En çok vatandaşa yarayacak! Gerekirse ötelenecek

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “çift haneli enflasyon kabul edilebilir değil” diyerek Gıda Komitesi’ni acil toplantıya çağırmıştı. İşte o toplantıdan çıkan kritik karar.

En çok vatandaşa yarayacak! Gerekirse ötelenecek
En çok vatandaşa yarayacak! Gerekirse ötelenecek
GİRİŞ 08.05.2017 08:29 GÜNCELLEME 08.05.2017 08:30
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Artık ihracat kararı alırken ürünün iç piyasada durumuna bakılması kararlaştırıldı. Örneğin domates üretimi talebi karşılamıyorsa ihracat ötelenecek

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, cuma gecesi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in başkanlığında toplandı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve ilgili bakanlıkların katılımı ile yapılan toplantıda, enflasyondaki çift hane seyrine ilişkin bazı sert tedbirler alınması kararlaştırıldı. Edinilen bilgilere göre toplantıda, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat ve ithalat politikasını, enflasyona etkilerini de hesaplayarak belirlemesi kararlaştırıldı.

GEREKİRSE İHRACAT ÖTELENECEK

Buna göre, ithalat ve ihracata karar verilirken, ürün piyasalarındaki arzın, enflasyona etkisi dikkate alınacak. Arz sıkıntısı yaşanan ürünlerde ithalata izin verilirken, ihracatı da kısılabilecek. Örneğin, domates arzı iç piyasanın talebini karşılamaya ancak yetiyorsa, domates ihracatı ertelenebilecek. Böylece fiyat artışı önlenecek. Gerekiyorsa, domates ithalatı dahi yapılabilecek. Piyasadaki ürün miktarı artırılarak, fiyattaki artış frenlenecek.

SOĞUK ZİNCİR TEŞVİKİ

Gazete Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre toplantıda, lisanslı depoculuk alanında alınan kararların piyasaya etkileri de değerlendirildi. Son dönemde lisanslı depo sayısındaki artışın olumlu bulunduğu kaydedildi. Aynı zamanda, tarımsal ürünlerin taşınması için lojistik ve soğuk zincir alanında verilecek desteklerin hızlı şekilde netleştirilmesi kararı alındı. Bu amaçla lojistik destekleri için verilecek teşviklerin bütçesi hesaplanacak.

ÜRETİM AYLIK İZLENECEK

Komitede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aylık olarak tüm ürünlerin üretim miktarıyla ilgili analiz ve öngörüde bulunması da istendi. Buna göre, bakanlık, örneğin, domates ya da soğanın, o dönemde üretim miktarının ne kadar olacağını, ekim miktarlarını da dikkate alarak öngörecek. Böylece, ithalat kararları için daha erken harekete geçilebilecek.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 29
  • TATAR 6 yıl önce Şikayet Et
    Yağmur yağmaz zam,çok yağdı zam,kar yağar zam yağmaz gene zam ihraç ediliyor zam.Aradan tefeciler aracılar çıkarılsın her şey normale döner.Gerisi fasa fiso..kuru laf.
    Cevapla
  • sakaryalı 6 yıl önce Şikayet Et
    domates ve et e lütfen bir çare reisim bu zulümden kurtarın bu milleti
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    hâldeki aracıları komisyoncuları çıkarın aradan gerekirse devlet elinden yürüsün koperatif işi bunu yapamayacak kadar acizmisiniz
    Cevapla
  • Hasan doğru 6 yıl önce Şikayet Et
    Meyve ve sebzede iç pazar ihtiyacı karşılandıktan sora ihracaat kontrollü olarak yapılabilir. Çünkü hem üreticiyi hemde tüketiciyi dolayısıyla enfilasyonu yükselten sebepleri gözetmemiz lâzım.
    Cevapla
  • server 6 yıl önce Şikayet Et
    En büyük sorun aracılar, hal mafyaları bunları çözünce geriye üretimde bir sıkıntı varsa o kalır çözülür ama kanayan yara aracı denen çakallar, ithalat kesinlikle yapılmasın üretici hepten biter, akıllı kararlar verin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle