Rusya'dan çok önemli petrol açıklaması

Rusya, petrol üretiminin azaltılması anlaşmasının sekteye uğraması halinde üretimi artırabileceği sinyali verdi.

Rusya'dan çok önemli petrol açıklaması
Rusya'dan çok önemli petrol açıklaması
GİRİŞ 25.04.2017 14:05 GÜNCELLEME 25.04.2017 17:42

Rusya, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri ve üye olmayan ülkeler arasında yapılan üretim anlaşmasının 30 Haziran sonrasına uzatılmaması durumunda üretimini 30 yılın en yüksek seviyesine çıkarabileceğini açıkladı.

OPEC, Rusya ve üye olmayan bazı diğer ülkeler 2017 yılının ilk yarısında petrol üretimini günde 1.8 milyon varil düşürmek konusunda anlaşmaya varmışlardı.

Küresel petrol stokları artmaya devam ederken, Körfez Arap ülkeleri ve diğer ülkeler üretim kesintisi anlaşmasını 2017 yılının sonuna uzatmak için gittikçe artan bir istek gösteriyorlar. Suudi Arabistan ve Kuveyt geçen hafta kesintileri uzatmaya hazır olduklarının sinyalini verdi.

Üretim kesintilerine katkısı günlük yaklaşık 300,000 varil olan Rusya henüz kesintilerin uzatılması konusunda istekli olup olmadığını kamuoyu önünde açıklamadı. Ancak Moskova geçen hafta Cuma günü kesintilerin uzatılması önerisinde bulunan gözlem komitesinde temsil ediliyor.

Rus yetkililer, ülkedeki petrol şirketlerinin anlaşmanın sona ermesi halinde üretimi artırmaya hazır olduklarını söylediler.

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, "(Rus) şirketlerin yatırım programlarına göre, Rusya'nın petrol üretiminin anlaşmanın sonlanması itibariyle artırılması mümkün" dedi.

Dvorkovich, "Eğer bir sınırlama yoksa, onlar da kendilerini sınırlamama kararı alacaklar" dedi.

Dvorkovich her ne kadar rakam vermese de Enerji Bakanı Alexander Novak Mart ayında Reuters'a yaptığı bir açıklamada üretimin 2017 yılında 548 milyon ton ile 551 milyon ton arasına yükselebileceğini, bunun da 1987 yılından bu yana en yüksek seviye olan günlük 11.01 milyon-11.07 milyon varile denk geleceğini söylemişti.