Doğunun kaderi 'jeotermal' ile değişecek

Rusya Bilimler Akademisinden gelen Jeotermal araştırma grubunun ilçede yürüttüğü sondaj çalışmalarının sonucunda, 180-200 santigrat derecelik su kaynağı tespit edildi.

GİRİŞ 08.06.2017 08:18 GÜNCELLEME 08.06.2017 10:42
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Söz konusu kaynaktan yararlanılarak bölgeye Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurulacak. OSB sayesinde bölgede elektrik üretilmesi, seracılık ve sağlık turizminin geliştirilmesi ve böylece istihdamın artırılması mümkün olacak.

Ağrı Valisi Musa Işın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyadin'deki termal suyun rezervinin son derece yüksek olduğunu söyledi.

İlçedeki sondaj çalışmalarında yüksek ısıya sahip jeotermal kaynakları tespit ettiklerini anlatan Işın, "Rusya'dan getirilen ekiplerle yapılan sondajlarda, suyun daha derinliklerde ısısının daha yüksek olduğu tespit edildi. Yer altındaki suda 200 santigrat dereceye kadar sıcaklık tespit edildi." dedi.

"ÇOK MUAZZAM BİR İSTİHDAM VE ÜRETİM ORTAYA ÇIKACAK"

Vali Işın, şöyle devam etti: "Diyadin'deki jeotermal sudan hem seracılık hem elektrik üretimi yapılacak. Aynı zamanda minerali de çok iyi olan bu suyun patenti alındı. Bu su inşallah şişeleme yöntemiyle içme suyu olarak da piyasaya çıkacak. Ayrıca bölgede sağlık merkezlerini içine alacak otel projelerimiz var. Oradaki projelerin hayata geçmesiyle birlikte çok muazzam bir istihdam ve üretim ortaya çıkacaktır. İlçedeki Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile bölge kalkınacak. Orada bin 200 dönüme OSB kuruldu. Şu anda 41 dönümde üretim yapılmaktadır ve bu bölge bu ayın başından itibaren Tarım Bakanlığının 40 milyonluk yatırım programına girdi. Bu ay itibariyle gerekli yatırımların inşaatına başlanılacak.

"HEM ŞİFA MERKEZİ HEM ÜRETİM MERKEZİ OLACAK"

Jeotermal kaynak sayesinde yapılacak yatırımlarla ilçede doğrudan 2 bin kişinin istihdam edileceğine dikkati çeken Işın, "Bunun nakliyesi var, tırları var, sosyal tesisleri var, tüketimi var. Jeotermal ile bölgede doğrudan ya da dolaylı olarak 3 bin kişi çalışıyor olacak. Enerji üretimine başlanıldığında ve oteller yapıldığında da istihdam sayısı daha da yükselecek. Bölge hem bir şifa hem üretim hem bir enerji üretimi merkezi olacak, ayrıca sosyal ihtiyaçların da karşılanacağı bir mekan olacak." diye konuştu.

"JEOTERMAL SAYESİNDE BURADA TOPRAKSIZ SEBZE ÜRETİMİ YAPILMAYA BAŞLANDI"

Diyadin Jeotermal Yönetim Kurulu Başkanvekili Erdal Bakır da 3 yıl önce başlatılan çalışmaları sonuçlandırdıklarını belirterek, "Eskiden 'araştırıyoruz, yapacağız' diyorduk ama şu an 'araştırmaları bitirdik, beklentilerimizin üzerinde neticelere ulaştık' diyoruz. Bu da hem bizim açımızdan hem Diyadin hem de bölge açısından çok iyi ve iştah kabartıcıdır." dedi. Bakır, şunları kaydetti:

"Rusya Bilimler Akademisinin çok tecrübeli ve deneyimli profesörlerini getirdik. Yaklaşık 40 gün sahada araştırma yaptılar. Dört tanede lokasyon yerini gösterdiler. Artık çok rahatlıkla 180-200 derece sıcak suyumuz olduğunu söyleyebilirim. Bu teorik olarak kanıtlandı. Bu bize çok ciddi bir güç ve cesaret verdi, iştahımızı kabarttı. Elektrik enerjisi üretimi için artık hiçbir engel kalmadı. Böylelikle çok ciddi istihdam ve üreticilerle Türk ekonomisine katkıda bulunacağız."

Hedeflerinin 2020 yılına kadar OSB'yi tamamlamak olduğunu dile getiren Bakır, OSB bittiğinde 2 bin-2 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacağına işaret etti.

Bakır, bölgenin Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas OSB tüzel kişiliğini kazandığını vurgulayarak, "Temmuz ayının ortalarına doğru OSB'nin bin 290 dönümlük alanının alt yapı inşaatına başlayacağız. Şu anda AR-GE çalışması için 40 dönüm sera kurduk. Bölgede kış mevsimi çok zor geçtiği için jeotermal kaynaklı tarım olur mu olmaz mı görmek istedik. Çok güzel sonuçlar alındı. AR-GE çalışması olmasına rağmen şu anda İstanbul pazarında malımız var. Aylık 120-130 ton domatesi İstanbul'a gönderiyoruz. Diyadin için son derece iyi bir çalışma ve getiridir. Jeotermal sayesinde burada topraksız sebze üretimi yapılmaya başlandı." diye konuştu.

YORUMLAR 16
  • birisi 6 yıl önce Şikayet Et
    Sivas'ta 30 yıldır bu planlar yapılıyor. Yok şehri bununla ısıtacaklar, yok seralar vs. hiçbirşey olmadı. Su akıp duruyor. Birkaç turistik ve sağlık tesisi ile devam ediyoruz.
    Cevapla
  • ilhan 6 yıl önce Şikayet Et
    rusyadan heyet gelecegine niye biz yapmiyoruz sondaji anlamis degilim...suyun sicakligi 200 santigrat nasil olur ya 100 santigratta su kaynayip buhar olmuyormu ??
    Cevapla
  • millet 6 yıl önce Şikayet Et
    rahmetli sabancı dedi ya ölü yatırım diye valla dibine kadar katılıyorum rahmetli çok doğru söylemiş
    Cevapla
  • NEVŞEHİRLİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim nevşehirdede çıktıda 5 senedir hiç faliyet yok.Fazla umutlanmayın.
    Cevapla
  • OttoMan 6 yıl önce Şikayet Et
    Resimde ki su da ne güzel duruyor İnsanın girip çimesi geliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle