ABD yatırım dengesindeki değişimi tartışıyor

Business Insider sitesinden Joe Ciolli’nin yazısına göre, dünyanın en büyük ekonomilerinden ABD, altyapı yatırımlarının artmasıyla ciddi bir değişime hazırlanıyor.

ABD yatırım dengesindeki değişimi tartışıyor
ABD yatırım dengesindeki değişimi tartışıyor
GİRİŞ 02.06.2017 17:36 GÜNCELLEME 02.06.2017 17:36

Başkan Trump’ın altyapı projesi ülkeye trilyonlarca dolarlık yatırım yapılmasının önünü açmış durumda.

Dünyanın en büyük finans yönetimi danışmanlık şirketlerinden Bank of America Merrill Lynch’e göre bu durum, fonlara yönelik talebin en iyi ihtimalle 1 trilyon dolar azalmasına yol açacak.

Hisselere yönelik talepteki düşüş sonucu oluşan açığın nasıl doldurulacağı sorusu ABD’de büyük tartışma yarattı. Business Insider’daki yazıya göre, bu açığı son iki yılda ABD fonlarına ilgi gösteren yabancı şirketlerin yatırımları kapatamayacak. Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası’nın ABD’den varlık alımlarını azaltması ile bu şirketlerden gelecek talep de azalacak ve bu durum doların zayıflamasına neden olabilecek. 

Merrill Lynch’e göre, varlıklardaki arz-talep dengesini sağlayacak iki etken var. Biri emeklilik fonları, diğeri de yatırım fonları. 

ABD’de başkanlık seçimleri sonrası faiz oranlarındaki yükseliş, emeklilik fonlarına talebi arttırıyor. Yatırım fonlarına yönelik talep de giderek artıyor.

Merrill Lynch, emeklilik fonları ve yatırım fonlarındaki artışın, ABD ekonomisinde yakın dönemde yaşanması beklenen değişimin hisselerde değer kaybına yol açması engelleyeceğini vurguluyor.