Afyon lokumu dünyaya satılıyor

Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü Afyonkarahisar'da günde ortalama 100 ton lokum üretiliyor.

Afyon lokumu dünyaya satılıyor
Afyon lokumu dünyaya satılıyor
GİRİŞ 10.05.2017 12:28 GÜNCELLEME 10.05.2017 12:28
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Şekerleme ve lokumlarıyla ünlü afyonkarahisar'da 40'a yakın lokum üreticisi ve büyük fabrikalarda günde ortalama 100 tona yakın üretim yapılıyor. 

Yurt içinin yanı sıra birçok ülkeden de talep gören "Afyon lokumu"nun yıllık ihracatı ise yılda 10 milyon doları buluyor.

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Atilla Kocabaş, Afyonkarahisar denildiği zaman akla ilk gelenin sucuk, kaymak ve lokum olduğunu söyledi.

Özellikle "Afyon kaymağı"ndan imal edilen lokumun Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkeden rağbet gördüğünü anlatan Kocabaş, "Afyonkarahisar'da 79 tane irili ufaklı lokum üreten firma var. Afyon lokumunun yıllık ihracat miktarı 10 milyon doları buluyor. Belçika, Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkeleri Katar, Kuveyt, Cezayir, Libya'ya, Kosova, Türkmenistan ve Azerbeycan'a yılda 10 milyon dolarlık lokum ihracatı yapılıyor." diye konuştu.

İlde yüz yılı aşkın süredir lokum imalatı yapan Altınay Şekerleme'nin Genel Müdürü İrfan Altınay da Afyonkarahisar'da 5 nesildir lokumla uğraşan bir aile şirketi olduklarını dile getirdi.

EN SEVİLENİ KAYMAKLI LOKUM

Lokumun Osmanlı dönemine uzanan tarihi geçmişinin olduğuna dikkati çeken Altınay, şöyle devam etti:

"Lokum sevilen, doğumlarda, cenazelerde, mevlitlerde, özel günlerde misafirlere ikram edilen geleneksel bir tatlıdır. Bunun özellikle Afyonkarahisar'da meşhur olmasının ana sebebi ise kaymaklı lokumdur. Dedemiz 1890-1901 yıllarında ilk kez manda kaymağı kullanarak kaymaklı lokum yapmış. Afyon kaymağı, kaymak şekeri ve kaymaklı lokum yoğun ilgi görmeye başlamış."

Altınay, kentin ulaşım ağlarının kesişme noktasında önemli bir kavşakta bulunmasının, Afyon lokumuna talebin artmasında büyük etkisinin olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Senelerce insanların damak tadı ve ayak alışkanlığı sayesinde ilgi artmış. Türkiye'nin diğer tüm şehirlerinde üretilenden daha fazla lokumu Afyonkarahisar'da üretiyoruz. İlimiz günde 70 bin aracın geçtiği bir noktada bulunuyor. İl genelinde 40'a yakın lokum üreticisi ve büyük fabrikalarla günde ortalama 100 tona yakın lokum üretimimiz var.

Bir kilo lokumun aşağı yukarı 1,5 metre geldiğini düşünürsek, günde 12 bin 742 kilometre, yani dünyanın çapı kadar lokum üretiliyor. Afyonkarahisar'da yaklaşık üç günde üretilen lokumu arka arkaya koyduğumuzda, dünyanın çevresini 40 bin kilometre olarak düşünerseniz, bir ucundan diğer ucuna tur attırabiliriz. Afyonkarahisar'da bir haftada üretilen lokum, dünyanın çevresini iki kez dolaşıyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • Afyonlu Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Ulkenin zeka kupleri sanayimiz yok diye lokumdami uretmeyelim oyleyse yemeyin nankorler
    Cevapla
  • ertugrul reis 6 yıl önce Şikayet Et
    teknoloji satmadıkça ülke yada ülkeler kazanmaz.lokum ile,köfte ile,domates ile devletin ekonomik gücü olmaz.adamlar bir telefon yapıyorlar ve satıyorlar.neredeyse 1 kamyon domatesin fiyatına bedel.
    Cevapla
  • sırdar 6 yıl önce Şikayet Et
    malesef avrupalı bize siz tarımla uğraşın sanayiyi biz yapar size satarız dediler bizde sanayi kurmadık böyle getirisi düşük işlerle uğraştık bu gün bir tane f-16 takılan füzenin tanesi 500 dolar kaç ton lokum eder siz hesap edin
    Cevapla
  • Çerkez 6 yıl önce Şikayet Et
    Sırdar hoca o da lazım, o da lazım. Ülkemiz hepsini üretiyor ve daha da üretecek inşallah..
    Cevapla
  • helall 6 yıl önce Şikayet Et
    Siz yeterki devam edin dahada gelisirsiniz InsaALLAH..azim sabir ve dua ile yolunuza devam edin..
    Cevapla
  • Taraf-SIZ 6 yıl önce Şikayet Et
    Canım da ne çekti bee. olsa da yesek. en iyisi iş çıkışı alıyım ben eve..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle