak 3.62’ye dayandı. Türk Lirası ile birlikte dün diğer gelişmekte olan ülke paraları da ağır değer kayıplarına uğradı.

Bunun nedeni ise ağırlıklı olarak başta ABD Merkez Bankası FED olmak üzere büyük merkez bankalarının 2008 krizinden bu yana uyguladıkları bol para dönemine son verip artık dağıtıkları parayı geri çekme ve faiz yükseltme politikalarına geri dönecek olmaları.

Global piyasalar başlangıçta FED’in faiz artırımı sürecine tepkisiz kalırken FED’e Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve diğer merkez bankalarının da katılması piyasa oyuncularını adeta yerinden zıplattı.

Avrupa Merkez Bankası’nın eylülde parasal sıkılaştırma, yılbaşında ise faiz artırımı olasılığı güçlenmeye başlayınca FED’in bilanço küçültme operasyonu da tahvil faizlerinin aslında beklenenden daha fazla artacağı havası yaratarak piyasaları daha fazla etkilemeye başladı. Böylece gelişmekte olan ülke para birimlerinden çıkış son 3 günde hızlandı. Önceki gün ABD piyasaları kapalı olduğu için tepki sınırlı kalırken dün ise ertelenmiş işlemler de devreye girdi.