Roketsan'dan açıklama: UFA tasarlıyoruz

Roketsan'dan kendi öz kaynaklarıyla bir Uydu Fırlatma Aracı (UFA) geliştirilmesine yönelik kavramsal tasarım seviyesinde çalışmalar yürütüldüğü açıklandı

Roketsan'dan açıklama: UFA tasarlıyoruz
Roketsan'dan açıklama: UFA tasarlıyoruz
GİRİŞ 06.05.2017 16:22 GÜNCELLEME 06.05.2017 16:41
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Roketsan'dan kendi öz kaynaklarıyla bir Uydu Fırlatma Aracı (UFA) geliştirilmesine yönelik kavramsal tasarım seviyesinde çalışmalar yürütüldüğü açıklandı. Roketsan'ın tasarımına giriştiği UFA'nın bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak sıvı yakıt itki sistemi kullanılacağı belirtildi.

Roketsan tarafından Uluslararası Savunma Sanayii 2017 Fuarı (IDEF) öncesinde yapılan yazılı açıklamada, Roketsan'ın uzay alanındaki çalışmaları anlatıldı. Kendi öz kaynaklarıyla bir Uydu Fırlatma Aracı (UFA) geliştirilmesine yönelik kavramsal tasarım seviyesinde çalışmalar yürütüldüğü belirtilen açıklamada, UFA'nın bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak sıvı yakıt itki sistemi kullanılacağı belirtildi.

Uzay çalışmaları sırasında geliştirilen teknolojilerin yaşam kalitesine önemli katkılar sağladığı vurgulanan açıklamada, Roketsan'ın kendi öz kaynaklarıyla bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak Sıvı Yakıtlı İtki Sistemi bulunan bir UFA geliştirilmesine yönelik kavramsal tasarım seviyesinde çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi: "Roketsan, Türkiye'nin uzaya bağımsız erişiminin sağlanması amacıyla Uydu Fırlatma Sistemi (UFS) geliştirilmesi kapsamındaki çalışmalarını 2007 yılından itibaren sürdürmektedir. 2008 yılında kurulan Uydu Fırlatma Sistemleri Tasarım Birimi, uydu fırlatma sistemleri ile ilgili faaliyetlerin yürütülmesi için savunma sanayi şirketleri bünyesinde Türkiye'de oluşturulan ilk yapılanmadır. 2013 yılında Uzay Projeleri Yönetim Birimi teşkil edilmiştir. Günümüzde uzay ile ilgili faaliyetler bir bütün olarak 2015 yılında kurulan İleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Başkanlığı altında teşkil edilen Uzay Sistemleri Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Uzaya erişim yeteneğinin kazanılmasına yönelik olarak Hv.K.K.lığı'nın ihtiyacına istinaden UFS geliştirilmesi amacıyla SSM ile ROKETSAN arasında 2013 yılında başlatılan UFS Projesi Ön Kavramsal Tasarım Dönemi (Dönem-1) 31 Aralık 2014'de tamamlanmıştır. Günümüzde, yüksek verimlilik, durdurma/başlatma ve kontrol edilebilir itki miktarı imkânı sunması nedeniyle Uydu Fırlatma Aracı (UFA) alt kademelerinde sıvı yakıtlı itki sistemi teknolojileri yaygın olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan, UFA üst kademesinde faydalı yükün (uydunun) yörüngeye yerleştirilebilmesi amacıyla sıvı yakıtlı itki sistemi kullanılması bir zorunluluktur. Bu hususlar dikkate alınarak, Roketsan, kendi öz kaynakları ile bütün kademelerinde ana itki sistemi olarak Sıvı Yakıtlı İtki Sistemi bulunan bir UFA geliştirilmesine yönelik kavramsal tasarım seviyesinde çalışmalar yürütmektedir. Bu sayede kritik olduğu değerlendirilen sıvı yakıtlı itki sistemi teknolojilerinin de aşamalar halinde Türk Sanayii'ne kazandırılması hedeflenmektedir."

YORUMLAR 30
  • DADAŞ25 6 yıl önce Şikayet Et
    hâlbuki roketsan ne güzel heykeller yapsaydı omazmıydı. şimdi ne gerek var böyle şeylere.
    Cevapla
  • Bumin 6 yıl önce Şikayet Et
    Hadi bakalım lafta kalmasında
    Cevapla
  • Vaaay 6 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır beyin göçü ile giden vatandaşlarımız belli ki beyinlerini göç ettirdikleri yerdeki faydalı bilgilerle doldurup vatanlarına hizmet için geri döndüler. Yoksa nereden bilipte yapacaktık bunları birden bire.
    Cevapla
  • MilliTürkiye 6 yıl önce Şikayet Et
    Beyin göçünün olduğu doğrudur yada olmayabilir o tartışılır amason 16 senede bununla ilgili alt yapı çalışması yapılarak her alanda bilim, teknoloji ,tarım ,ekonomi aklına ne gelirse milli seferberlik olduğunu kimse inkar edemez ve artık Türkiye dışa bağımlı ülke olmaktan çıkıp kendi kendine üreten ülke konuma geçti
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Bilgi bu devirde her yerde geziyor, hele 60 yıllık bir teknolojinin bilgisinin saklı kalması imkansız. Sadece yapacak irade, motivasyon ve emek lazım. O zaman bilmediğin şeyleri bile çözer hedef ulaşırsın. Önümüzdeki tek engel biziz!
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç kaldığımız konulardan birisi daha doğrusu çok daha enerji harcayarak kısa zamanda şahlanması gereken yerli teknoloji konularından birisi...
    Cevapla
  • sinana 6 yıl önce Şikayet Et
    hadi inşallah.. birde kendi çiplerimizi teknolojik her şeyi yapmamız lazım. hardiskinden ana kartından üzerindeki yazılımlara kadar.. inşallah şu meşhur üniversitelerdeki profesörler kafaları çalıştırmaya başlar artik..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle