Türkiye için bir ilkti! TSK 24 tane sipariş verdi

TAI tarafından tasarlanan Hürkuş uçağının silahlı modeli "Hürkuş C" için Kara Kuvvetleri Komutanlığı 12’si kesin, 12’si de opsiyon toplam 24 adet sipariş veriyor.

Türkiye için bir ilkti! TSK 24 tane sipariş verdi
Türkiye için bir ilkti! TSK 24 tane sipariş verdi
GİRİŞ 08.05.2017 11:25 GÜNCELLEME 08.05.2017 11:31
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Kanat ve gövde altında milli mühimmatlardan Roketsan tarafından geliştirilen Cirit, UMTAS füzeleri ile HGK-3, KGK-82 gibi bombaları taşıyabilen uçağın ilk testi geçen ay başarıyla tamamlanmıştı. Test aşamasının hızla tamamlanmasından sonra Kara Kuvvetleri için üretim başlayacak.

Taarruz helikopterlerine göre çok daha hızlı olan Hürkuş, F-16’larla yapılan operasyonların daha düşük maliyetlerle gerçekleştirilmesini sağlayacak. 12 uçağın teslimatından sonra ikinci 12 uçaklık paketin de kesin siparişe çevrilmesi hedefleniyor.

Tek motorlu, turboprop motorlu bu tür savaş uçakları, pahalı uçaklar alamayan veya operasyon maliyetlerini düşük tutmak isteyen ülkeler tarafından tercih ediliyor. Pilotajı kolay olan bu uçaklar, uçuş eğitimlerinde de kullanılıyor. Hürkuş’un rakipleri arasında Amerikan T-6 Texan II ve Brezilyalı Emrbraer Super Tucano uçakları bulunuyor.

TÜRK MÜHENDİSLER TASARLADI

Proje Geçen yıl Hürkuş’un ilk modeli ‘A’, Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı EASA’dan onay olan ilk Türk hava aracı olmuştu.

Halen TAI, Hürkuş’un ‘B’ olarak Hava Kuvvetleri başlangıç eğitim uçağı olarak 15 adetlik siparişi imal ediyor. Bu uçakların teslimatları, önümüzdeki yıl haziran ayından bu yılın sonuna çekilmesi planlanıyor.
 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 20
  • Mizah 6 yıl önce Şikayet Et
    Hiç yoktan iyidir. Uçan bir şey olsun da , bizimkiler onu F-16 gibi kullanır hiç merak etmeyin. İnşallah en kısa zamanda daha güzellerini yaparız. Bir kerede en mükemmeli olmaz. Çalışmak çabalamak lazım. Eleştirmek yerine sizde katkı sağlayın.
    Cevapla
  • Hutame 6 yıl önce Şikayet Et
    Pervaneler Hartzell Amerikan bir firma. Motoru Pratt & Whitney Kanada'dan. Fırlatma koltukları Martin-Baker İngiliz firmadan. Daha alacağımız çok yol var.
    Cevapla
  • Tuzlali 6 yıl önce Şikayet Et
    Amerikada 1978 den bu yana bu ucaklar sahil guvenlikte insan siz hava araci silahli versiyonu olarak kullanilip operatoru devriye gorevi yapan bir destroyer in icinde bulunur ucak pilotsuz oldugundan 24 saat havada kalir karada normal piste iner kalkar ama operator pilot gemidedir bizde de operator pilot gemide veya sinir karakolunda yani cephenin tam ortasinda olur
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    allah memleketimize vatanımıza hayırlı uğurlu etsin inşallah.galip olan allahtır.
    Cevapla
  • vatandas 6 yıl önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • USTA 6 yıl önce Şikayet Et
    İyide benim anlamadığım bu uçağı devlet sektörü yaptı,özel sektör değil.Devlet kendi ihtiyacının olup olmadığını bilmedenmi bu uçağı geliştirdi.Türkiye gibi büyük bir ülke bu uçaktan bir çırpıda en az 100 tane sipariş vermesi gerekmezmi?12 tane için bu uçağa harcanan zamana yazık.Siparişide K.K.K vermiş H.K.K nın uçakla bir işi yokmu?Onlar Altay tankınımı bekliyor acaba.İlk önce 100'lerce sipariş vermesi gereken kurum H.K.K değilmi?Tuhaf bir durum.
    Cevapla
  • Sedat 6 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim bilmeden yorum yapma. Bu uçaklar K.K.K bünyesinde, Kara havacılık komutanlığı tarafından yerdeki operasyonel biriklere yakın hava desteği sağlayacak. Ayrıca 100'lerce sipariş verilmesi gerekli diye birşey olmaz. Bu tamamen KKK'nın ihtiyacı ve mevcut üretim proseslerine bağlı. Prototip başka, seri üretim başka. Öyle hemen hadi yapalım demeyle seri üretim olmuyor. Birsürü aşaması var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle