Hükümetten art arda büyüme açıklamaları

Büyüme verisinin açıklanmasının ardından hükümetten art arda değerlendirmeler geliyor.

Hükümetten art arda büyüme açıklamaları
Hükümetten art arda büyüme açıklamaları
GİRİŞ 12.06.2017 11:15 GÜNCELLEME 12.06.2017 13:09
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

AA Finans'ın "Büyüme Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistlerin, yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması yüzde 3,8 olmuştu ancak büyüme beklentileri aşarak yüzde 5 büyüdü.

TUİK'den gelen müthiş haber sonrası ardından hükümetten art arda değerlendirmeler geliyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal 2017 yılı 1. Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi'nde, "Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

Ağbal, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor. 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 3,5 büyüyen ekonomimiz 2017 yılının ilk çeyreğinde de büyümeye devam ederek bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 oranında büyümüştür.

Yatırımlar ve dış talebin büyümeye pozitif katkı yapması da büyümenin kompozisyonu açışından olumludur. Geçtiğimiz yıl büyümeye negatif katkı yapan net ihracat ilk çeyrekte büyümeye pozitif katkı yapmıştır. İlk çeyrekte yüzde 2,2 artan yatırımlar ise yılın geri kalanında pekişen siyasi ve ekonomik istikrar ile krediye erişim konusunda verdiğimiz desteklerle büyümeyi daha çok destekleyecektir.

İlk çeyrekte özel tüketim harcamaları yüzde 5,1 artarken, kamu harcamalarındaki artış yüzde 9,4 düzeyinde gerçekleşmiştir. Özel tüketim harcamaları, yaptığımız dönemsel vergi indirimleri ile önümüzdeki çeyreklerde de ekonomik büyümeyi desteklemeye devam edecektir.

Bugün açıklanan büyüme verisi, hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz geçici vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu, KOSGEB, prim ötelemesi, yatırım teşvikleri ve istihdam destekleri gibi mali teşviklerin ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu teşvikler yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışını desteklemiş, iç talebi ivmelendirmiştir."

'ŞAPKA ÇIKARTILMASI GEREKİYOR'

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de kritik rakam için değerlendirmede bulundu.

Canikli, Türkiye'nin ilk çeyrekte ortaya koyduğu %5'lik büyüme performansına şapka çıkartılması gerektiğini belirterek, "Güçlü dinamikleri, şoklara karşı dayanma gücü, olumsuzluklara çok kısa sürede adapte olabilme özelliği farkı ortaya çıkarıyor." dedi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Canikli, finansal yapının sağlamlığının ağır şoklarla test edildiğini ve Merkez Bankası'nın rasyonel ve büyümeyi de dikkate alan bağımsız politikalar uyguladığını belirtti.

Hükümetin aktif, kararlı ve cesur adımlar attığını kaydeden Nurettin Canikli, "Reform gündemimiz hiç boş kalmadı. Ekonominin ihtiyaç duyduğu kararlar gecikmeden alındı. Türkiye'nin bu dönemdeki hikayesi büyüme, istihdam, adalet, güvenlik, özgürlük ve gelir dağılımı üzerine olacaktır." diye konuştu.

'NOT ARTIŞI BEKLİYORUZ'

Bülent Gedikli, "Türkiye'nin %5 büyüyeceğini söylemiştik. Gereksiz ve teknik analizden yoksun not indirimi yapan derecelendirme kuruluşlarının not artışı yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Bugün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin Twitter üzerinden açıklama yapan Gedikli, "15 Temmuz'dan bugüne not indirimi yapan kuruluşlar 2 kez düzeltme yaptılar. Düzeltmelerinin ilkinde büyüme oranlarını aşağı yönlü yaparken, geçen hafta ki revize de ise yukarı yönlü yaptılar. Maalesef 2 ters bir düz derken düğüm oldular. Küresel yatırımcının gözbebeği tekrar gelişen ülkeler olacak bu anlamda Türkiye cazibe merkezi." değerlendirmesinde bulundu. 

KALKINMA BAKANI SAYIN LÜTFİ ELVAN’IN 2017 YILI İLK ÇEYREK GSYH VERİLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMASI

2017 yılının ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi 2016 yılının ilk çeyreğindeki yüksek baz etkisine rağmen beklentilerin oldukça üzerinde gelerek yüzde 5 oranında gerçekleşmiştir. 

Hükümetimizin aldığı tedbirlerle 2016 yılının son çeyreğinde özel tüketimde kaydedilen canlanma 2017 yılının ilk çeyreğinde devam etmiştir. Türkiye bu yüksek büyüme hızı ile gelişmekte olan ülkelerden ve OECD ülkelerinden pozitif yönde ayrışmaktadır.

Aldığımız önlemler ve attığımız ilave adımlar ekonominin yüksek büyümesinin önünü açmıştır. Rakamlar, Türkiye’nin bütün dış etkenlere ve bunların yansıması olan uluslararası kuruluşların düşük büyüme öngörülerine rağmen gücünü koruduğunu ve ekonomide doğru işleri ortaya koyduğunu net bir şekilde göstermiştir. Ekonomideki yüksek büyüme performansı uluslararası kuruluşlara güneşin balçıkla sıvanamayacağını göstermiştir. 

2016 yılı Ağustos ayından itibaren yatırım ortamının iyileştirilmesi, istihdamı ve ihracatı teşvik tedbirleri kapsamında alınan kararlar, 2016 yılının son çeyreği ve 2017 yılının ilk çeyreğinde sabit sermaye yatırımlarına ivme kazandırmıştır. 

Yılın ilk çeyreğinde, güven ortamı ve kredi imkanlarının genişletilmesine bağlı olarak artan özel tüketim harcamaları (%5,1), kamu harcamaları (%9,4) ve ihracatın (%10,6)  büyümeye katkısının önemli olduğu görülmektedir. Bu gelişmeler altında yılın ilk çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısı 2,2 puan olarak gerçekleşmiştir. 
Referandum sonrasında siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasına bağlı olarak beklentilerin iyileşmesi, tarımda nisan ayında yağışların olumlu seyretmesi, sanayi üretiminin yılın ilk üç ayından sonra ivme kazanması 2017 yılı büyümesini olumlu yönde etkileyecektir. 

Nisan ayında sermaye malı üretiminin yüzde 24,7 artış göstermesi önümüzdeki dönemde yatırımlar için önemli bir gelişmedir. İlk beş ayda imalat sanayiinde kapasite kullanım oranında da artış gözlenmiş ve yüzde 78,8’e yükselmiştir. PMI endeksi de kayda değer bir şekilde artmış, Mayıs ayında 53,5’e çıkarak Aralık 2013’den beri en yüksek seviyesine ulaşmıştır. 

İhracatın ve ithalatın Nisan ve Mayısta ivme kazanması, son dönemde döviz kurunun göreli olarak istikrarlı seyri, turizm sektöründe canlanma ve bunun hizmetler sektörüne olumlu yansımaları, kamu harcamalarındaki artış, Kredi Garanti Fonu kapsamında kredi hacminin genişlemesi, Cazibe Merkezleri Programının uygulanması ve dış konjonktürün pozitif seyri 2017 büyümesine olumlu katkı sağlayacaktır. 

Tüm bu göstergeler ışığında Türkiye ekonomisinin 2017 için ortaya koyduğumuz yüzde 4,4’lük büyüme hedefini gerçekleştirmesini, hatta bu rakamın üzerine çıkmasını; böylece Türkiye ekonomisi için düşük büyüme tahmini yapmayı adet haline getirmiş uluslararası kuruluşları da bir kez daha açık ara yanıltmasını bekliyoruz.

 

YORUMLAR 60
  • asim 6 yıl önce Şikayet Et
    İşsizlige neden bir care bulamiyorlar kahve köşelerinde gencler is bekliyor
    Cevapla
  • aydin 6 yıl önce Şikayet Et
    sicil affiiiiiiiiiii noldu sayin bakanim
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Engelli çocuğu pybs sınavında 450 puan alması gerekirken ögretmen çocuğunun çok daha düşük puan alması yeterli oluyor... Engelli 3 ayda bir aldığı 1000 tl lik maaşla çocuğunu okutmaya çalışırken pybs sınavında ögretmen çocuğu engelli çocuğundan daha muhtaçmış gibi bir puanlama olması çok üzücü
    Cevapla
  • Atom 6 yıl önce Şikayet Et
    yav bize nezaman sıra gelecek bu olaylar nezaman bitecek birde arda sorunu var daeş suriye yetmiyormuş gibi yani millete sıra gelmeyecek örnek:emeklilik yaşı 60gibi bu nedirya
    Cevapla
  • milletin ferdi 6 yıl önce Şikayet Et
    Ortalama ömür uzadıkça ve yeni doğumlar azaldıkça toplumun ortalama yaşı da artar. Ortalama yaş arttıkça emeklilik yaşının da artması kaçınılmaz olur. Bu gayet normal bir durumdur. Nesine şaşırıyorsunuz, gerçekçi olun. Ortalama ömrün artması bir yönüyle yaşlı nüfusun artması demek bu da daha çok yaşlı insana daha uzun süre emekli maaşı ödenmesi demek. Bu maaşlar da genç insanların kesintileriyle karşılanacak doğal olarak. Doğumların azalmasıyla da genç insan sayısı azalacak doğal olarak. Yani daha az sayıda genç daha uzun yıllar daha çok yaşlı insanın emeklilik maaşını karşılamak zorunda. Var mı bunun başka yolu?
    Cevapla
  • Ersoy21 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye büyüdükçe düşmanlıklar da çoğalıyor.Allah ülkemizi her türlü şerden korusun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle