Kral Selman'dan 100 milyar dolarlık imza

Suudi Kralı Selman, ilk yurtdışı ziyaretini ülkesine yapan ABD Başkanı Trump'la görüşmesinde ilk etapta 100 milyar dolarlık anlaşmayı imzalayacak.

GİRİŞ 20.05.2017 10:36 GÜNCELLEME 20.05.2017 12:07
Bu Habere 165 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump, ilk yurtdışı ziyaretini bugün Suudi Arbistan’a gerçekleştirecek. Bu ziyarete damga vuransa, Amerikan yönetiminin Riyad’a sunduğu ‘Arap NATO’su’ planı oldu. Washington Post gazetesinin haberine göre Körfez ülkeleri arasında kurulması planlanan birliğin amacı, terörle mücadele ve İran’ın bölgede genişleyen etkisini dengelemek. Bu planın önemli bir parçasını ise Washington ve Riyad arasında yapılan büyük silah satışı anlaşması oluşturuyor.

TOPLAM 350 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

New York Times gazetesi, 10 yıllık bir anlaşma kapsamında ABD’nin Suudi Arabistan’a 100 milyar dolar tutarında silah satışı yapacağını belirtti. İngiliz Independent gazetesi ise ilk etapta 128 milyar dolar olması beklenen meblağın, 10 yıllık süre zarfında 350 milyar doları bulabileceğini öne sürdü. Önceki Başkan Barack Obama döneminde ABD tarafından Suudilere 60 milyar dolarlık silah satışı yapılmıştı. Ayrıca iki tarafın, ‘Arap NATO’su’ planı için bir süredir yoğun müzakereler yürütmekte olduğu kaydedildi. Suudi tarafının ilk girişimi, seçimlerden hemen sonraydı.

Suudi Prens Muhammed Bin Salman, Washington’a konuyu görüşmek üzere bir heyet yolladı. Bu müzakerelerin en üst düzey ayağı ise ay başında New York’taki Trump Tower’da yapılan görüşme oldu. Bu görüşmede ABD tarafına Donald Trump’ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner liderlik ederken, Suudi heyetinin başında bizzat Prens Selman bulunuyordu. New York Times, söz konusu silah anlaşmasının Kushner’ın çabalarıyla bu toplantıda sağlandığını ifade etti. ABD Başkanı Trump, damadı Kushner’ı Ortadoğu’da ‘gölge diplomat’ olarak kullandığı biliniyor. Washington Post’a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, Obama döneminde hayalkırıklığına uğrayan Suudilerin, Trump’la birlikte iş yapmak için ‘çok istekli’ olduğunu söyledi. Söz konusu görüşmelerde, güvenliğin yanısıra ekonomik işbirliği ve yatırım konularının da geniş yer tuttuğu belirtildi.


İTTİFAKIN PARASINI ARAPLAR ÖDEYECEK

Arap NATO’su planının başında ise ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın bulunduğu kaydedildi. Tillerson’ın, Sünni ülkelerden kurulacak bir ittifakın iskeletini kurmak ve temel prensiplerini belirlemek üzere yoğun çalışma yürüttüğü ifade edildi. Washington Post’a konuşan ABD’li yetkililer, Arap NATO’sunun Başkan Trump tarafından öne sürülen ‘Önce Amerika’ ilkesine uygun olacağını belirtti. Buna göre Ortadoğu’daki Amerikan liderliği güçlendirilecek, mali yük müttefiklere kaydırılacak ve silah satışları sayesinde ABD’de istihdam yaratılması sağlanacak.

İsrail’den Vatikan’a üç din turu

ABD Başkanı Trump, Ortadoğu turunda üç Semavi dinin kutsal mekanlarını da gezecek. Önümüzdeki hafta İsrail’i ziyaret edecek olan Trump, üç din için de kutsal olan Kudüs’e giderek burada Ağlama Duvarı’nı ve Beytüllahim’de Hz. İsa’nın doğduğu kabul edilen yere de gidecek. ABD Başkanı, ardından Katolik Hristiyan dünyasının merkezi olan Vatikan’a giderek burada Papa Francis’le bir araya gelecek. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster, Trump’ın “Dünyadaki her inançtan halkarı birleştirmek istediği” için böyle bie karar aldığını söyledi.

 

KAYNAK: KARAR
YORUMLAR 165
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Arap natosu(sözde sunni nato) kurarak iran'a karşı savaştıracaklar amaçlaeı büyük israili oluşturarak ortadoğu kaynaklarını daha rahat sömürmek ve daha fazla üslerini kurmaktır. Alet olmayalım vesselam
    Cevapla
  • aaaaaaaaaa 6 yıl önce Şikayet Et
    bunlar müslüman papaz lar arablar
    Cevapla
  • Adem 6 yıl önce Şikayet Et
    Arabistan çoktandır işgal altında bu suudiler yüzünden..Ümmetin Mekkeyi mediye yeniden fethetmesi dileğiyle ...
    Cevapla
  • Arabın parası 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir tarafta suudilerin Abd de 7 trilyon$ civarı yatırım ve parası bir taraftanda saddam ve gaddafi örneği..isterse yapmasın anlaşmayı..
    Cevapla
  • kemal 6 yıl önce Şikayet Et
    bu arap natosu bahane abd nin amaci turkiyenin araplar uzerinde basladigi nufuzunu kirmak ve turkiyeyi yaliniz birakmak ama elden ne gelir araplar uyur gezer bir millet onlara çok kiziyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle