Ankara, AVM'lerin cazibe merkezi

Türkiye'deki alışveriş merkezi sayısı kaç ve en büyük olan İstanbul'daki Cevahir AVM'den sonra ikinci büyük alışveriş merkezi hangisi?

Ankara, AVM'lerin cazibe merkezi
Ankara, AVM'lerin cazibe merkezi
GİRİŞ 15.04.2007 12:20 GÜNCELLEME 15.04.2007 12:20

Ankara, alışveriş merkezleri için cazibe merkezi haline geldi. Şehir, yıl sonuna kadar 7 inşaatının tamamlanmasıyla 24 alışveriş merkezine (AVM) sahip olacak. Bununla 45 AVM'li İstanbul'un şu anki sayısına ulaşamasa da 'bin kişiye düşen metrekare' hesabında liderliği ele alacak. Hollandalı ve Alman firmaların da bulunduğu yatırımcıların Ankara'yı seçme nedenleri arasında, arazi bulmanın İstanbul'a oranla daha kolay ve ucuz olması gösteriliyor. Tercihin bir diğer sebebi ise Ankaralıların kriz dönemlerinde bile istikrarını koruyan harcama eğilimleri. Ancak hız kesmeden ardı ardına açılan bu merkezler, kentin arazi avantajını uzun süre sürdüremeyeceğini gösteriyor. 2 yıl gibi bir sürede pazarın doyma noktasına ulaşacağı belirtiliyor.

YABANCI İLGİSİ ETKİLİ
Ankara'da bir süre önce 20 bin metrekarelik AVM'ler yapılırken bugün bu rakam 120 bin metrekarelere kadar çıkıyor. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral, AVM'lerin rekabet yüzünden farklılaşmak için gitgide büyüdüğünü belirtti. Bu alana artan yabancı ilgisinin yerli firmalarda büyüme atağına neden olduğunu söyleyen Oral, bu durum karşısında da yatırımcıların İstanbul'da büyük arazi bulmakta zorluk çektiğini vurguladı. Oral, İstanbul'daki arsa fiyatlarının yüksekliği ile izin sürecinin yavaşlığına da değinirken bu nedenle yatırımcıya Ankara'nın cazip geldiğini belirtti.

2008 SONU NORMALLEŞME BAŞLAR

Öte yandan, kimi Avrupa ülkelerinde toplam AVM alanları 15 milyon metrekareleri bulurken bu rakam Türkiye'de henüz 2.5 milyon metrekare. Bu da özellikle Avrupalı perakendecilerin Türkiye'ye ilgisinin süreceğinin işareti olarak gösteriliyor. ABD ile Kanada'nın pazarı araştırdığı da biliniyor.
Alışveriş alanları çeşitlenecek
Bu eleme süreciyle dünyadaki eğilime paralel olarak farklı kimliklerde alışveriş alanlarının oluşacağını belirten Öncüoğlu, 'Otel artı AVM veya ofis artı AVM şeklinde yatırımlar yapılacak ya da eğlencenin içinde alışverişin olduğu yeni biçimler oluşturulacak' dedi. Öncüoğlu, dünyada bu alanda yaşananlara örnek olarak ise müzelerdeki satış alanlarıyla 'duty free'lerin (gümrüksüz mal satan mağazalar) genişlemesi, Dubai'de kayak merkezi olan AVM'lerin yapılması ve Milano'daki 'designer outlet'lere (kaliteli ürünlerin veya ünlü tasarımların fabrika satış yerleri) yurtdışı turların düzenlenmesini gösterdi.


EN BÜYÜKLERİ CEVAHİR İLE ANKAMALL
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin de kullandığı Alkaş Danışmanlık'ın verilerine göre Türkiye'de 136 AVM bulunuyor. Bu rakamın 2 yıl içinde 300'ü bulması bekleniyor. Şu an 45'i İstanbul ve 17'si Ankara'da faaliyette olan bu merkezler, Antalya ve İzmir'de de 11'er tane. Ancak süren projeler itibariyle derneğin kullandığı veriler sektör verileriyle çelişkili olabiliyor. Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezi, yaklaşık 118 bin metrekare kiralanabilir alana sahip İstanbul Cevahir AVM iken bunu 106 bin metrekareyi bulan Ankara'daki AnkaMall AVM/MİGROS TÜRK AŞ takip ediyor. Ancak Ankara'da süren projelerin bir kısmı boyutuyla AnkaMall'ü geçeceğe benziyor.

Ankara'da yapımı süren AVM'ler

Proje adı Açılacağı Kiralanabilir alan
tarih (metrekare)

1- Cepa 2007 71.000
2- Forum Etlik 2007 72.500
3- Maltepe 2007 -
4- Zirvekent 2007 27.700
5- Antares 2007 112.100
6- Panora 2007 80.000
7- Galeria 2007 -
8- Kentpark 2008 70.000
9- Söğütözü Designer 2008 -


Ankara'da proje aşamasındaki bazı AVM'ler
* Eski Un Fabrikası
* TTKB Arsa
* Seki Park
* Ulus Çarşı
* Yunus AVM
* Eski TED Koleji Arsası

Bu yıl bitecek AMV'ler hakkında bilgi:
* CEPA: Celebcioğlu (Üstünçelik) şirketler grubunca Eskişehir Yolu üzerinde yapılıyor. 120 milyon dolara mal olacak. İçinde Türkiye'nin ilk 2 katlı Carrefour'u ile Ankara'nın ilk Bauhaus'u da yer alacak.
* ANTARES: Dolunay İnşaat tarafından Etlik-Kasalar'da yapılıyor. Alışveriş ve yaşam merkezi olan projenin toplam tutarı 350 milyon dolar olacak.
* MALTEPE PROJESİ: Öncüoğlu Mimarlık tarafından inşa ediliyor. İçinde 189 mağaza yer alacak.
* ZİRVEKENT: Yıldız'da Öncüoğlu Mimarlık yapıyor. İçinde 'kidsland' (çocuk alanı) ile 'fitness' (spor merkezi) de bulunacak.
* FORUM ETLİK: Hollandalı MDC ile Alman TurkMall temellerini attı. 150 milyon euroya mal olacak merkezde, hayvanat bahçesi de yer alacak.
* PANORA: Merkez İnşaat Oran semtinde eski milletvekili lojmanları arazisine yapıyor. 90 milyon dolara mal olacak.
* GALERIA: Gülay İnşaat tarafından Eryaman'da yapılıyor. 10 bin metrekare alana sahip olacak merkezde, bir dershane de yer alacak.
k bulunan bomba düzeneği.