Türkiye Afrika’yı tarım üssü yapıyor

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika kıtasında bulunan ülkeler ile ilişkileri geliştirmeye verdiği önemin meyvelerini toplamaya başlıyor.

Türkiye Afrika’yı tarım üssü yapıyor
Türkiye Afrika’yı tarım üssü yapıyor
GİRİŞ 09.05.2017 07:42 GÜNCELLEME 09.05.2017 07:47
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de 54 Afrika ülkesinin Cumhurbaşkanı ve bakan düzeyinde katıldığı tarımsal iş forumu yapıldığını hatırlatarak, "Cumhurbaşkanımızın Afrika gezisinde oluşan muhabbet nedeniyle Türkiye'ye büyük ilgi var" dedi. Bakan Çelik, Afrika forumuna katılan bazı bakanların imkânları olmadığı için balık tutamadıklarını, ülkelerindeki balıkların bu nedenle yaşlanarak öldüğünü anlattığını söyledi.

ÇİN'E HEYET GİDECEK

Çelik, ülkelerin tek tek hangi alanlarda işbirliğine uygun olduğunu çıkardıklarını belirterek, "Sadece bir ülkede 8 milyon hektar arazi, iki nehir arasında bulunmasına karşın işlenemiyor. Orada bir işadamı suyu alıp tarlaya getirecek. Bir devlet kadar büyük arazi tarıma açılacak" dedi. Çelik, bazı yerlere TİGEM olarak girip daha sonra özel sektörün işletmesine açılabileceğini belirtti. Çelik, önümüzdeki günlerde Çin'e de gideceklerini belirterek, "Çin ile eğer süttozu bağlantısını kurarsak Türkiye'de hayvancılık rayına girer, uçar" dedi.

Afrika'ya dönük yeni bir planı devre soktuklarını, 54 Afrika ülkesine ziyaret trafiği başlatacaklarını ifade eden Bakan Çelik, "İşadamlarını da yanımızda götüreceğiz; balıkçılıksa balıkçılık, tarımsa tarım. İşadamlarımızı irtibatlandırıp döneceğiz" dedi.

 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 45
  • enver 6 yıl önce Şikayet Et
    tarım ve sanayi kalkınmamızı en kısa sürede tamamlamamız şart.
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne gerek var bu kadar çalışıyorsunuz yatın gitsin
    Cevapla
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Afrikayı tarım üssü yap bizim verimli tarım arazilerimizi de inşaat üssü yap. Sonra beton yeriz. Olmazsa mehter yeriz. O da yoksa Afrikadaki tarım üslerimizden sebze meyve ithal ederiz.
    Cevapla
  • mehmetbey 6 yıl önce Şikayet Et
    mehmet bey sizi tutan yok siz yapabilirsiniz tarım. sonrada nasıl yaptıgınızı genclee anlatıp proje uretip tarıma oncelik edebilirsiniz. boş boş oturup klavyeyele tarım yapılmaz... sizi tutan yok
    Cevapla
  • belde 6 yıl önce Şikayet Et
    tarım arazileri evet Türkiyede de boş fakat bunun birçok nedeni var. bizde hemen kolaycılık başlıyor yok ürün girdileri yüksek, işçilik maliyeti yüksek gibi bahaneler var. boş tarım arazilerini devlet işletecek değil, elbette özel işletme ve sektör temsilcileri yapacak. Ki bu nedenle Anadolu da şu an veraset ve diğer birçok nedenle boş araziler duruyor. devlet buna çare arıyor kiralama vb. diğer çözümler. millet olarak tembeliz bunu kabul edelim. rahatlığa alıştık şimdi yeni nesli buna alıştıramıyoruz. tüm mesele bu
    Cevapla
  • Kartel 6 yıl önce Şikayet Et
    roket hızıyla, lazer hızıyla, ışık hızıyla yaptın yaptın yoksa avrupa önüne her türlü akıl almaz engeli çıkarır. halk ayaklanmalari, terör, afrika'ya yaptırımlar dahil herşey.
    Cevapla
  • halil 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede tarım yapan çiftçilere destek verip boş olan Hazine arazilerini ücretsiz ektirseler afrikaya kadar gitmeye gerek kalmaz!..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle