Türkçe tabela seferberliği!

TSE'nin tabela standardı taslağına göre, levhalarda 2 dil kullanılabilecek ancak yabancı dildeki kelimeler, Türkçe kelimeden en az yüzde 25 daha küçük puntoyla yazılacak.

Türkçe tabela seferberliği!
Türkçe tabela seferberliği!
GİRİŞ 26.06.2017 08:26 GÜNCELLEME 26.06.2017 08:26
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyarısının ardından “arena” ile başlayan Türkçe harekâtı yön levhaları, tabelalar, marka isimleri ve reklamlarla sürüyor.  TSE’nin üzerinde çalıştığı düzenlemeyle  levhalarda 2 dil kullanılabilecek ancak yabancı dildeki kelimeler, Türkçe kelimeden en az yüzde 25 daha küçük puntoyla yazılacak.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Hizmet Standardları İhtisas Kurulunun Sanayi Hizmetleri Teknik Komitesince, "Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar İçin Kurallar" standart taslağı hazırlandı.Tabelalar imla kurallarına dikkat edilerek, uygun puntolarla yazılacak. Tabelalarda Türkçe kelimeler kullanılacak ancak tabelada yabancı dilde ifadeler de istenilmesi halinde, yabancı dildeki kelimeler Türkçe metnin altına yüzde 25 küçük puntolarla yazılacak.Tabelaların imalatında kullanılacak malzemeler dış etkilere karşı dayanıklı, kir, pas tutmayan ve kolayca temizlenebilecek özellikte saç levha, mermer, pirinç, tunç, cam veya plastik malzemeden yapılacak.

"TARİHİ ÖZELLİĞİ BULUNAN TABELALAR KORUNACAK"

Yerleşim alanlarında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait ışıklı tanıtım tabelaları, çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde yerleştirilecek. Yön ve yer gösterici tabelalar, aynı levha üzerinde birlikte kullanılabilecek. Kamu kurumlarının hizmet binaları üzerindeki tabelaların dışında, hizmet binalarının kent içindeki yerini tarif etmek amacıyla konulacak yönlendirme ve bilgi tabelaları için belediyeden izin alınacak. Ticaret birimlerinin tanıtıcı levhaları ve reklam amaçlı tabelaları, kamu mekanları üzerinde yer almayacak.

Tarihi özelliği bulunan tabelalar korunacak, tarihi özelliği bulunan binalarda tabela seçimi ise yapı mimarisi dikkate alınarak yapılacak. Tabelalar kent estetiğini ve mimari dokusunu değiştirmeyecek ve siluetiyle çelişmeyecek, kentin doğal veya tarihi sit alanını bozmayacak şekilde yerleştirilecek.

"TABELALAR IŞIKLANDIRMAYLA SÜSLENMEYECEK"

Tabelalar ışık verici vasıtalarla süslenmeyecek, sade, anlaşılır, logo ve yazı dışında başka unsurlar bulundurmayacak şekilde, büyüklük ve küçüklüğüne göre kenarlarından yeterli boşluk bırakılarak tasarlanacak. Bina giriş kapılarına asılabilecek tabelalar 40 santimetreye 60 santimetreden, sağlık kuruluşunun ana yollardan uzak oluşu sebebiyle konulabilecek bilgi levhaları 100 santimetreye 80 santimetreden, acil tabelası ise 50 santimetreye 70 santimetreden küçük olamayacak. Kötü görünümlü, formu bozulmuş, yazısı silinmiş, rengi solmuş tabelalar kullanılmayacak.

"AĞAÇLARA TABELA ASILMAYACAK"

Acil tabelası dışındaki tabelalar, bina yüzeyine dik olacak şekilde asılmayacak. Yangınla mücadele ekipmanının bulunduğu yerler, işaret tabelasıyla kırmızı renkle kalıcı şekilde işaretlenecek. Tabelaların direkleri, engellilerin dolaşımını engellemeyecek ve şehir estetiğini bozmayacak şekilde yerden en az 2,25 metre yüksekte duracak konumda yerleştirilecek.

Tabelalarda dil, ırk, cinsiyet, din ve mezhebe dayalı ayrımcılık belirten öğeler, alkollü içki, sigara ve uyuşturucu maddeleri çağrıştıracak, korku ve batıl inançları içeren, toplumun acıma duygularını istismar edecek şekilde, hasta, bebek, çocuk, yaşlı ve engellilerle ilgili ifade veya görüntüler kullanılmayacak.

Kamu binalarında, kamu kurum ve kuruluşlarına ait duyuru ve tanıtımlar haricinde reklam içerikli tabelalar bulundurulmayacak. Yerleşke içinde yer alan kamu binalarının tabelaları, hiçbir şekilde ağaçlara asılmayacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • Marka 6 yıl önce Şikayet Et
    Starbaks artık "kahve dükkanı" olsun.
    Cevapla
  • Anadolulu Müslüman 6 yıl önce Şikayet Et
    Madem Türkçe kullanımı için bir teşvik var, o hâlde yerleşke gibi dilin mantığına uymayan 'uydurukça' kelimeler yerine mesken gibi, bu dilde asırlarca kullanılan kelimeler de tercih edilse ya!
    Cevapla
  • mmtz 6 yıl önce Şikayet Et
    mesken arapça bir kelime. ve zaten kullanılıyor.
    Cevapla
  • antiput 6 yıl önce Şikayet Et
    asıl mesele o olmalı
    Cevapla
  • İsfendiyar KKTC 6 yıl önce Şikayet Et
    Acaba daha nelerde geriyiz ? Düşünür eksikliğimiz mi var ? Yoksa Türklük artık önemli değil mi ? KKTC de Türkçe levha kalmadı; hep yabancı; örnek Bakkal artık yok, market var , kuafför var - o da ne ? Her halde bir köpek türü ! Ya şarküteri ? Uyan KKTC gâvur mu oldun yoksa ? Selâmlar - özür dilerim Good bye İsfendiyar
    Cevapla
  • İsfendiyar KKTC 6 yıl önce Şikayet Et
    Tabela ; maşallah; ne kadar geri imişiz. 1962 de Kanada'ya göç etmiştim; Quebec eyaletinde idim. Çoğunluk Fransız idi ; İngilizlerle geçinemiyorlardı; İngilizler / Amerika Fransızları yutmak üzere idiler; Ne yaptılar : Tüm Tabelalar Fransızca oldu; ikinci dildeki de en az %25 küçük olmalıydı; biz de şimdi uyandık 55 sene sonra; ne akıllı imişiz ! Better late than never !
    Cevapla
  • Ali aksoy 6 yıl önce Şikayet Et
    TSE,düzenler polis ve belediyeler bunlari kontrol eder Bunlar hep gelir kaynagi belediyeler icindir,ayni zamanda uygulamalari takip edenlerede bir is sahasidir.kimsenin sehirlerimizin görünümü cirkinlesmesine izin vermemelidir!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle