13 milyon 'asker böcek' ormanlara salındı

Orman Bakanlığı, ağaçları yiyerek çürüten zararlı böceklere karşı 51 laboratuvarda yetiştirdiği 13 milyon "terminatör" böceği ormanlara saldı.

GİRİŞ 30.06.2017 11:38 GÜNCELLEME 30.06.2017 12:12
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ormanlardaki ağaçlara zarar veren böcekleri engellemek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan 51 laboratuvarda koruyucu böcek üretildi.

Büyük ladin kabuk böceğine (dendroctonus micans) karşı rhizophagus grandis; çamkese böceğine (thaumetopoea pityocampa) karşı calosoma sycophanta; kestane gal arısına (drycosmus kuriphilus) karşı torymus sinensis ve diğer tüm kabuk böceklerine karşı thanasimus formicarius ve rhizophagus depressus adlı yırtıcı böcekler üreten Orman Müdürlüğü, bu “terminatör böcekleri” sahaya sürdü.

Habertürk'ün haberine göre geçen yıl 13 milyon 139 bin 18 koruyucu böceği ormana bırakan bakanlık, bu yıl sonunda 887 bin 266 koruyucu böceği daha üreterek sahaya sürmeyi planlıyor. İşte o koruyucu böcekler:

Ladin kabuk böceğinin larva ve erginlerini yiyerek beslenen rhizophagus grandis böceğinden şimdiye kadar 9 milyon 666 bin 774 adet üretildi.

300 bin hektar ladin ormanına bu böcekler bırakıldı. Bu yıl içinde bu böcekten 145 bin daha üretilerek doğaya bırakılacak.

Calosoma Sycophanta

Kızıl çamlara, öz suyunu emerek zarar veren çamkese böceğine karşı geçen yıl 2 milyon 824 bin 721 adet bu tür böcekten üretildi. Bu böcekler, çoğunlukla Ege ve Akdeniz kızılçam ormanlarına bırakıldı.

2017’de ise 491 bin 266 calosoma sycophanta’nın üretilmesi planlanıyor. Koruyucu böcek, çamkese böceğinin larvalarıyla besleniyor.

Thanasimus Formicarius

Kabuk böceklerine karşı Thanasimus formicarius ve rhizophagus depressus adlı yırtıcı böcekler üretildi. Sahaya, bu böceklerden 638 bin 799’u bırakıldı.

Zararlı böceklerin larvalarıyla beslenen 51 bin koruyucu böcek daha üretilerek temmuz ve eylül ayları arasında ormanlara bırakılacak.

Torymus Sinensis

Türkiye’ye Çin’den geldiği tahmin edilen zararlı kestane gal arısı ilk kez 2014 yılında görüldü.

Kestane ağaçlarını, suyunu emerek bir yıl içinde kurutan gal arısına karşı torymus sinensis üretildi. Şu ana kadar 8 bin 724 torymus sinensis üretilerek ormanlara bırakıldı.

Bu yıl sahaya 200 bin torymus sinensis’in daha ormana bırakılması bekleniyor.

Kırmızı orman karıncası

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çankaya Köşkü ile Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki bahçede ortaya çıkan “on iki dişli kabuk böceği”ne karşı da mücadele başlatmıştı. Bakanlık, söz konusu alanlara kırmızı orman karıncaları bırakmıştı.

YORUMLAR 6
  • YOLCU 5 yıl önce Şikayet Et
    bu zararlıları salanları yakalayın. Bizimle böyle savaşıyorlar.
    Cevapla
  • dogrucu 6 yıl önce Şikayet Et
    doğanın dengesiyle oynarsanız sonucu kötü olur.
    Cevapla
  • benim gorusum 6 yıl önce Şikayet Et
    brezilyada da labaratuarda ari uretmislerdi.sonra o arilar insanlara saldirip oldurmeye basladi.katil ari oldular.laboratuarda hayvan mi uretilirmis.onun yerine bitkilerden faydalanilsaymis.her hayvanin kactigi bir bitki var.onlar bulunsaymis keske.simdi bu uretilen bocekler cogalinca bunlari yemesi icin baska bocek mi uretecekler.ismi de terminator.bari türkce bir isim bulsalarmis.
    Cevapla
  • Erdal 6 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun. Ülkemden böyle haberler almak beni mutlu ediyor.
    Cevapla
  • halk 6 yıl önce Şikayet Et
    o zararlı böceklerin çoğalmasını sağlayan etken yok edilmeli.
    Cevapla
  • Serkan 5 yıl önce Şikayet Et
    Etken zaten bizim ülkemizde bu türleri yiyen yırtıcı böcek olmaması bu bzararlı böcek türleri bizim ülkemize özgü değil ve bizim ülkemizde bunların populasyonunu azaltacak yırtıcı böcek yok o yüzden onları kontrol altına alması için bu yırtıcı türleri doğaya bırakıyorlar. doğal ortamlarında bu zararlıların karşısında bu yırtıcı böcekler var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle