ABD ve İran el sıkıştı! Dev anlaşma

İran'a uygulanan ambargonun kalkmasının ardından, ülkenin ABD ile ticari hacmi büyümeye devam ediyor.

ABD ve İran el sıkıştı! Dev anlaşma
ABD ve İran el sıkıştı! Dev anlaşma
GİRİŞ 10.06.2017 17:10 GÜNCELLEME 10.06.2017 17:14
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

İran devlet ajansı IRNA tarafından verilen bilgiye göre, ülkenin en büyük havayolu şirketi Aseman Airlines, filosuna 60 uçak daha katıyor. Uçaklar, Şikago merkezli Amerikalı havacılık firması Boeing tarafından tedarik edilecek. İki firma yetkilileri başkent Tahran'da düzenlenen bir seremoniyle anlaşmayı duyurdu.

AP haber ajansı tarafından Cumartesi günü duyurulan anlaşmanın detaylarına göre toplam 60 adet uçak, iki parti hâlinde sevkedilecek. 30 jetlik ilk parti 737 tipi uçaklardan oluşacak ve teslimatının 2019 yılında yapılması bekleniyor.

İKİNCİ UÇAK ALIMI

İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üye ülkeleri ABD, Birleşik Krallık, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya arasında oluşturulan ve 2016 yılında yürürlüğe giren tarihi nükleer anlaşmadan sonra Boeing ikinci kez İran'a birinci el uçak satmış oldu.

İran'a uygulanan ambargonun kalkmasından sonra, 2016 eylül ayında Washington tarafından Boeing ve Avrupalı rakibi Airbus için İran'a uçak satma izni verilmişti.

Geçtiğimiz aralık ayında da Aseman ve Boeing arasında devasa bir anlaşma yapılarak, 16.6 milyar dolar karşılığında Boeing tam 80 uçağı İran'a sattığını açıklamıştı.

Aseman Havayolu şirketinin CEO koltuğunda oturan Hüseyin Ali, Reuters'a yaptığı açıklamada bir yıl süren müzakereler sonrasında yapılan anlaşmadan memnuniyetini dile getirdi.

Yaklaşık 3 milyar dolar tutarındaki anlaşmada finansmanın yüzde 5'i Aseman tarafından karşılanırken, geri kalan miktar için farklı arayışların olduğu belirtiliyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 88
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Aseman air özel bir şirket. Onların yaptığı anlaşma kendi çıkarlarına hizmet eder ancak bu şirketin sahiplerinde anlaşılan şu bilinç yok. Daha kaç gün evvel abd ve suudiler senin tahran'a terör eylemi yaptırmadı mı? Ne diye bu ülkeden gelip de uçak alırsın diye sormak lazım. Kaldı ki airbus al ya da rusların yolcu uçakları var onlardan al. Müslüman ülkelerde de zaten hiç üreten olmadığı için ona diyecek yok...
    Cevapla
  • osman 6 yıl önce Şikayet Et
    Boing den uçak almayan ülke varmı?Biz silahı ve uçağı nerden alıyoruz?
    Cevapla
  • yahşi 6 yıl önce Şikayet Et
    iranı yahşi ikinci evim...
    Cevapla
  • Şıkmaimoğulu 6 yıl önce Şikayet Et
    Sınava girecek öğrencilerimize başarılar temenni ediyorum.amerika ile alışveriş yapanlar bir süre iyi davranıyorlar istediğine yüzde çevirebiliyorlar gavurdan dost ayıdan post olmaz
    Cevapla
  • mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    İki büyük şeytan alisveris yapiyor bakalim isin sonunda ne olacak hangi şeytani oyunlar cikacak . hangi iblis daha diğerini alt edecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle