Türkiye'nin dev hamlesinde en büyük engel...

Türkiye milli denizaltı için çalışmalarını sürdürüyor. Denizaltının 2030'un ilk yarısında operasyonel olması bekleniyor.

Türkiye'nin dev hamlesinde en büyük engel...
Türkiye'nin dev hamlesinde en büyük engel...
GİRİŞ 16.06.2017 12:39 GÜNCELLEME 16.06.2017 15:20
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Haber7/Detay

Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Oramiral Bostanoğlu, İstanbul Tersanesi Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü'nde düzenlenen Milli Denizaltı (MİLDEN) Çalıştayı'nda konuştu.

"DENİZALTIDA AZAMİ YERLİ KATKI SAĞLANMASI ÖNCELİKLİ HEDEFLERİ̇Mİ̇Z"

Oramiral Bostanoğlu, Alman tasarımı "preveze" ve "gür" sınıfı denizaltıların tamamını, "ay" sınıfı denizaltılarının da yarısını Gölcük'te inşa ettikleri bilgisini paylaştı.

"Yi̇ne Alman tasarımı, en gelişmiş teknolojiye sahi̇p olacak havadan bağımsız tahrik sistemli 214 sınıfı denizaltıların inşasına da halen devam edi̇yoruz." diyen Oramiral Bostanoğlu, şunları kaydetti:

"Malumlarınız olduğu üzere 214 sınıfı denizaltılar bazı tasarım sorunlarıyla birlikte Yunani̇stan başta olmak üzere çeşitli ülkelere satılmıştır. Bu denizaltıların tedariki öncesinde beş büyük dizayn sorununun çözümünde yaşanan gelişmeler göstermiştir ki̇ Deni̇z Kuvvetleri̇ Komutanlığının mühendislik altyapısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 150'den fazla denizaltı dizayn ve inşa eden, konvansiyonel denizaltı konusunda dünya liderliğini elinde tutan Alman mühendisleri i̇le boy ölçüşecek bi̇r sevi̇yeye ulaşmıştır."

MİLLİ DENİZALTI PROJESİ

Oramiral Bostanoğlu, artık denizaltı inşası konusunda yeterli birikime sahip olduklarını rahatlıkla i̇fade edebildiklerine dikkati çekerek , "Amacımız, mi̇lli̇ denizaltıyı, milli gemi̇ projeleri̇nde olduğu gi̇bi̇, el birliğiyle, tüm üniversite, bi̇li̇m kuruluşları ve sektörleri̇n katkıları i̇le gerçekleştirmektir. Tasarımı yapılacak prototip denizaltıda azami yerli katkı sağlanması öncelikli hedefleri̇mi̇zden bi̇ri̇ olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Oramiral Bostanoğlu, öncelikli hedeflerinin Deni̇z Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu denizaltıların, ihtiyaç olan konfigürasyonda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının yetişmiş personeli ve altyapısını kullanarak, savunma sanayisi sektöründeki tüm paydaşların katkıları ve el birliğiyle, 2030'lu yıllarda "Mavi Vatan"da hizmete gi̇recek mi̇lli̇ denizaltının tasarımını ve inşasını azami yerli̇ katkıyla gerçekleştirmek olduğunu vurguladı.

Çalıştaya Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Şükrü Koru ve davetliler katıldı.

EN BÜYÜK ENGEL

Editör Notu:
Türkiye savunma sanayinde yerlileşme çalışmalarında büyük önem veriyor. Hızla katedilen yolda milli ve yerli bir denizaltının üretilme konusunda kararlı. Türkiye denizaltı çalışmalarında daha yolun başında sayılır ve en az 15 yıl kadar çalışmaların sürmesi bekleniyor. Uzmanlar tarafından denizaltının geliştirilmesi konusunda en büyük engelin denizaltılarda kullanılan çeliği henüz üretemiyor olmamız gösteriliyor ve ilk olarak bunun çözülmesi gerektiği vurgulanıyor. 

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 33
  • Justice 6 yıl önce Şikayet Et
    Deniz altılı dünyada 100 yıldır var ve biz düşünün sanki amozonda bir kabile gibi 100 yıldır deniz altida kullanılan Çeliği uretemiyoruz milli tank dediğimiz altay tankinin motorunu yapamıyoruz ve bu proje suan rafa kalktı ne olucak böyle yarın bir sürü para harcayıp milli denizaltı yapılıyor deyip yine turk insani hayal kırıklığına ugrayacak fast fiso Türkiye hala geri geri gerçekçi olalım hayal satmayalim
    Cevapla
  • Orhan Veli 6 yıl önce Şikayet Et
    İçini üretelim de çeliği dışardan da alırız.
    Cevapla
  • smtc 6 yıl önce Şikayet Et
    Süresini kısaltmalılar birde bunun test olayı varki bi 3 yıl falan da o sürer seri üretim falanda derken anlaşmalar falan o iş uzar gider altay tankını görüyoruz seri üretimi daha olmuyor merakla bekliyoruz ama işi uzatıyolar hep bu da böyle olursa olmaz
    Cevapla
  • Mete TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    Güzel haber ancak; 1. Planlanan süre çok uzun. 2. Artık bizimde nükleer santral inşaatıyla birlikte nükleer denizaltı yapımına da şimdiden başlamamız lazım.
    Cevapla
  • Tevarih 6 yıl önce Şikayet Et
    Batı'nın üstünlüğü sahip olduğu silah teknolojisinde saklıdır.Bu teknolojinin teşkili için gerekirse mistik bir enerji ile çok çalışmalı ve bunu kısa süre içinde ve gizlice yapmalıyız.Ayrıca bu coğrafyada tutunabilmek için devletimizin bütün imkanlarını seferber ederek Pakistanlı Kardeşlerimiz gibi kuru ekmek yemeli ama nükleer teknoloji edinmeliyiz.Zira düşmanlarımızın bize karşı dehşetli bir ittifak içinde oldukları ve bizimle yapacakları büyük savaşın bütün hazırlıklarını tamamlamakta oldukları görülüyor.
    Cevapla
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizimle büyük bir savaşmaları biraz kuru sıkı olmuş ama baştaki tespitin doğru. Haçlılar ve yahudiler bize karşı ittifak halinde hareket ediyor. Sırf bunun için Nükleeeri veya dahagüçlü bir enerjiyi bulup her alanda kullanmamız gerekiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle