Korkutan rakam! 200 bini tehdit altında

Bilgisayar korsanlarının ‘WannaCry’ (Ağlamak istiyorum) adını verdikleri fidye yazılımının ikinci dalgası Avrupa şirketlerini de etkisi altına aldı.

Korkutan rakam! 200 bini tehdit altında
Korkutan rakam! 200 bini tehdit altında
GİRİŞ 29.06.2017 12:21 GÜNCELLEME 29.06.2017 12:21

200 bin bilgisayarın siber korsanların kontöründe olduğunu söyleyen Havelsan Siber Güvenlik Direktörü Kani Hacıpaşaoğlu, “Korsanlar binlerce bilgisayarı bir tuşla kontrol altına alıyor” dedi.

Geçen Mayıs ayında Rusya ve Ukrayna’da başlayıp, Avrupa ve Amerika’ya yayılan siber saldırının ikinci dalgası dünya devi şirketleri vurdu. Siber korsanların ‘WannaCry’ (Ağlamak istiyorum) isimli fidye yazılımı ile hackerlar 200 bin bilgisayarı kontrol altına aldı. Fidye yazılımı ile yapılan saldırılarda virüs bulaşan kullanıcılardan 300 dolar talep ediliyor. Paranın ödenmesi halinde yazılım korsanlar tarafından temizleniyor. 150 Ülkenin maruz kaldığı siber saldırının etkilerini Havelsan Güvenlik Direktörü Kani Hacıpaşaoğlu siber korsanların en büyük etkiyi bankalarda gösterdiğini ve altyapı zafiyeti nedeniyle hesaplardan para transferi yapabildiklerini belirtti.

DÜNYAYI AĞLATAN VİRÜS

WannaCry ile yaklaşık 200 bin bilgisayarı kontrol altına alan siber korsanlar ‘Petya’ isimli ikinci saldırıyı başlattıklarını kaydeden Hacıpaşaoğlu, “Bu yazılım diğer fidye programından çok daha tehlikeli. Yazılım şirketlerinin açıklarını iyi bulan siber korsanlar rahat bir şekilde bilgisayarınızı ele geçirebilir. İnternete bağlı olan tüm bilgisayarlar bu tehlike ile karşı karşıyadır. Sizden 300 dolar vermenizi talep eden korsanlara ücreti verseniz dahi bilgisayarınızın tehlike altından kurtulamayabilir. Güncellemelerinizi düzenli yapmalı ve virüs programınızı daima güncel tutmanız gerekli” dedi.

HEDEF BANKALAR

Dünya devi şirketlerin siber korunmada eksiklerinin olduğunu belirten Hacıpaşaoğlu, "En büyük saldırının yaşandığı kuruluşları ise bankalar oluşturuyor. Bankaların hesaplarına girmek isteyen korsanlar buradan ciddi miktarlarda kendi hesaplarına para transferleri yapabiliyorlar”diye konuştu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK