Milli jette nihai imza

Milli Muharip Uçak TF-X projesinde İngiliz ortakla nihai imzalar, İDEF 2017’te atılacak.

Milli jette nihai imza
Milli jette nihai imza
GİRİŞ 08.05.2017 08:10 GÜNCELLEME 08.05.2017 08:10
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türkiye, Savunma Sanayii’nde yeni atılımlara hazırlanıyor. 9-12 Mayıs’ta İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda milli ürünler sergilenecek ve stratejik anlaşmalara imza atılacak. Bunlardan biri de Türk Havacılık Sanayii’nin rüyası Milli Muharip Uçak TF-X Projesi olacak.

MİLLİ UÇAKTA SÖZLEŞME İMZALANIYOR

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Ocak ayı sonunda gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde, milli uçak projesinde ortak seçimi tamamlanmış, İngiliz savunma ve havacılık şirketi BAE Systems ile 125 milyon ABD Doları (100 milyon İngiliz sterlini) değerinde anlaşma imzalanmıştı. Türkiye Cumhuriyeti arasındaki 2017 Havacılık Güvenliği İşbirliği Programı anlaşmasına, Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici ile İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore imza atmıştı. Böylece milli uçağın İngiliz ortaklığıyla yapılma niyeti tüm dünyaya açıkça beyan edilmişti. Edinilen bilgiye göre, proje için İngiliz ortakla nihai sözleşmeye imzalar IDEF 2017’de atılacak. Projede böylelikle ikinci faza geçilecek ve bu tarihten itibaren de ortak üretim çalışmaları başlatılacak.

PAKİSTAN PARTNER OLUR MU
Milli Muharip Uçak Projesine partner ülke olarak Pakistan da dahil edilmek isteniyor. Daha önce Çin ile birlikte savaş uçağı üreten Pakistan ile de bu kapsamda iyi niyet anlaşması üzerinde çalışma yürütüldüğü öğrenildi. Bu anlaşmanın da, gerekli çalışmaların tamamlanması halinde, İDEF’te imzalanabileceği belirtildi.

MAKETİ SERGİLENECEK

Türk Milli Muharip Uçak TF-X’in yeni benzetimli maketi de IDEF’te ilk kez sergilenecek. Fuarda bin 640 metrekare büyüklüğünde bir stand ile yer alacak olan TUSAŞ, TF-X ile tanışmak isteyen ziyaretçilerini de ağırlayacak. Kavramsal tasarım çalışmaları 29 Eylül 2013’te tamamlanan TF-X projesinde ön tasarım aşaması için ilk sözleşme Ağustos 2015’te imzalanmıştı. Proje kapsamında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan ve 2020’li yıllardan itibaren değiştirilmesine ihtiyaç duyulacak F-16 Muharip Uçaklarının yerini alabilecek modern ve TSK ihtiyaçlarına uygun bir muharip uçağın azami oranda yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanarak prototiplerinin üretilmesi amaçlanıyor. Yurt İçi Geliştirme Modeliyle yürütülecek proje kapsamında; mühendislik, teknoloji, test ve üretim altyapılarının geliştirilerek, muharip uçak tasarım ve üretimine yönelik kabiliyet kazanılması ve uçak alt sistemlerinin milli imkânlarla geliştirilmesi amacıyla teknoloji geliştirme projeleri yürütülmesi öngörülüyor.

YORUMLAR 13
  • Nail 6 yıl önce Şikayet Et
    İngiliz???Tarihten en yakın örnek Abdülhamid Han'ın yaptırdığı gemiler.
    Cevapla
  • Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Ingilizler dünyada ki hainliğinkargaşanın babasıdir dikkatli olmak lazim
    Cevapla
  • yavuz pehlivan 6 yıl önce Şikayet Et
    aerodinamik olarak uçak yapımında motor ortada oluyor.kanatlar dengeli oluyor. ama insanlar gibi uçaklarda solak yada sağlak mühendislik ürünü yapılamaz mı?en azından pilot için.falan feşman.
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Niye olmasın birde üstünü açar kabrio yapariz havalı olur
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere bize en düşman ülke,bu işten fesat çıkar.
    Cevapla
  • İnsallah 6 yıl önce Şikayet Et
    Pakistanda dahil edilmeli, İslam ülkeleri arasında bize en çok benzeyen ve düsmanı olan pakistanla birlik olmalıyız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle